2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gdo' Lu Besinleri Tanıyalım
YAZI #1814 © Yazan Dyt.Ayşe Tuğba ŞENGEL | Yayın Eylül 2013
Ne yazsam diye düşünürken herkesinde merak içinde olduğu GDO hakkında bildiklerimi yazmaya karar verdim .Üniversite bitirme tezimi GDO üzerine yazmıştım.Bu dönemde o kadar çok makale tarayıp seminer okuyup haber takip edip ve halkın görüşlerini anketlerle alarak yazdığım tez çok anlamlı ve etkileyici olmuştu.Hatta o dönem tezimi yazarken tüketici derneğiyle iletişim içerisinde yazmıştım.Tüketiciye GDO yu sorduğumuzda çoğu kişinin bu besinler hakkında bilgisi olmadığını gördük.Bugün size bu konudan GDO gerçeklerinden bahsetmek istiyorum.

Birkaç gün önce gazetelerde GDO nun zararları keşfedildi diye araştırmaların sonuçlarının açıklandığı yazıyordu.İnanın çok sevindim bu haberi okudum ve hemen herkesle paylaştım.
GDO yu basitçe tanımlayayım bir canlıdan bir genin alınıp o özelliği taşımasını istediğin başka bir canlıya aktarılmasına genetiği değiştirilmiş organizma denir.Tabiki tanımından anlaşıldığı gibi doğal bir besin değil yüzde yüz insan eliyle oluşturulmuş yapay bir besin.Başlangıçta çok güzel bir amaçla yapılmak istenmeye başlanmış AÇLIĞA ÇÖZÜM gibi manidar bir amaçla üretilmek istenmiştir.Ama zamanla yerini ticari kaygıya bırakmıştır.90 ‘lı yıllardan beri yapılmaya başlanmış ama görüldüğü gibi 2012 yılındayız açlığa çare olamamıştır.
GDO’nun zararlarını sayacak olursam en başta alerji riski göze çarpıyor sizin alerjiniz olan bir besinin geni sizin alerjiniz olmayan bir besinin genine yerleştirilirse bunu bilmediğiniz için o besini tüketteğinizde alerjinizi tetikleyebilir ki böyle birkaç vaka Brezilya da görülmüştür.
İkinci riski biyoçeşitliliği azaltmasıdır.Bu bitkiler genleriyle oynanarak zararlılara ve kimyasallara dayanıklı olarak üretilirler.Birçok doğal bitki bu dayanıklı bitkilerin yanında kaybolma tehlikesi yaşayacaktır.Birçok yerel ülke bitkileri kaybolma tehlikesi altında olacaktır.Aksi gibi araştırmaların sonunda kimyasallara dayanıklı olmadıkları ama doğal bitkilerin genine sıçradıkları gözlemlenmiştir.
Üçüncüsü ise biraz bilim kurgu hikayesi gibi ama bazı araştırmacılar bu besinlerin insan genine de sıçrayıp mutasyon oluşturabileceği yönündedir.Mutasyonlu gen günümüzde korkulan anormal doğumları ortaya çıkarabilen bir durumdur.
GDO en çok çiftçileri etkilemiştir.Eğer GDO u tohumu alırsanız bu bitkilerden bir sonraki yıl tohum oluşturamazsınız.Bu durumda kişi tohumu satan bu şirkete bağımlı hale gelmiş olur.Eğer GDO yüzünden doğal tohumların genetiği bozulur ve yok olursa GDO tohumu üreten ülkeler tekel haline gelecek ve istediği gibi satış yapıp bu piyasayı kontrol edebilecektir.Tohumu kontrol edebilenler olası bir kıtlık halinde dünyayı kontrol edebilirler.Hangi ürünün üretileceğini ve nerede tüketileceğine dahi karar verebilirler.
GDO hakkında olabildiğince tüketiciyi bilinçlendirip şeffaf bir şekilde tüm yararlar ve zararların ortaya konulması gereklidir. En basitinden eğer tüketilecekse de kesinlikle o besinin GDO olduğu etiketinde yazmalıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ayşe Tuğba ŞENGEL'in Makale ve Yazıları
► Besinleri Nasıl Saklayalım Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Gdo' Lu Besinleri Tanıyalım' başlığıyla benzeşen toplam 9 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Dukan Diyeti Listesi Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:33
Top