2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Balık Sezonu
YAZI #1948 © Yazan Uzm.Dyt.Merve KAYALI | Yayın Aralık 2013
Bir Kanada atasözü "genç ve dinç kalmak için yüzen besinler yiyin" der.
Damak tadına düşkün bazı kimseler ise, anadoluda bu sözü "Denizden babam çıksa yerim" deyimiyle dile getirirler.
Balık son derece sağlıklı bir besindir.Çünkü içeriğinde karbonhidratın yok denecek kadar az , protein ise son derece yüksektir.Balıkta yaklaşık 15-22 gram arasında protein bulunur.Ucuz balıkla pahalı balık arasında lezzeti dışında protein ve besin değerleri açısından pek bir farklılık yoktur.Ayrıca balıktaki protein, kırmızı et ve diğer beyaz etlerdeki proteinden daha fazla vücutta kullanılır(%93'ü kullanılır.) Balık A ve D vitaminleri yönünden zengindir. Bu vitaminler özellikle kemik gelişimini, ileriki yaşlarda kemiklerin kırılmasının engellenmesini, gözlerimizin daha iyi görmesini sağlayan vitaminlerdir.
Minerallerden de fosfor, çinko, iyot, tatlı su balıklarında bunlara ek olarak k vitamini de bol miktarda bulunur. Bu minerallerde yine kemik gelişiminde, saç sağlığında, kadınların güzelleşmesinde, insulin hormonu yapımında, yaygın olarak görülen guatr hastalığının engellemesinde, kanın normal cıvıklıkta olmasında görevli minerallerdir.Balık doğal aspirindir.Hamsi gibi küçük balıklar da kılçıkları ile yenilirse kalsiyum minerali açısından da iyi bir kaynak olurlar.
Balık özellikle gebeler için son 3 aylık dönemde bebeğin beyin gelişimi ve göz gelişimi için çok önemlidir. Bebeğinizin daha zeki olmasını istiyorsanız gebelik döneminde düzenli balık tüketmeli ve bebek beslenmesinde ek besinlerde balık tüketilmeye başlandığı zamanda çocuğunuza düzenli balık tükettirmelisiniz. Çünkü beyin gelişimi 5 yaşına kadar devam eder. Bu dönemde bebek ve çocuğun beslenmesi çok önemlidir.
Balıkta Omega 3 yağ asidi yüksektir.Omega 3 yağ asitleri kalp-damar rahatsızlığı riski taşıyan kişiler için koruyucu, kötü huylu kolesterol yüksekliği ve iyi huylu kolesterol düşüklüğü olan kişiler içinde iyi bir ilaçtır. Kötü huylu kolesterolü düşürür karaciğeri koruyan iyi huylu kolesterolü yükseltir.
Karadenizde yaklaşık olarak 32 çeşit yenilebilen balık türü bulunmaktadır.Bunlardan beyaz etli balıklar; barbunya-tekir, mırmır, mezgit levrek (kötek diğer adı minekopta levrek ailesi grubundandır)kefal, lüfer,kal kan, çipura, dil… Bu balıklar yağsız olup, sindirimleri kolay ve jelatini fazladır.Bu nedenle bu gibi balıkların yağlı oldukları zaman ızgarası, yağsızken de kızartması ve haşlaması yapılır.Bu balıkların kağıt kebabı da yapılabilir.Siyah etli balıklar; Torik,palamut,uskumru,kolyos,kılıç,hamsi, izmarit, tirsi, zargana, sarkan…Bu balıklar daha yağlı ve daha lezzetli olmakla birlikte sindirimleri kolay değildir.Siyah etli balıklar omega 3 yağ asitlerinden de daha zengindir. Jelatinleri bulunmadığı için haşlamaya da elverişli değildir. Izgaraları, tava ve buğulamaları yapılır. Balığın doğru pişirilmesi çok önemlidir.Kızartma yapıldığında balık besin değerlerini kaybeder.
Not; Beyaz et balıkları haşlandıktan sonra sebzeler(patates, soğan, havuç) de katılarak çorbası yapılabilir.Kereviz ve defne yaprağı da kattıktan sonra limon suyu ve maydanozla da servis edebilirsiniz.
Kolyosun tuzlaması yapılabilir.Ocak ayı en yağlı zamanı olduğu için tuzlama için idealdir. Tuzlaması çok güzel olur. Kefalin buğulaması ve pilakisi çok güzel olur. Sarı kulak kefalin tavası ve fileto ızgarası da yapılır.Kalkanın kağıt kebabı; levreğin çorbası, mayonezlisi, kağıt kebabı, Mezgiti yumurtalı tava veya domates soslu olarak yapabilirsiniz.

Mevsiminde haftada 2-3 kez taze balık tüketin. Sağlıklı günler…
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve KAYALI Fotoğraf
Uzm.Dyt.Merve KAYALI
İstanbul
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Merve KAYALI'nın Makaleleri
► Balık ve Sağlık Dyt.Diğdem AKÇA
► Krıll Yağı mı? Balık Yağı mı? Prof.Dr.Dyt.Barış ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Balık Sezonu' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tarçın ve Diyabet Kasım 2016
► Hidrasyon Eylül 2016
► Menopoz Dönemi ve Beslenme Haziran 2014
► Besin Alerjisi Mayıs 2014
► Anne Sütü ve Önemi Mayıs 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:26
Top