2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Süperkadın Sendromu
YAZI #1869 © Yazan Psk.Deniz CEBEKAN | Yayın Kasım 2013
SÜPERKADIN SENDROMU
Ne kadar çekici ve dayanılması güç bir tanımlama: “Süperkadın” Her zaman, her yerde, herkes için ve aynı zamanda kendisi için her şey olan ve her şeyi yapan, yapabilen kadın…Ne yazık ki bir tuzak !
Her şeye sahip olmak ve her şeyi yapmak, işverene, çevresine, eşine, arkadaşlarına ve çocuklarına karşı bir sürü sorumluluğu hiçbirini aksatmadan yerine getirmek, üstüne bir de ‘ akıllı-başarılı-duygusal’ olarak anılmak…Bir hayal edin ! Neyi hayal ediyorsunuz?! Yürürken sakız çiğnemek mi bu ?
Bugün birçok kadın bu süperkadın hayalinin kurbanı oluyor. Bir şeyi iyi yaptığını keşfedince dayanamıyor bunu hayatının her alanında uygulamak istiyor. Bunun sonucunda her gün, gitgide artarak, yapılması gereken işlerle doluyor. Kuşkusuz kadınların da önlerine çıkan fırsatları değerlendirmesi, enerjisini yapıcı, olumlu, üretken bir şekilde kullanması gerekir, ancak önüne çıkan her fırsata sarılan kadınlar ya da kendilerine fırsatmış gibi sunulana sarılan kadınlar eninde sonunda kendi hayatlarını yaşamadıklarını farkediyorlar ve bu üstün (!) başarılarının bedelini ağır ödüyorlar.
Kadının duygusallığıyla elinden gelenin en iyisini hatta fazlasını yapma özelliği birleşince içine kendisi bile farkında olmadan süperkadın olma arzusu doluyor. İş hayatındaki fırsatlar, çocuğunu iyi yetiştirme, iyi bir gelecek, iyi imkanlar sağlama arzusu, güzelleşmeyi, bakımlı olmayı sağlayan sayısız hizmetler, ürünler… Ancak öyle bir an gelir ki, sorumluluklarınızı taşımakta zorlanır ve tökezlemeye başlarsınız, çünkü artık tüm bunlar sizin seçiminiz olmaktan çıkmıştır. Hiç seçeneğin olmaması gibi seçeneklerin çok fazla olması da büyük bir tehlikedir. Fazla seçenek, hepsine yetişmeye, hepsini yapmaya, herkese yetmeye çalışırken kendinizi süperkadın sendromunun tam ortasında bulabilirsiniz.
Mecburiyet ve sorumluluklar karşısında çaresizlik hissetme, bazen aklını kaçıracakmış gibi hissetme, tek başına bir adaya gidip tatil yapma hayallerinin başlaması ve sıklaşması, çok veya çok az yiyip içme, gevşeyememe, nedensiz bağırmak isteği duyma, uykuda dişleri gıcırdatma, ‘hayır’ demekte zorlanma ve diyemediğinde kendine sinirlenme, çevresine göre daha sık hastalanma süperkadın sendromunun gelişine işaret eden en yaygın işaretlerdir.
Şimdi bu başlıklar ve benzerlerine düşünerek kendinizi değerlendirin. Sorumluluk üstlenirken kendiniz için ne kadar tedbirli davranıyorsunuz? Kendinizi ihmal etmeden her şeyin dozunu ayarlayabiliyor musunuz? Yoksa süperkadın sendromu kapıda, haberiniz mi yok?
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Deniz CEBEKAN'ın Makale ve Yazıları
► 2 Yaş Sendromu Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► 2 Yaş Sendromu Psk.Burçak ERİTMEN YEŞİLTAŞ
► 2 Yaş Sendromu Var Mı, Yok mu? Psk.Ramazan ŞİMŞEK
► Down Sendromu Psk.Esra AYVALI ÇETİN
► 2 Yaş Sendromu Psk.Tülin AKYÜREK ÇİZER
► 2 Yaş Sendromu Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
► Down Sendromu Hanife TETİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Süperkadın Sendromu' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Sofra Savaşları Temmuz 2013
◊ Peri Masalı Aşk Romanı Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:44
Top