2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Şiddete Maruz Kalan Kadın
YAZI #1862 © Yazan Uzm.Psk.Nurhayat YÜKSEL | Yayın Ekim 2013
Kadın dayak yiyor, çocukları gözünün önünde öldürülüp sakat bırakılıyor ve o kadın hiçbir şey yapamıyor. Toplumumuzda pek çok kadın eşinden, ailesinden ve sevgilisinden dayak yiyor ve sesini çıkaramıyor.
Bunların nedenlerine bir bakalım.
Evlenmeden önce erkek kardeş ve babadan dayak gören kadın evlendikten sonra bunu doğal karşılıyor ve “erkekler bunu yapar, anam da hep dayak yedi, benim de bunu yaşamam normal” diyebiliyor. Ekonomik özgürlüğü olmayan, eşinin eline bakan kadın orada kabul görmeyeceğini bildiğinden baba evine dönemiyor. Ailesi kocandır yapar sende kadınsın çekeceksin diyor. Kadın kabullenmek zorunda kalıyor.
Ailesinde dayak görmemiş kadın ne olduğunu bilmiyor, dövülüyor ve anlamlandıramıyor. Bu durumla ilgili daha önce yaşanmışlığı yok ve ne tepki vereceğini bilmiyor, susuyor. Kimseyle de paylaşamıyor, bu durum alçaltıcı ve onun dışında kimsenin başına da gelmediğini düşünüyor. Çünkü çevresindeki arkadaşları hiç anlatmamış. Ailesine söyleyemiyor, ana babası bırak gel diyebilir, böyle bir şeye nasıl izin verdin diyebilir, birde çocuk vardır. Belki bir daha olmaz, kendine hakim olamadı diye düşünüyor. Tedirgin yaşamaya devam ediyor. Daha pek çok durum sayabiliriz.

Peki, bunlara nasıl dur diyeceğiz.

Tabii ki önce kendi çocuklarımızı yetiştirmekle başlayacağız. Onlara uygun olmayan, rahatsız eden istemedikleri bir dokunmaya, hitap edilme şekline “HAYIR” demeleri için bir nedenleri olması gerekmediğini “istememelerinin/ rahatsız olmalarının” yeterli olduğunu öğretmekle başlamalıyız. Sadece bunu öğretmek bile onları tacizden, tecavüzden ve kötü muameleden korumayı başaracaktır.
Onlara güveneceğiz ki onlarda kendilerine güvensinler.
Onlara saygı duyup değer vereceğiz ki onlarda kendilerine saygı duysunlar ve değerli olduklarının farkına varsınlar.
Onları seveceğiz ki onlar da kendilerini sevsinler ve önemsesinler.
Onları dinleyeceğiz ki, onlar da kendilerini doğru ifade etmeyi öğrensinler.
Onları birey olarak kabul edeceğiz ki kendi kişiliklerinin farkına varsınlar.
Onlarının karar vermelerini, seçim yapabilmelerini, merak duygularını destekleyeceğiz ki onlar da kararlarını alırken, seçimlerini yaparken bunların sorumluluğunu alabilecek güce ve bilince sahip olsunlar.

Kendi ayaklarının üzerinde durabilsinler…
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nurhayat YÜKSEL Fotoğraf
Uzm.Psk.Nurhayat YÜKSEL
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nurhayat YÜKSEL'in Makale ve Yazıları
► Şiddete Analitik Bir Bakış Psk.Dila HOTLAR
► Kadına Yönelik Şiddete Psikolojik Bir Bakış Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Şiddete Maruz Kalan Kadın' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Uyku Evreleri Ocak 2018
► Savunma Mekanizmaları Ocak 2018
► Depresyon Modelleri Ocak 2018
◊ Roller Nasıl Oluşur? Ekim 2013
◊ Boşanma ve Çocuk Ekim 2013
◊ Taciz Şubat 2012
◊ Kadınlar Günü Ocak 2012
◊ Aşk ve Emdr Ocak 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:46
Top