2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Değişmeye Ne Dersiniz?
YAZI #2085 © Yazan Uzm.Psk.H. Fatih DANE | Yayın Mayıs 2014
Charles Darwin diyor ki, “Var kalan, ne türlerin en güçlüsüdür, ne de en zekisi; var kalan kendini değişime en çok uyarlayabilendir.”
Peki, ilkçağ filozoflarından Heraclitus ne diyor? “Aynı ırmağa iki kez giremezsin.” Yani sular aktığından, ırmak, eski ırmak değildir.
Neden söz ediyor olabilirler? Cevabı içinde saklı: Değişim.
Değişim, başka bir hale ya da şekle girmek, aynı durumda kalmamaktır. Size bir soru: 1900’lü yıllarda dünyayı ne kadar sürede dolaşıyorduk? İpucu bir çizgi filmde gizli: 80 günde devri alem. Yani 1920 saat. Günümüzde ne kadar sürede dolaşıyoruz? 30 saat var mı? Ya var, ya yok. Sürekli bir değişim içindeyiz. Teknoloji, sosyal olaylar, ekonomi, gelenekler, fizyolojimiz, psikolojimiz yani kısaca her şey…
Mevcut koşulları değiştirmek farkındalık, istek ve çaba gerektiren zorlu bir süreç olsa bile, değişime neden ihtiyaç duyuyoruz? Mevcut koşulların yetersizliğinin hissedildiği veya mevcut durumda kalmanın bir tehdit oluşturduğu durumlar nedeniyle olabilir mi? Yani değişimi başlatan bir kaçış ya da özlem duygusu mu?
Bu zorlu süreç, bir değişim ajanı ile başlıyor. Bu ajan yaşamın içindeki her şey olabilir. Bir arkadaşınızın davranışı, izlediğiniz bir film ya da okuduğunuz bir kitap... Bu, size bir öğrenme süreci sağlar. Artık mevcut koşullarınız ile istedikleriniz arasında bir farklılık olduğunu biliyorsunuzdur. Bu sorgulama bir rahatsızlık ile sonuçlanırsa, kişiyi harekete geçirecek bir güdüleyici haline gelebilir. Kişi bu durumda çevreden bilgi ve fikir alışverişinde bulunur. Sanki kendini değişime hazırlamak ve harekete geçebilmek için bir destek arıyor, kamuoyu oluşturuyordur. Sonrası en zor tarafı: Harekete geçmek ve öğrenme sürecini gerçekleştirmek... Sonuç ise değişimdir.
Peki, kişiler değişim sürecine nasıl bakıyorlar?
Kimi, “Zavallı ben, her şey değişmek zorunda mı” diye soruyor. Şimdi bana ne yapacaklar, düşünce içeriği ile kurban rolünde. Kimileri, “Bu işe yaramaz, daha önce denendi işe yaramadı” diye düşünüyor; bu işleri daha kötü hale getirecek düşünce içeriği ile eleştirici rolünde. Kimileri ise “Kendimi güvende hissedene kadar hiçbir şey yapmam, kararı niye ben vereyim, başkası versin, eğer değişikliği reddedersem bana dokunmazlar”, bakış açısı ile hareketsizdir. Bir kısmı da değişime dünden hazır ama çok sabırsız. Onlar, “En iyisini ben bilirim, hadi benim istediğim gibi yapalım, hemen yapalım” diyenler. Kaptanlar ise değişimi bir gelişim aracı olarak görürler; “Hata yapabilirim ama bundan öğrenebilirim, kendimi kontrol edebilirim, değişiklikler fırsatları da beraberinde getirir”, bakış açısına sahiptirler.
O zaman hangisiyiz karar verelim. İkinci kararımız ise “Hangisi olmak istiyoruz” sorusuna vereceğimiz cevapta saklı. Eğer olmak istediğiniz ya da olduğunuzun cevabı kaptanlar ise; sorular arka arkaya geliyor.
Misyonumuzu bulalım. Hayatta niçin varım? İkinci sorumuz: Vizyon. Nereye varmak istiyorum? Bu bize yön duygusu verecek. Bu yolculukta hangi değerler, yani hangi hayat kurallarım bana yardımcı olacak? Bunun üzerine hedefimizi belirleyip, günlük planlarla harekete geçebiliriz. Zor mu? Karar sizin.
İsteyerek değişmezsek, gün gelir zorla değişmek zorunda kalabiliriz…
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
H. Fatih DANE Fotoğraf
Uzm.Psk.H. Fatih DANE
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi52 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.H. Fatih DANE'nin Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Değişmeye Ne Dersiniz?' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Psikoterapi Süreci Kasım 2016
► Depresyon ve Tedavisi Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:47
Top