2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Daha Sağlıklı Ramazan
YAZI #1767 © Yazan Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN | Yayın Temmuz 2013
Bu senelerde ramazan ayı yaza gelmekle birlikte uzun süren açlıklar beraberinde gelmektedir. Uzun süren açlıktan sonra besinleri yavaş ve aşırı kaçmadan tüketilmesi gerektiğinden sürekli bahsediyoruz.
Peki Besinler hızlı ve aşırı tüketilirse sizleri ne gibi sonuçlar beklemektedir?
İnsan vücudu doygunluğu 20 dakika içinde algılar. Eğer; siz yemeklerinizi hızlı yiyecek olursanız doygunluğu hissedemeyeceksiniz ve gereğinden fazla yemek yiyeceksiniz. Sonucunda şişmanlıkla karşılaşacaksınız.
Gün boyu açlığın ardından kandaki şeker oranı düşer, iftarda yiyeceğiniz hızlı bir yemekle kan şekerinizi birden yükseltirsiniz. Kan şekerinizin birden yükselmesi yemek sonunda sizi halsiz bırakacağı gibi şeker hastalığını davet etmiş olursunuz.
Yavaş yiyerek besinleri ağzınızda daha uzun süre tutabilir ve dildeki tat tomurcukları sayesinde besinin tadını daha iyi algılarsınız. Böylelikle yemek yemenin zevkine de varmış olursunuz.
Yiyecekler hızlı yenilerek çiğneme süreleri kısaltılıyor. Bu da sindirim organlarının daha fazla çalışarak yorulmasına sebep oluyor.
Hızlı yemek yemenin sonucunda vücudunuzda şişkinlik ve hazımsızlık oluşacaktır.
Hızlı yemek yemek mide kanseri riskini artırır.
Uzun süren açlık sonucunda hemen doyma isteğiyle yapılan diğer bir yanlış ise ; aşırı yemek yeme.
Aşırı yemek yemenin sonucunda halsizlik oluşur ve uyku bastırır. Uyumanın etkisiyle; kilo artışı olacağı gibi mide rahatsızlıklarına da zemin oluşturmuş olursunuz.
Aşırı yemek yemenin sonucunda ne kadar yediğinizi fark edemezsiniz ve sonucu şişmanlıkla noktalanır.
Aşırı yemek yemeyle birlikte oluşan mide dolgunluğu sebebiyle kalbe fazla yük bindirerek kalp krizi riskini artırmaktadır.
ABD’de Mayo Clinic’te yapılan son araştırmalara göre aşırı yemek yeme sonucunda hafıza kaybı, alzhemir hastalığı riski artmaktadır. Günlük alması gerektiği enerjiyi alan bireylerde hafızalarının daha iyi olduğu belirtildi.
Düşünecek olursak; bütün gün yemek istediğiniz besinleri yiyemediğiniz için hepsini bir anda gece yemek istiyorsunuz. Bu vücudunuzun size oynadığı bir oyundur. Ramazanda canınızın bu kadar çeşitli ve kalorili yiyecekler istemesinin sebebi; bütün gün aç kalarak kan şekeri düşüşü yaşamanızdan kaynaklıdır. Ramazandan geriye kalan üç haftayı sağlıklı geçirmek sizin elinizde. Yemekleri azar azar ve yavaş tüketerek doygunluğunuzu artırdığınız gibi vücudunuzdaki tüm dengeleri de koruyabilirsiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN'ün Makaleleri
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.Esra TÜFEKÇİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Daha Sağlıklı Ramazan' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Obezite Temmuz 2015
► Suyla Gelen Sağlık Temmuz 2013
► Ramazan'da Beslenme Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:46
Top