2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Sorumluluk Algısı
YAZI #1905 © Yazan Dr.Psk.Haluk ALAN | Yayın Aralık 2013
Çocukların sorumluluklarının bilinci içinde davranıyor olmaları kişisel gelişimleri açısından son derece önemlidir. Bu konuda en büyük görev aile büyüklerine düşmektedir. Aile içerisinde kazanılan ve geliştirilen sorumluluk algısı toplumsal rollerin doğru bir şekilde yaşanmasına katkıda bulunur. Ailelere düşen görev; sorumluluk ve rollerin açıklıkla belirlenmesi ve ifade edilmesidir. Bu sayede çocuk ne yapacağını, bunu nereye kadar yapacağını ve yapıp yapamayacağını bilecek ve görecektir. Belirsizliğin ortadan kalkması ortamın yatışık ve güvenli olmasına yardımcı olur. Kendine güven konusunun da en önemli unsurları arasında yer alan sorumluluk algısı; aile, çocuk ve çevre ile etkileşimli bir şekilde şekillenir.
Çocuğun yaşı, cinsiyeti ve gelişim düzeyi göz önünde bulundurularak yapılan görevlendirmeler sorumluluk duygusunun gelişiminde önemli yer tutar. Bunu yaparken aşırı uçlara gidilmemelidir. “Adam olacaksa hele bir burnu sürtülsün” mantığı ne kadar yanlış ise “aman çocuğumun eli sıcak sudan soğuk suya değmesin” demek de aynı ölçüde yanlış bir yaklaşımdır. Aman çocuğum yorulmasın, gücenmesin, üzülmesin gibi hoş mazeretlerle daima yardımcı olunan durumlarda da bu duygu köreltilmiş olur. Elbette gerektiği yerde ve gerektiği şekilde yardımda bulunulması gerekir. Ama bu hiçbir zaman onun sorumluluğunu üstlenmek şeklinde gerçekleşmemelidir. Henüz 2-3 yaşlarında iken kendi kendine yemek yeme zevkini tatmak isteyen çocuğa üstüne başına dökse de müsaade edilmelidir.
Çocuk öğrendiklerini, gördüklerini uygulamak isteyecektir. Hatta bırakın kendisini güçlü ve iyi hissettiği konularda size yardım etsin. Nasıl ki siz birisine yardım ettiğinizde bundan bir haz duyuyorsanız o da bu hazzı hak etmektedir. Ona bu imkanı tanımalısınız. Sorumluluk verme (alma) ve yardımda bulunma çocuğunuzun kendine güven duyması ve toplumsal değerlere adaptasyonunda ona yardımcı olacaktır. Bir başka yazımızda ifade ettiğimiz gibi, kendine güven duyguları ve sorumluluk anlayışı birbirleriyle etkileşim halindedir. Kendi odasını tam beceremese de toplamasını beklemek, yaptığında onu yüreklendirmek ama bu arada eksiklerini göstererek ideal olanı anlatmak hem güven hem de sorumluluk anlayışını pekiştirir. Her zaman olduğu gibi örnek olmak çok değerlidir. Siz eğer üstünüzden çıkardıklarınızı ortalığa yayıyorsanız muhtemelen çocuğunuz size bundan daha farklı davranmayacaktır.
Aileler çoğu kez koruyucu yaklaşımı benimserler. Ancak bu aşırı kullanıldığında çocuğun kendi kendine yeten bir birey olmasını engeller. Ona kendi sorunları karşısında daima kol kanat germek yaradan çok zarar verebilir. Bazı gerçeklerle karşılaşmasına fırsat verilmelidir. Arkadaşlarıyla olan sorunlarında yol göstermenin dışında, eğer hayati derecede önemli sorun yoksa kendinin halletmesine fırsat tanınmalıdır. Yaptıkları görülmeli ve doğru olan noktalarda cesaretlendirilmelidir.
Genel kişisel bakım, para harcama v.b. konularda içinde ödüllendirmenin de yer aldığı davranışların sergilenmesi uygundur. Bir şeyler yapma fırsatı tanınan çocuklar kendi değerliliklerinin de farkında olacaklardır. Bu durum özgüveni sağlayacak, oluşan olumlu hava yeni sorumlulukların üstlenilmesine yardımcı olacaktır. Çocuklarımızı sırça saraylarda, steril ortamlarda, el değmeden hayata hazırlamak büyüklere belki hoş gelebilir ama, gerçek yaşamın bu kadar “temiz” ve “dikensiz” olmadığını da unutmamalıyız.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Haluk ALAN Fotoğraf
Dr.Psk.Haluk ALAN
Denizli
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Haluk ALAN'ın Makale ve Yazıları
► Çocuklarda Sorumluluk Gelişimi Psk.Nihal ARAPTARLI
► Çocuklarda Sorumluluk Bilincini Geliştirmek Psk.Dnş.Ece AKIN BAKANAY
► Sorumsuz Çocuk Yoktur! Çocuklarda Sorumluluk Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Sorumluluk Algısı' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Depresyon ve Tedavisi Temmuz 2009
◊ İdeal Ev Ortamı Aralık 2013
◊ İyi Anne ve Baba Olabilmek Aralık 2013
◊ Sorularla Hipnoz Aralık 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:35
Top