2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Terapi Nasıl İşler?
YAZI #2104 © Yazan Psk.Ali BIÇAK | Yayın Mayıs 2014
Terapi Şeklimiz
Bizimle iletişime geçtiğiniz anda terapiye dahil olun ya da olmayın, nasıl bir sürecin sizi beklediğini bilmenizde fayda var. Bizim terapi şeklimiz, katılacağınız terapi sürecinde hangi yaklaşıma göre hareket edeceğimizden çok, sizin için en doğru yerin Paralel Psikolojik Danışmanlık olup olmadığına karar vermekle başlarız. Buna karar verildikten sonra bizimle çalışırken atılacak her adımı en iyi şekilde planlamaya çalışırız.
Bize başvuruda bulunduğunuzda ilk amacımız yaşadığınız sorunu en doğru şekilde anlamak ve tanımlamaktır. Sorununuza uygun danışmanlık hizmeti sağlayabiliyorsak, hangi terapi yöntemi kullanacağız ve nasıl bir süreç izleyeceğiz ona karar veririz. Eğer ki sorununuza uygun bir çalışma üretemiyorsak da sizi bir başka kuruma yönlendiririz.
Bize ulaşıp, ister uzmanımızla sorununuz hakkında kısa bir görüşme yapabilir, isterseniz doğrudan öngüşme için bir randevu talep edebilirsiniz.
Kurumumuzda danışanlarımıza sağladığımız,
• Aile, Evlilik Ve Çift Danışmanlığı,
• Bireysel Psikolojik Danışma,
• Cinsel Danışmanlık,
• Çocuk Ergen Danışmanlığı,
• Grup Psikoterapisi,
• Kurumsal Danışmanlık
• Sanat Terapisi ve Psikodrama
çalışmalarımız bulunmaktadır. Bütün bu terapi hizmetlerinde farklı terapi şekillerinden yararlanmaktayız. Bir fikir edinmeniz amacıyla bu terapilerden Evlilik-Çift Danışmanlığından kısaca söz edeceğiz.

• Evlilik ve Çift Danışmanlığı
Çiftlerle sürdürülen evlilik danışmanlığı şu süreçleri kapsar:
• Öngörüşme (1 Seans)
• Bireysel ve Çift Değerlendirme Görüşmeleri (En Az 5 seans)
• Değişim ve Direnç Görüşmeleri (5 ila 10 Seans)

• Öngörüşme
Randevu saatinde kurumumuzda sizi asistanımız karşılayarak size bir dosya açar ve tarafınızdan doldurulacak form ve anketleri size sunar. Ardından aile danışmanımız sizinle buluşarak, tercihen her ikinizin de katılacağı 50 dakikalık bir görüşme yapar. Terapistiniz, bu görüşmede ilişkinizde yaşadığınız sorunlara dair bir fikir edinmek amacıyla küçük müdahalelerde bulunur ve her birinizin yaşadığınız sorunlara dair bakış açınızı yakalamaya çalışır. Bu görüşmenin amacı kim haklı kim haksızdan ziyade, ortaya konan soruna dair sistemik bakış açısı elde etmektir. Sistemik bakış açısı, her çiftin yaşadığı sorunda kendi payına düşen davranış ve tutumların neler olabileceğini kavrayan bir yaklaşımdır. Probleme ilişkin farklı bakış açılarının olabileceğini varsayar ve bu bakış açılarını öne çıkarmaya çalışır. İşte ön görüşmede çiftin sorununun ne olduğu, bu sorunun nasıl ortaya çıktığı araştırılır ve yaşanılan rahatsızlığın kaynağının tek kişiden ziyade her bir bireye bağlı olduğu üzerine odaklanmaya çalışılır.
Eşlerden biri terapiye devam etmek istemiyor olabilir. Bu durumda evlilik terapisine bireysel olarak da devam edilebilir. Yine süreç aynı şekilde işler.
Öngörüşmede, bireysel farklılıklar nasıl ve nezaman ortaya çıktı ve nasıl yıkıcı hale geldi? Ne oldu da işler daha da kötüye gitti? Kim hangi rolde? Yaşanan sorunlardan kim, nasıl ve ne kadar etkilendi? Çiftin kendi ailesi probleme dair ne düşünüyor ve neler yapıyor? İyi durumlarda işler nasıl yolunda gidiyordu? Her biriniz, evlilik terapisi boyunca bireysel olarak hangi hedef, amaçlara ulaşmak istiyorsunuz? Nasıl bir müdahale planı yapılacak, kaç oturum, hangi sıklık ve ne kadar sürecek? gibi sorulara cevap aranmaya çalışılır.
Öngörüşmeye katılan her çifte okunacak kitap ve izlenecek filmler listesi verilir.
• Bireysel ve Çift Değerlendirme Görüşmeleri
Öngörüşmenin ardından, terapiye devam etme kararı alan çiftlerle, en az 2’şer seans bireysel ve bir seans çift olmak üzere toplam 5 seanslık değerlendirme görüşmeleri planlanır. Bu görüşmeler çiftin olanakları doğrultusunda ister bir hafta, isterse bir ay içinde tamamlanabilir. Değerlendirme görüşmelerinde, danışman her bir çifti ayrı ayrı dinler. Eşlerden her birinin ilişkilerindeki çatışmalara dair yaşadıkları her türlü dugularını dile getirmelerine fırsat sağlar. Öykü alma yoluyla çiftin kendi original ailesindeki bireyler ve bu bireylerin hem bir birleri, hem de danışan ile olan iletişim ve etkileşim modellerini araştırır. Eşlerin orijinal ailelerinden aktardıkları her türlü duygu, biliş, davranış ve tutumların izleri sürülür ki şimdiki ilişkilerine netür yansımaları olabileceği hakkında fikir sahibi olunabilsin. Evlilik danışmanlığında yapılan değerlendirme görüşmelerinde her birinin yaşam hikâyesinde karşılaşabileceği her türlü kayıp, yoksunluk, travma ve hayal kırıklıklarının danışanın kişiliğine ve şimdiki evliliğine ne tür yansımaları olduğunu keşfetmeye çalışır. Değerlendirme görüşmelerinde başta Bilişsel ve Davranışçı kuram olmak üzere, gerektiğinde Analitik, gerektiğinde EMDR, Duygu Odaklı, Aktarım Odaklı, Transaksiyonel Analiz gibi bir çok farklı terapi tekniklerinden yararlanılır. Yapılan bu değerlendirmeler sonucunda bir formülasyon geliştirilir ve çiftin amaçladığı değişim ve gelişim müdahelelerine karar verilir.
• Değişim Ve Direnç Görüşmeleri
Evlilik ve çift danışmanlığında eşlerle yapılan bireysel ve çift görüşmelerin ardından yapılan bireysel ve sistemik değerlendirmeler doğrultusunda her iki eşin katılacağı çift seansları başlar. Çiftin ihtiyacına göre bu seanslar haftada bir, 60 dk. sürecek şekilde planlanır. Bu süreç, ilişkisel, bilişsel, duygusal, davranışsal ve sonlandırma aşamalarını kapsar. Her aşamada kaç seans çalışılacağını tamamen çiftin ihtiyaç ve olanakları belirler. Bu süreç 5 ila 10 seans arasında değişebilmektedir.
Bu görüşmelerde, çiftin seans içinde aktardığı her türlü bilgi, istek ve arzular doğrultusunda yaşamlarında uygulayabileceleri ‘ev ödevleri’ şeklinde oyunlar oluşturulur ve çifte gelecek seansa kadar uygulamaları istenir. Böylece danışanlar hem seanslarda yaşantısal olarak iyileşirken, hem de seans dışında bu iyileşmeleri sürdürmüş olurlar.
Psikolojik Danışman
Psikoterapist
Ali Bıçak
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali BIÇAK Fotoğraf
Psk.Ali BIÇAK
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ali BIÇAK'ın Makaleleri
► Psikoterapi Süreci Nasıl İşler? Psk.Dnş.Efendi YAVAŞOĞLU
► Bitirilmemiş İşler Osman URFA
► Tamamlanmamış İşler Psk.Pınar UÇAR
► Okb ve Tamamlanmamış İşler Psk.Hilal BEBEK
► Tamamlanmamış İşler ve Etkileri Psk.Bengisu Nehir AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Terapi Nasıl İşler?' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Atak Güncesi Haziran 2020
► Emdr Terapisi Nedir? Kasım 2018
► Aşkın Psikolojisi Mayıs 2016
► Kadın Cinayeti ve Öfke Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:35
Top