2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Rinoplasti (Estetik ve Fonksiyonel Burun Ameliyatı)
YAZI #2053 © Yazan Dr.Berke ÖZÜCER | Yayın Nisan 2014
Rinoplasti ameliyatı nedir ? Rinoplasti burnu yeniden şekillendirme ameliyatıdır. Burnun içerisinde nefes almayı engelleyen kıkırdak eğriliği, burun eti ve benzeri bozukluklar giderilir. Burnun dışarısında ise estetik yönden rahatsız edici eğrilik, kemer, yamukluk ve benzeri bozukluklar düzeltilir.

Rinoplastideki öncelikli amaç nedir ? Öncelik doğal görünümlü ve kişinin yüzüyle uyumlu çekici bir burnun yaratılmasıdır. Burnun 'yapılmış' gözükmemesi başarılı burun ameliyatının anahtarıdır. İyi nefes alan ve kişiyi mutlu edecek bir burun rinoplastinin olmazsa olmazıdır.

Rinoplasti ameliyatında başarı neye bağlıdır ? Ameliyatın başarısı cerrahın bilgi, beceri ve tecrübesinin yanında hastanın yaşı, genel sağlık durumu, burun cildinin yapısı, burun görünümündeki bozukluğun derecesi, daha önce geçirilmiş burun cerrahisi varlığı, dokulardaki yara iyileşmesi gücü, sigara kullanımı, yüzün diğer yapılarının durumu ve hasta-hekim ilişkisine/uyumuna bağlıdır.

Kimler rinoplasti ameliyatına adaydır ? Burun tıkanıklığı olup muayenesinde deviasyon (kıkırdak-kemik eğriliği) ve burun eti şişliği tespit edilen ve nefes açıcı bir ameliyat planlanırken burnunda görsel/estetik bir iyileştirme de talep eden hastalar. Burun tıkanıklığı sorunu olmaksızın sadece estetik bir iyileştirme talep eden hastalar. 18 yaşından gün alan, kıkırdak-kemik gelişimini tamamlamış tüm hastalara estetik burun ameliyatları uygulanmaktadır.

Gerçekten rinoplasti ameliyatı olmalıyım ? Burnunuzda 'sorun' olarak gördüğünüz şekil bozukluğu mevcutsa. Yüzünüzü beğeniyor ancak burnunuzun yüzünüzle uyum içinde olmadığını düşünüyorsanız. Fotoğraf çektirirken 'şu açıdan olmasın' düşüncesi aklınıza sık geliyorsa. İkili ilişkilerde insanların burnunuza odaklandığını sık olarak düşünüyorsanız ve özgüveninizin zedelendiğini hissediyorsanız. Profesyonel bir fikir almak doğru olacaktır.

Rinoplasti ağrılı mıdır ? Zor mudur ? Rinoplasti sırasında yapılanları hissetmemeniz ve hatırlamamanız amacıyla genel anestezi kullanılmaktadır. Hasta için uyumakla benzer zorluk seviyesindedir, ameliyat sonrasında parasetamol (Minoset/Parol) gibi basit ağrıkesicilerle dindirilebilecek ağrıda bir ameliyattır. Cerrah için ise burundaki bozukluklarla paralel zorlukta, sanat ile cerrahinin buluştuğu estetik cerrahinin en zorlu ameliyatlarındandır demek yanlış olmayacaktır.

Ameliyat nasıl yapılır ? Sadece burun delikleri arasından yapılan bir kesi ile burun açığa çıkarılır ve tüm ameliyat gerçekleştirilir. Burun açık teknik ile daha titiz ve daha sağlam bir çalışma olanağı sağlamaktadır. Kıkırdaklarda değişik metodlarla zayıflatma, kuvvetlendirme, ekleme ve çıkarma ile şekil değişikliğine gidilirken kemiklerde ise törpü ve keskilerle arzulanan değişiklikler yaratılır.

Ameliyat ne kadar sürer ? Hasta için göz açıp-kapama süresinde biten bu ameliyat cerrah için burundan buruna değişmekle beraber 2 ile 5 saat arası (ortalama 3 saat) sürer. Aslında bu soruyu 'ameliyat burun ne zaman içime sinerse o zaman biter' olarak cevaplamak doğru olacaktır. Önemli olan süreden ziyade daha iyi ve çekici görünen, aynı zamanda iyi nefes alan bir burun amacına ulaşabilmektir.

Ameliyattan sonraki süreç nasıl ilerler ? Ameliyat olduğunuz günün akşamını hastanede geçirmek hem daha güvenli hem daha konforludur.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Berke ÖZÜCER Fotoğraf
Dr.Berke ÖZÜCER
İstanbul
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Berke ÖZÜCER'in Makaleleri
► Estetik Burun Ameliyatı Rinoplasti Dr.Arda KATIRCIOĞLU
► Burun Estetiği Ameliyatı Rinoplasti Prof.Dr.Ufuk BİLKAY
► Burun Estetiği (Estetik Rinoplasti) Op.Dr.Alper BAYRAKTAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Rinoplasti (Estetik ve Fonksiyonel Burun Ameliyatı)' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:44
Top