2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hpv Nedir?
YAZI #1837 © Yazan Op.Dr.Esra DEMİR YÜZER | Yayın Ekim 2013
HPV deri ve mukozal yüzeylerdeki bazal epitelyal tabaka hücrelerini enfekte eden bir DNA virüsüdür. Bir kez vücuda girdikten sonra hücreler içine yerleşir ve vücudun bağışıklık sisteminin düştüğü hallerde tekrar alevlenmelere yol açar. Bu yüzden HPV enfeksiyonunun kesin bir tedavisi yoktur.
HPV tipleri nelerdir?
Bu güne kadar yapılan DNA incelemeleri sonunda 100’den fazla türü olduğu belirtilmektedir.HPV 6-11 genital siğillere neden olur.
Rahim ağzı kanseri riski açısından HPV tipleri:
En yüksek riskliler: Tip 16,18,31,45
Yüksek Riskliler: Tip 33,35,39,51,52,56,58,59
Muhtemel yüksek riskliler:Tip 26,33,66,68,73,82
HPV NASIL BULAŞIR?
HPV oldukça bulaşıcı bir virüstür. HPV’nin bulaşması için mutlaka tam bir ilişki olması gerekmez. Genital bölgedeki lezyonların mukozalar ve genital bölgelerle kısa süreli teması bile bulaşması için yeterlidir. Genital bölge mukozasının vajina yoluyla dış ortama açık olması nedeniyle özellikle erkekten kadına daha kolay bulaşır. Kadınların %50’ye yakını bu virüsle karşılaşır. Buların %90’ı bağışıklık sistemi tarafından temizlenir. Bulaşma olduktan sonra ise bulguların ortaya çıkması birkaç aydan birkaç yıla kadar uzayabilir.
Aktif genital lezyon varlığında, bulaşıcılık oranı yüksektir. Siğillerin tedavisinden sonra yeniden siğil çıkması arasındaki süre ne kadar uzunsa bulaştırıcılık o kadar azdır.

HPV’NİN ÖNEMİ
HPV son yıllarda giderek yaygınlaşmaktadır. HPV kadınlarda genital siğillere (kondiloma akuminatum) sebep olabildiği gibi, rahim ağzı kanserinin %95 oranında nedeni HPV’dir. Kanser türleri arasında düzenli yapılan smear testleri ile saptanabilmesi aşısının olması nedeniyle ayrı bir öneme sahiptir.

HPV’de TANI
• Erkek ve kadında genital siğillerin görülmesi HPV’de kesin tanı nedenidir.
• Pap-smear’de HPV’ye bağlı olduğu düşünülen değişimler saptanabilir.Eğer hücre değişimi saptanırsa aynı materyal içinde HPV’ye ait DNA incelemeleri yaparak HPV varlığı ve HPV tipi saptanabilir.
• Erkeklerdeki sessiz enfeksiyonu saptayabilecek bir test yoktur.
• HPV kan dolaşımına geçmez. Bu yüzden kan testi ile virüs saptanamaz.

HPV TEDAVİSİ
HPV’nin kesin bir tedavisi yoktur. Düşük riskli tipteki virüsler genelde pap-smeard e ortaya çıkan CIN ve SIL gibi değişimlere neden olurken yüksek riskli tipler uzun dönemde rahim ağzı kanserine (serviks kanseri) neden olabilir.
Yapılan çalışmalarHPV’ye bağlı hücre değişimi saptanan hastaların %90’ında 2 yıl içerisinde belirtilerin kalktığını ve yapılan pap smear testlerinde HPV’nin saptanamadığını ortaya koymuştur.Burada en önemli faktörün kişinin bağışıklık sistemi olduğu düşünülmektedir.Bu yüzden HPV’ye bağlı hücre değişimi saptanan hastalarda düzenli pap smear takibi önemlidir. Kalıcı enfeksiyon serviks (rahim ağzı) kanseri açısından en önemli risk faktörünü oluşturur.

Erkek ve kadında genital siğil varlığında siğiller yakılarak, dondurularak veya ilaçlarla eritilerek tedavi edilir. Genital siğillerin tedaviden sonra tekrarlama riskinin olduğu unutulmamalıdır.

HPV enfeksiyonunun azaltmanın en iyi yolu fazla partnerle birlikte olmamaktadır. Prezervatif HPV enfeksiyonunun bulaşmasını engellemede yetersiz kalır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra DEMİR YÜZER Fotoğraf
Op.Dr.Esra DEMİR YÜZER
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Esra DEMİR YÜZER'in Makale ve Yazıları
► Kürtaj Nedir? Kürtajın Riskleri Nedir? Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hpv Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinismus Nedir Nisan 2020
► Labioplasti Aralık 2019
◊ Kolposkopi Nedir? Ekim 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:14
Top