2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Alınan Karne Hediyeleri Çocukların Ders Çalışmasını Engelliyor
YAZI #1880 © Yazan Psk.Dnş.Adem ŞAT | Yayın Kasım 2013
Okulların yarıyıl tatiline girmesiyle birlikte anne ve babalar, karne hediyesi için alış veriş merkezlerinin yolunu tuttu. Alınan hediyelerin çoğunluğu ise elektronik eşyalar. Laptop, tablet, cep telefonu, iPot ve masa üstü bilgisayar alınan hediyelerin ilk sırasında. Uzmanlar, alınan bu hediyelerin, çocukların geleceğini olumsuz etkileyeceği düşüncesinde. Anne ve babaların, uzun soluklu başarıyı ödüllendirmesi tavsiyesinde bulunan uzmanlar, alınan bu hediyelerin ikinci dönem çocukların ders çalışmasını büyük oranda olumsuz etkileyeceği uyarısında bulunuyor.


Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni (PDR Uzmanı) Adem Şat, günümüzde artık her velinin çocuğuna mutlaka karne hediyesi aldığına dikkat çekti. Şat, ancak alınan hediyelerin, çocuklara yarar sağlaması konusunda herhangi bir hassasiyetin gösterilmediğine dikkat çekti.

Velilerin, hediye alırken bazı sorular sorması gerektiğini anlatan Adem Şat, şu bilgileri verdi: "Alınan hediye yararlı mı? Öncelikle çocuk gerçekten o hediyeyi hak etti mi? Bunların hepsi birer soru işareti. Görüştüğümüz ailelerin neredeyse yüzde 70'i karne hediyesi olarak elektronik bir ürün alıyor. Laptop, iPot, cep telefonu, tablet bilgisayar gibi hediyeler. Bu saydıklarımızın hangisi bir çocuk için sağlıklı ve yararlı bir hediye. Eğitimciler, çocukları internetin ve sosyal medyanın bataklığından korumak için yıllarca eğitim vermeye çalışıyor. Aileler de bu eğitimin sonunda ödül olarak, o bataklığa kapı aralayan imkânları sunuyorlar."

PDR Uzmanı Adem Şat, insanların hediye alırken sesli düşünmelerini isteyerek, "Adı da ödül olsun. Karne hediyesi olarak aldığınız laptop, tablet, cep telefonu ve iPot ilerleyen zamanlarda çocuğunuzu ders çalışmaktan alıkoyacak en önemli faktör haline geldiğinde ne yapacaksınız. Günümüzün en büyük problemlerinden biri olan dikkat dağınıklığının en büyük sebebi yukarıda saydığım aletlerdir. İşte o zaman 'eyvah' diyeceksiniz. Yarıyıl tatili bitince elinden almaya çalışacaksınız ama vermeyecek. Zorla ve tehditle geri almaya çalışacaksınız. Ödül olarak verdiğiniz bir şeyi ceza vererek geri almanız, çocuğunuzun ruh halini ve aile sağlığınızı ciddi manada zedeleyecektir. Çocuk ve ebeveyn arasında çatışmalara sebebiyet verecektir." diye konuştu.

Çocukların daha somut dönemde oldukları için kuru bir iltifat ya da aferinin onları tatmin etmeyeceğini aktaran Şat, gözle görülür bir hediye beklentisi içerisine girdiklerini anlattı. Şat, o nedenle çocuğun hoşuna gidecek birkaç gün oynadıktan sonra sıkılıp bir kenara koyacağı basit ödüllerin seçilmesinin yararlı olacağını dile getirdi. Şat; en büyük ödülün günümüzde çok yaygın olan akıl oyunları, bilim kampı, ufuk açıcı eğitim turları, yurt içi yurt dışı dil kursları ve seyahatler gibi çocuğun eğitim kalitesini artıracak ödüller ve hedefler ortaya konması çok daha faydalı olacağına dikkat çekti.

Adem Şat, çocukları bu tip faaliyetlere gitmeye ikna etmenin zor olabileceğini ama bu konuda öğretmenlerin de devreye girmesini sağlayarak, çocukların ufuklarını açacaklarını belirtti. Şat, pahalı bir hediyeyle çocuğu mutlu etmeye çalışırken, çocukların eğitim hayatı ve geleceğinin tehlikeye atılmamasını istedi.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Adem ŞAT Fotoğraf
Psk.Dnş.Adem ŞAT
Kayseri
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi23 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Adem ŞAT'ın Makale ve Yazıları
► Ön Sevişme Erken Boşalmayı Engelliyor Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Karne Günü Psk.M. Emin BAYRAKTAR
► Karne Uyarısı Pdg.Sedat BAŞ
► Karne,çocuklarımız ve Biz Psk.Dnş.Metin KILIÇ
► Karne Fobisi Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Alınan Karne Hediyeleri Çocukların Ders Çalışmasını Engelliyor' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Toplum (Polis) Trafik Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:09
Top