2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kolposkopi Nedir?
YAZI #1838 © Yazan Op.Dr.Esra DEMİR YÜZER | Yayın Ekim 2013
KOLPOSKOPİ NEDİR?
Kolposkopi servix vagina ve vulva dokularının büyüteç veya mikroskopla 30-40 kat büyüterek incelenmesidir.
KOLPOSKOPİ KİMLERE YAPILIR?
-Anormal pap smear olgularında (ASCUS,LGSIL,HGSIL) yapılır
-Genital siğil(HPV,kondilom)
-Tekrarlayan smear testlerinde sürekli devam eden enfeksiyonu olan kadınlarda
-Jinekolojik muayene sonucunda servix,vagina veya vulvanın gözle görülür bi şekilde anormal lezyonlarının olması halinde
-Ağrı
-Nedeni olmayan kanamalarda yapılır
KOLPOSKOPİNİN DOĞRU SONUÇ VEREBİLMESİ İÇİN
-Kanama olmayan bir dönemde yapılır
-Son 24 saat içerisinde vaginal temizlik(duş) cinsel ilişki yapılmamış olmalı
-Vaginal tampon ve ilaç kullanılmamalı
KOLPOSKOPİ NASIL YAPILIR?
Hasta jinekolojik masaya litotomi pozisyonun yapılır.Vagenin iyi görülebilmesini sağlayan spekulum denilen alet uygulanır.Rahim ağzı ve vagendeki anormallikleri görebilmek için bu bölgelere %3-5 asetik asit uygulanır.Takiben doktor rahim ağzını kolposkop yardımıyla büyüterek inceler.Kolposkopik muayenenin doğru ve tam olarak yapılabilmesi için transformasyon zonu denilen CA ve CIN'lerin oluştuğu hücre dönüşüm bölgesi ve var ise lezyonun tamamının görülebilmesi gerekmektedir.hiç vaginal doğum yapmamış veya menopoz nedeniyle servix'i küçülmüş hastalarda rahim ağzı kanalını daha iyi görebilmek için endoservikal spekulum kullanılabilir.Kolposkopi ve biyopsi ağrısız bir işlemdir anestezi gerektirmez.
KOLPOSKOPİDE ANORMAL BULGULAR NELERDİR?
-Normal olmayan dokular uygulanan %3-5 'lik asetik asit solüsyonu sonrası beyaz olarak görülür.Bu alanlara Aseto-white(Aseto beyaz) alanlar denir ve buralardan biyopsi alınır.
-Servix de(Rahim Ağzı) damarlanma artışı olup olmadığına bakılır.Damarlanma artışı varsa biopsi alınmalıdır.
-Bazı durumlarda servix yüzeyine ''lugol solüsyonu (iyot solusyonu)'' sürülerek de inceleme yapılabilir.Lupol solusyonundan sonra boya tutmayan(lugol negatif) yerlerden servikal biyopsi yapılabilir ve kesin tanı koyulabilir.
-Kolposkopi esnasında endoservikal bölge''küret'' denilen aletle kazınarak hücre değerlendirmesi yapılabilir.Bu işleme Endoservikal küretaj (ECC) denir.
KOLPOSKOPİK VE SERVİKAL BİOPSİ SONRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR
Kolposkopi sonrası hastalar günlük hayatlarına hemen dönebilirler.Evde dinlenmelerine gerek yoktur.Birkaç gün hafif kanama ve kahve rengimsi akıntılar olabilir.Bu sıkıntılar geçene kadar ki bu süre 15 günü bulabilir, ilişkide bulunmamak,vaginal tampon ve duş kullanmamak gerekir.
Eğer fazla miktarda vaginal kanama,aşırı kasık ağrısı3ateş gibi şikayetler olursa doktorunuza başvurmanız gerekir.
SONUÇ
Patolojik incelemeler sonucunda problem olan olgularda düzenli smear takibi veya LEEP konizasyon gibi işlemler uygulanabilir.
KONİZASYON NEDİR?
Rahim ağzının konik biçimde çıkarılması işlemine''konizasyon'' denir.Kolposkopik incelemede şüpheli lezyon sınırları rahim kanalı içine yayılıyor ise net görülmüyorsa veya yapılan endoservikal küretaj(ECC) patolojikse,pap smear sonucuileri derecede patolojikse yapılmalıdır.konizasyon lokal veya genel anesteziyle yapılabilir.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra DEMİR YÜZER Fotoğraf
Op.Dr.Esra DEMİR YÜZER
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Esra DEMİR YÜZER'in Makale ve Yazıları
► Rahim Ağzı Kanseri ve Kolposkopi Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Kürtaj Nedir? Kürtajın Riskleri Nedir? Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kolposkopi Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinismus Nedir Nisan 2020
► Labioplasti Aralık 2019
◊ Hpv Nedir? Ekim 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:01
Top