2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aile Danışmanlığı
YAZI #1704 © Yazan Uzm.Psk.Nergis ÖZDİNÇ | Yayın Mayıs 2013
Aile Danışmanlığı Nedir?

Aile danışmanlığı, aile üyeleri arasında ortaya çıkan sorunların, tüm aile bireylerinin ya da birkaç aile bireyinin katılımı ile çözümlendiği bir yardım sürecidir.

Aile Danışmanlığının Amaçları Nelerdir?

Aile danışmanlığının amaçları öncelikli olarak, aile içi iletişimi güçlendirmek, ailedeki bireylerin rollerini ve sorumluluklarını belirlemek, ailenin işlevselliğini arttırmak ve ailenin sağlığını-bütünlüğünü korumaktır.

Aile Danışmanlığına Kimler Katılabilir?

Aile danışmanlığına anne, baba, çocuklarla birlikte katılabileceği gibi soruna bağlı olarak gerektiğinde ailede yaşayan büyük anne, büyük baba gibi diğer geniş aile üyeleri de bu sürece katılabilirler.

Aile Danışmanlığında Sık Karşılaşılan Sorunlar Nelerdir?

En sık karşılaşılan sorunlar; eşler arasındaki veya ailenin diğer bir üyesi ile olan iletişim sorunlarıdır. Çocuk merkezli yaşanan sorunlar da sıklık açısından ikinci sıradadır. Buradaki sorunlar genelde çocuğun bakımı ve sorumlulukları ile ilgilidir. Bunların yanı sıra, iş değişikliği, ekonomik krizler gibi yeni ve beklenmedik yaşam düzenlemelerine uyum zorluğu, tüm aileyi etkileyen travmalar, ölümler, kronik hastalıklar, bir aile bireyinin evden ayrılması, aile içi şiddet, aldatılma ve boşanma aile danışmanlığında karşılaşılan diğer sorunlardandır.

Aile Danışmanının Rolü Nedir?

Aile danışmanı, aile üyelerinin birbirleriyle ilişkilerindeki problemli yönleri ortaya çıkarmaya ve aile üyelerine de bunu fark ettirerek soruna yönelik çözüm yöntemleri geliştirmelerine yardımcı olmaya çalışır.

Aile Danışmanlığı Süreci Nasıl İşler?

Aile üyelerinin, bir aile danışmanı eşliğinde, bir araya gelmeleri ile danışmanlık süreci başlamış olur. Bu süreçte mümkün olabiliyorsa tüm aile bireylerinin aile danışmanlığı sürecine (özellikle ilk seansa) katılımları sağlanmaya çalışılır. İlk seansta ailenin dile getirdiği sorunlar dinlenerek ailenin danışmanlıktan beklentileri alınır. Sonraki birkaç seansta aile üyeleriyle birlikte aileyi etkileyen öncelikli ve belirleyici sorunların neler olduğunu tespit edilmeye çalışılır. Sorunların tespiti tamamlandıktan sonra aile üyeleri ile birlikte danışmanlık sürecinin süresi ve danışmanlık hizmetinin sıklığı belirlenir. Devam eden seanslarda dile getirilen problemin çözümüne yönelik müdahalelerde bulunulur.

Aile Danışmanlığı Ne Kadar Sürer?

Aile danışmanlığının süresi, ailenin yaşadığı soruna ve ilerleme hızına bağlı olarak değişkenlik gösterir. İdeal aile danışmanlığı için 8-12 seans arası yeterli görülürken bu süre yine dile getirilen problem ve beklentilere göre değişkenlik gösterebilir.

Aile Danışmanlığı Seanslarının Sıklığı Nasıl Olmalıdır?

İdeal aile danışmanlığı seanslarının sıklığı ilk bir ay için haftada bir, sonrasındaki aylarda iki haftada bir şeklinde devam edilmesi uygun görülür. Sonlandırma aşamasında ayda bir aile takibe alınır, gerek görülürse danışmanlık süreci uzatılır, gerek görülmezse sonlandırılır.

Aile Danışmanlığında Tüm Aile Üyelerinin Katılımı Zorunlu Mudur?

Aile danışmanlığında seanslar tespit edilen sorun ve ihtiyaca göre zaman zaman tek bir bireyle, zaman zaman ise ailenin tüm bireyleri ile birlikte yürütülür. Bazı durumlarda çekirdek aile üyeleri ile birlikte aileye etki eden geniş aile üyeleri de (örn: anneanne, babaanne, dede, teyze, amca, vs.)sürece dahil edilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nergis ÖZDİNÇ Fotoğraf
Uzm.Psk.Nergis ÖZDİNÇ
Edirne (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nergis ÖZDİNÇ'in Makale ve Yazıları
► Aile Danışmanlığı Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN
► Aile Danışmanlığı Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
► Aile ve Evlilik Danışmanlığı Psk.Dnş.İnci AYDIN
► Yapısal Aile Danışmanlığı Psk.Dnş.Ömer AKTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Aile Danışmanlığı' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Akran Zorbalığı Mayıs 2013
► Otizm Şubat 2008
◊ Taraftar Psikolojisi Mayıs 2013
◊ Patolojik Kıskançlık Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:23
Top