2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ah Şu Depresyon
YAZI #1710 © Yazan Psk.Süleyman ÇOKAY | Yayın Mayıs 2013
Depresyon modern çağımızın en göze çarpan salgın hastalığı halinde gelmiştir. Yıldan yıla büyük artış gösteren depresyon sadece yetişkinlerde değil çocuklarda da sıklıkla görülür olmuştur.BBC'nin araştırmasına göre depresyon ve anksiyete konusunda tedaviye başlama yaşı beşe kadar inmiştir.

Depresyonun artışına karşılık antidepresan kullanımında da artış olması sürp-riz değil elbette. Örneğin Türkiye’de 2005 yılında yaklaşık 20 milyon kutu olan kul-lanım 2010 yılında 34 milyon kutuyu geç*miş, yani antidepresan kullanımı beş yılda neredeyse % 65 artmış. İşte bu rakamlar nedeniyle de depresyon hem bireysel açı-dan hem de toplumsal açıdan bir halk sağ-lığı sorunu olarak görülüyor.Bu gün birçok çantanın içinde antidepresan vardır.

İçinde bulunduğumuz mevsimin özellikleri, puslu havalar, güneş ışığının az olması bizlerin biraz daha agresif olmasına yol açıyor. Zorlu ve yoğun iş temposu, gelecek kaygısı,maddi sorunlar, iletişim engelleri,duygusal sorunlar ve daha bir çok depresyon için zemin hazırlayabilmektedir.

Tüketimin ve maddeci yaşamın içinde güçlü durabilmek için neler yapmalıyız?

*Aşırı rekabet özellikle büyük iş yerlerinde çalışanlar için sıkıntı yaratmaktadır. Bu anlayıştan uzak durulmalıdır.

* Her yaptığınız işin mükemmel olma zorunluluğu yoktur, mükemmel olma düşüncesinden yeri geldiğinde uzaklaşmasını bilmeliyiz.

* Aceleci olmayın.

* Saldırgan olmayın.

* Her şeyin kontrolünü elinizde olmayabilir, rüzgarı değiştirmek için uğraşmayın.

* Kendinize güvenin.* Kendinizle barışık olun.

*Negatif yapıdaki insanlardan uzak durun, pozitif düşünen,enerjisiyle sizi şarj edebilecek insanların yanında olun.

*Pollyanna gibi hayatı toz pembede görmeyin sadece, olumsuz gözlükleri çıkarıp, kendinizi, geleceğinizi ve etrafınızı daha gerçek gösteren bir gözlük takın.

Umutsuzluk, keder, çaresizlik duyguları içinde hayata küsmüş insanlarla yapılan çalışmalar, kimyasal ve hormonal dengesizliklerden kaynaklanan bozukluklar bir yana bırakılırsa, bu insanların geçmişlerinde çaresizliği öğrendiklerini gösteriyor. Bu insanlarla yeni bir süreç içinde ‘ustalık’ çalışmaları yapılıp, yaşamlarını denetleyebilecekleri öğretildiğinde kederli, umutsuz insanlar, neşeli umutlu insanlar haline gelebiliyor. Bu yüzden geçmişteki öğrenilmiş çaresizliklerimizi bir kenara koyup mücadeleye başlamalıyız.Modern yaşamın promosyonu olan depresyonu yenmenin yolu ilk olarak bu motivasyonel mücadeleden geçmektedir.



Ya ümitsizsiniz, ya da ümit sizsiniz.
Ya çaresizsiniz, ya da çare sizsiniz.

Karamsarlıktan uzak günler dilerim...
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Süleyman ÇOKAY Fotoğraf
Psk.Süleyman ÇOKAY
Aydın (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Süleyman ÇOKAY'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ah Şu Depresyon' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sosyal Fobi ve Atılganlık Ağustos 2015
► Liderlik Ekim 2013
► Kavram Haritaları Haziran 2013
► Beyin Temelli Öğrenme Şubat 2013
► Örgütsel Stres Şubat 2013
► Kelebek Etkisi Şubat 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:48
Top