2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel Kimlik Bozukluğu
YAZI #2001 © Yazan Psk.Narek KARASU | Yayın Şubat 2014
DSM-IV deki cinsel kimlik bozukluğu kategorisi,kendi anatomik cinsiyetinden memnun olmayan ve karşı cinsten olmak isteyen yani cinsel kimlik açısından hoşnutsuz(disfobik) kişileri kapsar.Bunlar arasında cerrahi olarak diğer cinsiyete geçme arzusu taşıyanlar da vardır ve cinsel kimlik bozukluğu açısından en uçta olan bu kişilere transeksüeller denir.DSM-IV deki diğer bir alt gruplama ise kişinin hangi dönemde olduğu yani çocukluk döneminde mi ,ergenlik(adolesan) döneminde mi,yoksa yetişkinlik döneminde mi olduğuna göre yapılır.Nadiren karşı cinsten olduklarını idda eden şizofreniklerle,anotemik olarak her iki cinse ait cinsel organlara sahip olan kişiler Cinsel kimlik bozukluğu dişinda bırakılmalıdır.Cinsel kimlik bozukluğu aynı zamanda daha sonra cinsel sapkınlıklar bölümünde ele alınıcak olan travestiden de ayırdedilmelidir.Her ne kadar travestiler karşıt cinsiyette imiş gibi giyinselerde,kendilerini karşı cinsiyette imiş gibi hissetmezler.
Cinsel kimlik bozukluğu olan kişiler bu psikolojik durumlardan ötürü genellikle depresyon ve kaygı yaşarlar.Hatta cinsel kimlik bozukluğu olan bir erkek bir başka erkeğe duyduğu ilgiyi geleneksel heteroseksüel bir tercih olarak yaşayabilir,çünkü kendini bir kadın olarak görmektedir.Bunlara bağlı olarak da cinsel kimlik bozukluğu olan kişiler diğer insanlar tarafından kolayca kabul edilmezler ve karşıt cins gibi giyinmeyi tercih edenlerin iş bulmada da zorlukları olur.
Cinsel kimlik bozukluğu olan kadınlar karşı cins gibi giyinseler de çok zorluk yaşamazlar,çünkü kadınların erkekler gibi giyinmesi örneğin pantolon giyinmesi sorun yaratmaz.Cinsel kimlik bozukluğunun görülme sıklığı düşüktür.Görülme oranı erkeklerde 30.000 de bir,kadınlarda ise 100.000 - 150.000 de bir şeklindedir.

Psikolog Narek KARASU
www.narekkarasu.com
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Narek KARASU Fotoğraf
Psk.Narek KARASU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Narek KARASU'nun Yazıları
► Cinsel Kimlik Bozukluğu Psk.Nihan DİKME
► Cinsel Kimlik Bozukluğu Psk.Nihan DİKME
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Cinsel Kimlik Bozukluğu' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Kaygılar ve Korkular Şubat 2014
◊ Fobi Şubat 2014
◊ İlaç Bağımlılığı Şubat 2014
◊ Eroin Tedavisi Şubat 2014
◊ Cinsel İstek Bozukluğu Şubat 2014
◊ Eronin Etkileri Şubat 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:09
Top