2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuktur Korkar mı Yoksa Fobi mi ?
YAZI #1780 © Yazan Psk.Ezgi DEMİRER | Yayın Temmuz 2013
Korku ilk doğduğumuz andan beri bizi yaşamda tutan doğal ve gerekli bir duygudur.Hayatta karşılaşılan tehlike anlarında kişinin kendisini koruyabilmesi ve savunabilmesi için,örneğin karşıdan hızla gelen bir araba gördüğünde,saldırgan bir köpekle karşı karşıya kaldığında, korkuya optimum düzeyde ihtiyacı vardır.O sürede kalp atışları hızlanır.Beyin vücuda ‘kaç’,’dikkatli ol’ mesajını gönderir.Kişinin korku sayesinde fiziksel ya da ruhsal bütünlüğüne zarar gelmemiş olur.
Korkunun nedeni olan nesnesi vardır.Köpekten korkulur,hızlı gelen arabadan korkulur..Fobide ise neden olacak nesnesi yoktur.Anlamsızdır kendisine zarar gelmeyeceğini bilse bile korkmaya devam eder.Örn.Türkiye’de yaşayan bir çocuğun aslandan korkması ve fobi haline gelmesi gibi.
Fobilerin hangi çeşitleri var ?
1)Özgül fobiler: Spesifik bir nesne ya da durumdan sürekli korkmaktır.
Hayvan türü: Korkunun kaynağı, hayvan¬lar ya da böceklerdir.
Doğal çevre türü: Korkunun kaynağı, do¬ğal çevredeki nesnelerdir (fırtına,rüzgar yükseklik ya da su gibi).

Kan-enjeksiyon-yara türü:Korkunun kaynağı yara,kan,bedensel deformasyon yada tıbbi müdahale olabilir.

Durumsal tür: Korkunun kaynağı, toplu taşıma araçlarına binme, tüneller, köprüler, asansörler, uçağa binme, araba kullanma ya da kapalı yerler gibi özgül bir durumdur.

Diğer tür: Korkunun kaynağı, yukarıdakile¬rin dışında kalan bir uyarandır. Tıkanıp bo¬ğulma, kusma ya da bir hastalığa yakalanma korkusunu ve "boşluk" fobisini (kişi, duvar¬lardan ya da yaslanacağı yerlerden uzak olunca düşmekten korkar) kapsayabilir.

Dünyaya yeni gelmiş ,herşeye yabancı bir bebek gürültüden ani hareket eden nesnelerden korkarken, 2-3 yaş aralığında yüksek ses, gök gürültüsü gibi şeylerden korkarlar.3-5 yaş arası çocuklarda gelişmekte olan hayal gücü; korkunun kaynağını gerçek nesnelerin yanında hayali ürünler yapar.5-12 yaş arası çocuğun çevreyle olan etkileşimi artmıştır.Gerçekle hayali ayırt etmeyi,kuralları öğrenmiştir.Bu yaştaki çocuğun korkuları daha çok hırsızlık,toplumsal sistem içinde cezalandırılma,bedensel yaralanmalar üzerine yoğunlaşır.
Peki çocuklarda doğal olarak tanımlayabileceğimiz bu korkular ne oluyor da fobiye dönüşüyor ?
Kendi çocukluğumuzdan belki şöyle bir diyalog tanıdık gelebilir.
Anne: Hadi bakayım ye yemeğini.
Çocuk:Yemek istemiyorum.Ben bunu sevmiyorummm.
Anne:Bak şimdi öcüler gelicek.Aç bakayım ağzını.
Anne ve baba için oldukça pratik ve sonuç odaklı gözüken bu tarz diyaloglar çocuğun korkularının pekişmesine,zihinlerinde ebeveynlerinin de onayladığı bir korku kaynağı oluşmasını sağlar.Bebeklik ve çocukluk döneminde farklı nedenlerle korkutulan çocuk yanlış ebeveyn tutumları nedeniyle korkmayı öğrenmiştir.Korkusu,sürekli bir kaygıya ve dolayısıyla fobiye dönüşmüştür.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ezgi DEMİRER'in Makale ve Yazıları
► 'çocuktur Anlamaz' mı? Psk.Dnş.Yasemin COŞGUN
► Kim Korkar Evlilikten ? Psk.Şanver YEREBAKAN
► Kim Korkar Sınavdan Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuktur Korkar mı Yoksa Fobi mi ?' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:20
Top