2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazan Ayında Beslenme
YAZI #1750 © Yazan Dyt.Işıl TURGAY | Yayın Temmuz 2013
Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesiyle beraber, sıcaklarda uzayan açlık süresi insanların beslenmesine daha da fazla önem vermesini zorunlu hale getirmektedir. Sürekli olarak internet, gazete ve benzeri dergilerde düzenli su tüketilmesi gerektiği ve sahurun öneminden bahsedilirken, bunlar doğru olmakla beraber öğün planmaması hangi besinlerin ne için kullanıldığı ve kimlerin oruç tutmasının sakıncalı olduğu konusu da ayrı bir önem taşımaktadır.
Kimlerin oruç tutması sakıncalıdır?
Kardiyak ve hipertansiyon hastalarının, diyabetik hastaların, adelösan dönemi ( gelişme) dönemindeki çocuk ve gençlerin, postop dönemindeki her türlü hastaların, diyabetik olmasa bile düzensiz kan şekerine sahip hipo ve hiperglisemik hastaların, bağışıklık sistemi ve sinir sistemi düşük olan insanların oruç tutması ileriye yönelik şikayetlerinin artabilmesi ihtimali dolayısıyla sakıncalıdır.
Oruç tutabilen sağlıklı bireylerin sahur öğünü planlaması nasıl olmalıdır?
Öncelikle sahura kesinlikle kalkılmalı ve uzayan açlık süresi olabildiğince minimum seviyeye indirilmelidir. Açlık süresi ne kadar uzarsa, o kadar fazla kan şekeri düşmekte, bağışıklık zayıflamakta ve hava sıcaklıklarının artmasıyla beraber kuruyan deri yapısı mineral kaybına sebep olmaktadır. Sahurda tüketilebilecek gıdalar doyurucu olmalı, sindirim zorluğu çıkarmayan besinler olmalı, glisemik indeksi düşük gıdalar olmalı, susamayı arttırıcı aşırı tuzlu salamura besinler içermemeli ve doygunluk sağlamak adına da aşırı yağlı kızartma ve yüksek kalori içerikli besinler olmamalıdır.
İlk tercih edilebilecek besin YUMURTA’dır. Çünkü yumurta anne sütünden sonra gelen tam protein kaynağıdır. Yani doygunluk sağlayıcı özelliği son derece fazla olan, sindirim güçlüğü çıkamayan bir besindir. Çok yağlı ve tuzlu peynirlerden olabildiğince uzak durulmalı, krem peynir kaşar peyniri yerine daha az yağlı beyaz ve lor peyniri gibi peynirler tercih edilmelidir. Ekmek gurubu dediğimiz kompleks karbonhidrat içeren besinler kesinlikle tüketilmeli fakat tam tahıl/çavdar gibi ekmekler glisemik indeksi daha düşük beisnler olduğu içni kan şekerini daha iyi dengeleyeceği unutulmamalıdır. Bağırsak fonksiyonlarının da devamlılığını sürdürebilmesi için iyice temizlendiğinden emin olduğunuz kabuklu domates ve salatalık gibi sebzeler tercih edilmelidir. Ceviz, badem, fındık gibi protein ve yağ içeriği kuvvetli olan bağırsak florasını dengelememize yardımcı olan gıdalara da aralıklı olarak yer verilmeli, sahur bitiminde kesinlikle 2 bardak kadar su tüketmeyi unutmamalısınız.
Oruç açarken, iftar menüsünde bulunması gereken olmazsa olmaz besinler nelerdir?
İftar menüsünün olmazsa olmaz besinleri su zeytin ve kuru hurmadır. Su, olmazsa olmaz birinci içecektir. Çünkü uzayan açlıkla beraber mineral kaybını dengelemek, gün boyunca hiç bir besin tüketimi yapılmayan vücudun sindirim sisteminin harekete geçmesini sağlamaktır. Kuru hurma, ikinci besin olarak soframızda yer almalıdır. Hurma kan şekerini ani yükseltecektir tehlikeli olabilir dediğinizi tahmin etmek hiç de zor değil. Doğru, fakat unutulmaması gereken bir şey var ki, gün boyunca düşen kan şekerinizi yükseltmek ve zengin mineral dengesi ile kuru hurma son derece kıymetli bir besindir. Hipoglisemi sırasında besinlere saldırmamak açısından önemlidir. 100 gram kuru hurma 3 gram protein, 75 gram karbonhidrat içermektedir. Hurma*içerik olarak çok çeşitli*vitamin*ve15 farklı minerale sahiptir. Şeker,*lif, yağ ve proteinler*açısından da çok zengindir.*Hurmada;sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, fosforve*klor*da bulunmaktadır.*Hurma*ayrıca*A vitamini, betakaroten, C, B1, B2, B3 ve B6 vitaminlerini de içerir.*1*adet hurma yaklaşık*15 kaloridir. zeytin ise hipotansiyonu olan bireyler için tansiyonu dengelemeye yardımcı iken aynı zamanda bağırsak florasını düzenlemeye yardımcı iken 100 gram zeytin 0 kolesterol, 3,1 gram yağ, 3 gram lif 4,8 mg fosfor ve 26 mg potasyum, 17.4 mg magnezyum ve eser miktarlarda A, B1 ve B2 ile 0,01 mg B6 vitamini, ayrıca folik asit ve E vitamini içerir.

İftar açarken neler, nasıl tüketilmelidir?
Büyük bir bardak su ile 1-2 adet kuru hurma tüketimi kan şekerini dengeleyecek ve hemen sonrasında tüketilen 1 kase kadar çorba sindirim enzimlerinin harekete geçmesini sağlayacaktır. Yaz aylarında tüketilebilecek çorbalar mercimek veya ağır kremalı çorbalardan ziyad soğuk tüketilebilecek yoğurtlu buğday, ılık sebze veya şehriye gibi hafif çorbalar olmalıdır.
Çorba sonrasında 15-20 dakika beklenilmeli ve sonrasında 8-10 kaşık kadar ağır protein içermeyen etli veya tavuklu az salçalı sebze yemeği ile 1 dilim ekmek ve 1 kase yoğurt gibi veya her bireyin kendi avuç aysı büyüklüğünde tavuk eti ızgara/haşlama gibi bol salata ve 1 dilim ekmek tercih edilebilecek örnek menülerden olacaktır.
Hamur işi, pirinç, patates hiç mi tüketilmeyecek?
Tabii ki, hayır. Pirinç kesinlikle tüketilmez, kan şekerini çok yükseltir düşüncesi doğrudur, fakat özellikle diyabet hastalari için geçerli bir yargıyı tüm insanlara uyarlamamız doğru olmayacaktır. Sonuç olarak 2 kaşık kadar bulgur ile 2 kaşık kadar pirincin kalori değeri eşdeğerdir ve 1 dilim kadar ekmeğin yerine geçer. Sadece tüketim sıklığı sınırlanmalı ve içerisinde kullanılacak yağ miktarına dikkat edilmelidir.
İftar sonrasında ne gibi atıştırmalıklar tüketilebilir?
İftardan 2-3 saat sonrasında en güzel tüketilebilecek atıştırmalıklar meyveler ve yine diğer tatlılara oranla çok daha düşük kalori içeren dondurma,keşkül gibi hafif tatlılar olacaktır. Şerbetli, krema düzeyi yüksek tatlılar besleyici olmamakla beraber, vücutta kalori yoğunluğu oluşturacağından enerji fazlalığı oluşacak ve her 7000 kalorilik artış işe beraber 1 kg yağ dokusu olarak vücudunuza yansıyacaktır.
SAĞLIKLI RAMAZANLAR GEÇİRMENİZ DİLEĞİYLE
Medicalpark Gaziantep Hastanesi
Dyt. Işıl TURGAY
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Işıl TURGAY Fotoğraf
Dyt.Işıl TURGAY
Gaziantep
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Işıl TURGAY'ın Yazıları
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Melike ÖZDEN
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Görkem MERCAN
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Dilan DALGIÇ
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Erinç KUTLU
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.Esra TÜFEKÇİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Ramazan Ayında Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Gebeliğiniz mi Var Ağustos 2014
◊ Ramazan Bayramı Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:45
Top