2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Küçük Değişiklikler Büyük Fark Yaratır!!!
YAZI #1756 © Yazan Dyt.Işıl TURGAY | Yayın Temmuz 2013
UNUTMAYIN, KÜÇÜK DEĞİŞİKLİKLER BÜYÜK FARK YARATIR !!!
Yeni bir yaza daha merhaba derken, kimimiz çoktan kış döneminde aldığımız kilolardan kurtulmuş, kimimiz ise hala başlamakla başlamama arasında bocalamalar yaşamaktayız. Bir farklılık yaratmak için asla geç değildir. Unutmayın, küçük değişiklikler büyük fark yaratır. Diyete başlamak için Pazartesi gününü beklemeyin, çünkü doğru bilinen yanlışların başında diyete Pazartesi başlamak gibi insanı katı kurallara iten bir inanış vardır. Diyete öncelikle bedeninizi tanıyarak ve karar vererek başlayın. Yaşamınızın hangi evresinde olursanız olun, vücudunuz için yapacağınız en iyi şeyin sağlıklı ve düzenli beslenme ve bununla beraber düzenli fiziksel aktiviteden ibaret olduğunu bilerek devam edin.
Püf noktalara değinmeden önce, vücudunuzu tanımakla neyi kastettiğimizi gelin birazcık anlamaya çalışalım..
Karar verdiyseniz eğer, bir aynanın karşısına geçin ve kendi vücudunuzu incelemeye başlayın. Bölgesel yağlanmalarınızı, hareketinizi kısıtlayan eklem ağrılarınızı, vücut duruş şeklinizi, kıyafetlerinizi giydiğiniz zaman sizi rahatsız eden bölgelerinizi kısacası motivasyonunuzu negatif etkilen noktaları bir yere not edin.
Vücudumuzu tanıdıysak eğer, diyete başlamadan önce en az bir günü haftasonuna gelecek şekilde 3 gün boyunca neler yediğinizi her yönüyle kaydedin. Bunu yapın ki kendinizi tanımak için yine kendinize bir fırsat tanımış olun. 3 günlük besin tüketim kaydı sonunda kaydetmemiz gereken son bir şey kaldı ki o da vücudunuzda ne tür değişikliklerin olması sizi mutlu edecek, bunları madde madde yazın.Bugün yeni bir gün ve hayatınızda yaptığınız bütün diyetler, zayıflama çabaları, denediğiniz türlü yöntemleri ardınızda bırakarakk yeni bir başlangıç yapın
Diyette Yapılması Gereken Püf Noktalar
1. Güne büyük bir bardak su içerek başlayın. Çünkü içeceğiniz bir bardak su gece boyunca vücudunuzun kaybettiği nemi dengelerken, dinlenme hızındaki metabolizmanızı çalışır hale getirecektir.
2. Sabahuyanır uyanmaz 1 saatin içerisinde kahvaltınızı yapmaya özen gösterin ve yapacağınız kahvaltı enerji deposu olsun. Örneğin; 1 kase yulaf ezmesinin içerisine 3-4 adet gün kurusu kayısı 10 adet fındık ve 1 bardak yarım yağlı süt güzel bir kahvaltı seçeneği olabilir. Enerji deposu olayını reçel/bal/nutella gibi yüksek kalorili ve besin değeri falza olmayan gıdalarla eşdeğer tutmayın.
3. Güne çok erken saatte başlamıyorsanız eğer, sabah ile öğle yemeği arasında ara öğün yapmanız şart değildir. Yani olay kesinlik 3 ana 3 ara öğün gibi 6 öğünden oluşan klasik diyet listeleri gibi olmak zorunda değildir. Çünkü diyet tamamen kişiye özeldir ve kişinin yaş/cinsiyet/boy ve yaşam tarzına göre şekillenir.
4. Tabağınızın 4 parçaya ayırın. Fakat bunu yaparken birebir ölçülerle uğraşıp kendinizi yormaktan vazgeçin, tamamen görselliğinizi kullanın. 4 eşit bölmenin 2 bölmesini sebze yemeği ve salatalardan oluşturun. 1 bölmesini kompleks karbonhidrat dediğimiz bulgur pilavı, tam tahıllı ekmek,esmer pirinç veya kepekli makarna grubundan diğer kalan 1 bölmesini ise dokularımızın ihtiyacı olan temel enerji kaynaklarımızdan olan et/tavuk/balık/hindi eti gibi protein içeren gıdalardan oluşturun.
5. Yemeklerinizi pişirirken görselliğin hepimizin iştahını kabarttğı bir gerçektir. Fakat düşük kalorili yemekler hazırlarken de görselliğin yemeğin doyuruculuğunu arttırtığını unutmayın.
6. Yemeklerinizde kullandığınız yağ miktarını azaltın, fakat hiç bir zaman yağsız yemek pişirmeyin. Çünkü sebze ve meyvelerin içerisinde bulunan vitaminler yağda işlevlerini daha iyi yerine getirirler. Bunun yanısıra etli/tavuklu pişireceğinizi yemeklerde ekstra yağ kullanmanıza gerek yoktur. Çünkü siz etlerinizi ne kadar yağsız alırsanız alın, içerisinde görünmez yağlarının da olduğunu unutmayın.
7. Yemeklerinizi lezzetlendirmek adına istediğiniz kadar baharat kullanmakta özgürsünüz. Türk mutfağında yemeklere asıl lezzetini veren çeşnidir, yani içerisine konulan baharatlardır.
8. Ara öğünler beslenmenin kaba tabirle ıvır zıvırları gibi gözükse de aslında ana öğünlerin kalitesini oluşturan özel noktalardır. Çünkü aralarda yapacağınızı küçük atıştırmalar, ana öğünlere çok aç gitmenize engel olacak ve bu sayede düşük kalorili fakat yüksek besin değerlerine sahip bir beslenme yaşam tarzınız haline gelecektir. Örneğin akşam üzeri 1 küçük kutu ayran ile yarım paket diyet bisküvi veya akşam yemeklerden sonra tüketilecek 12-13 adet çilek güzel ara öğün seçenekleri olmakla beraber kişiye özel planlanmalıdır.
9. Akşam yemeklerinizi en hafif şekilde geçirmeniz gerekir. Çok protein içeren bir menü tercih ederseniz yani etin/tavuğun veya balığın çoklukta olduğu bir menü sindiriminizi tamamlamadan günü sonlandırmanıza sebep olacak ve gece hafif uyumanıza engel olacaktır.
10. Su tüketimi dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta. Gün içerisinde 1,5-2 litre su içmek yaza merhaba derken yeterli olmayacaktır. Her bir bireyin gün içerisinde düzenli sindirim işlevine devam edebilmesi için en az 2,5-3 litre su tüketmesi gerekir. Bu suyun sıcak veya soğuk olması herhangi bir özellik içermez. Vücudumuzun öyle bir yapısı var ki, ne kadar soğuk su içerseniz için vücut onu kendi ısısına en yakın hale getirecek ve işlev farkı oluşturmayacaktır.
11. Fiziksel aktivite işin diğer bir boyutu. Hiç bir yöntemin tek başına geçerli oldğunu sanmayın. Asla tek başına diyet yapmak veya tek başına spor yapmak sağlıklı zayıflama yöntemi değildir. Her şey bir bütün dahilinde gerçekleşir. Puzzle’ınızın bir parçasını eksik bırakmak resminizde şekil bozukluğuna sebep olacaktır. Yani beslenmeyle zayıflamak mümken olsa da vücuttaki sarkmaları toparlamak için her bir birey haftada en az 4 kez 1-1,5 saatlik yürüşlerle fiziksel aktivitesine katkıda bulunmalıdır.
12. ‘Hiç mi tatlı yemeyeceğiz?’ dediğinizi duyar gibiyim. Tatlı ihtiyacımızı zayıflama döneminde meyvelerden sağlamak en gerçekçi olanıdır. Fakat yaz döneminde serinlemek için sütlü dondurma haftada maksimum 1-2 kez tüketilebilecek ideal tatlı alternatiflerinden olacaktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Işıl TURGAY Fotoğraf
Dyt.Işıl TURGAY
Gaziantep
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Işıl TURGAY'ın Yazıları
► Beslenmede Küçük Adımlar ile Büyük Hedefler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Küçük Değişiklikler Büyük Fark Yaratır!!!' başlığıyla benzeşen toplam 76 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Gebeliğiniz mi Var Ağustos 2014
◊ Ramazan Bayramı Temmuz 2013
◊ Ramazan Ayında Beslenme Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:29
Top