2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyet mi Sağlıklı Yaşam mı?
YAZI #1953 © Yazan Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN | Yayın Aralık 2013
Diyet, Yunanca kökenli bir kelimedir ve anlamı ‘’sağlıklı yaşamak’’tır. Yani düşünüldüğü gibi, aç kalarak zayıflamak değildir. O nedenle diyet dendiğinde korkmanıza ve başlamak için Pazartesi gününü seçmenize hiç gerek yok.

Diyet denince birçok kişinin aklına, aç kalarak ve sevilen lezzetli yiyeceklerden mahrum kalarak zayıflamak gelir. Oysa bu sağlıksız yöntemin aksine, üniversitelerin 4 yıllık beslenme ve diyetetik bölümünü bitirmiş kişiler olan diyetisyenler, danışanlarına sağlıklı yaşam sunma amacını taşır. Peki, hem dengeli hem eğlenceli bir şekilde diyet yaparak kilo vermek mümkün olabilir mi? Eğer kendinize güvenerek yola çıkarsanız, olabilir.
Mutlu bir şekilde, aç kalmadan ve halsizlik hissetmeden kilo vermek için, gün içinde vücudunuzun ihtiyacı olan bütün besin ögelerini (karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su) karşılamalısınız. Gün içinde her renkten çeşitli meyveler tüketmek, çeşitli vitamin ve mineralleri almanıza yardımcı olacaktır. Çok acıkmanıza fırsat vermemek için hiçbir öğününüzü atlamamalısınız. Ara öğünlerinizi ihmal etmeden, azar azar ve sık sık beslenmek, ana öğünlerde çok aç olup aşırı yemenizi engelleyecektir. Sindirimi sağlamak içinse, akşam atıştırmalıklarınızı yatmadan iki saat önce sonlandırmalısınız. Ayrıca yemeklerinizdeki yağ ve tuz miktarını azaltmak, günlerinizi çok daha hafif geçirmeye yardımcı olacaktır.
Mide rahatsızlığınız veya tansiyon probleminiz yoksa, baharat kullanarak yemeklerinizin lezzetini artırabilir ve metabolizmanızın hızlanmasını sağlayabilirsiniz. Kilo kaybetmek için, çay ve kahveye atılan şekeri bırakmak da etkili olacaktır. Şekersiz çay kahve içemiyorsanız; yanında abartılı olmamak koşuluyla kuru meyve tüketebilirsiniz. Tatlı düşkünlüğünüz varsa ve tatlı yemenizi engelleyen bir hastalığınız yoksa, haftada bir kez ara öğününüzde 1 porsiyon sütlü tatlı yiyebilirsiniz. Günlük kaçamaklar ise, diyeti bırakmak için bir sebep olmamalıdır. Kaçamaklarınızı telafi ederek, diyetinize sıkıca sarılmalısınız.
Hareketsiz yaşam, yani egzersiz yapmadan kilo vermeye çalışmak size geri kilo aldıracağı için, günlük hareketlerinizi artırmalısınız. Günde sadece bir saat yürüyüşle bile, bir haftada yaklaşık yarım kilo verebilirsiniz. Hareket etmek, aynı zamanda diyet esnasında yaptığınız kaçamaklarda kaloriyi dengeleyerek kilo kontrolü yapabilmenizi sağlar. Diyet derken, artık kastedilenin sağlıklı yaşam olduğunu biliyorsunuz.
Biz diyetisyenler, sizlere sağlıklı yaşam sunmak için eğitim alıyoruz ve kendimizi bu yolda yetiştirmeye çalışıyoruz. Diyet denince akla gelen açlık ve mahrumiyeti unutun. Ölçülü miktarlarda her türlü besini tükettiğinizi düşünün, o zaman diyet yapmak çok da zor olmayacaktır. Diyetisyeninize danışarak, hayatınıza ve size uygun diyet listesini uygulamak, sonunda da sağlıklı bir vücuda kavuşmak için pazartesiyi beklemenize gerek yok. Kendinize güvenerek bir başlangıç yapın ve azimle devam edin.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN'ün Makaleleri
► Sağlıklı Yaşam ve Diyet'de 30 Besinin Önemi Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Sağlıklı Bir Yaşam İçin .. Dyt.Ebru YILDIRIM
► Sağlıklı Bir Yaşam ve Tuz Tüketimi Dyt.Yüksel Turan TAŞDEMİR
► Sağlıklı Kilo Kaybı ve Diyet Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
► Sağlıklı Beslenme ve Cinsel Yaşam Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Diyet mi Sağlıklı Yaşam mı?' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Obezite Temmuz 2015
► Suyla Gelen Sağlık Temmuz 2013
► Ramazan'da Beslenme Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:51
Top