2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebeliğiniz mi Var
YAZI #2153 © Yazan Dyt.Işıl TURGAY | Yayın Ağustos 2014
Hayatımızın en mucizevi dönemi olan hamileliğe başlıyoruz ve bu dönemin vücudumuzda en az zarar ve sağlıklı mutlu bir bebekle sonlanmasını istiyoruz.
Gebelik kadınların vücudunda çatlakların oluştuğu, kiloların başgösterdiği, yağlanmanın sıklaştığı bir dönem olsa dahi annenin vücudunda hücrelerin yenilendiği, bir kadının yeniden doğduğu anne olduğu mükemmel bir olayı gösteriyor. Bu dönemde ruhsal ve fiziksel değişimler birbirine karışacak kadar fazla duyguyu bir arada bulunduruyor.
Gebe kadınlar çok iyi bilirler. Hamilelik ay ay sayılmaz gebe kaldığınızı öğrendiğiniz andan itibaren işin içerisine haftalar girer ve sağlıklı bir gebeliğin 40 hafta içerisinde sonlanması gerekir. Gebeliğinizi menstural düzenin sarkmasıyla beraber beta HCG düzeyine baktırarak öğrenirsiniz ve öğrendiğiniz andan itibaren siz bir anne adayısınız ve bebeğinizi ve kendinizi en sağlıklı şekilde hayatta tutmak zorundasınızdır. Artık en büyük sorumluluğunuz budur. Gebeliğin ilk üç ayı yani 12-14 haftası tehlikeli dönem olarak bilinir. Tehlikeli dönem olması, aslında sadece bebeğin gelişimi açısından değil, anne ile bebek arasında herhangi bir uyuşmazlık olmaması, gebeliğin beklenilen şekilde ilerleyip ilerlemeyeceği konusundadır. Gebeliğinizin ilk 12 haftası kilo artış ve verimiyle alakalı veya bebeğin gelişimiyle alakalı bir beslenme listesi uygulanmaz. Uygulanan beslenme programı sadece artık sağlıklı beslenme düzenine geçişi ifade eder.
Gebeliğiniz başladı ve gebelik ile beraber vücudunuzda artan ve değişen hormonal dengenin iştah düzeyinizde farklı belirtileri açığa çıkmaya başlıyor. Bulantı ve kusmaların yanı sıra aşırı şişkinlikler başgöstermeye başlamış olabilir. Bu durumla başa çıkmanın en güzel yolu sabahları yataktan kalkmadan önce henü hafif yatar pozisyonda iken, beyaz leblebi veya çubuk kraker gibi bir besin atıştırması yapmak ve mümkünse eşinizden yardım isteyerek çok ufak bir tam buğdaylı 1 dilim ekmek arası peynir tüketimi yapmak olacaktır. Ben gebeliğimin ilk 10 haftası içerisinde dönem dönem böyle sıkıntılar yaşadım ve çubuk kraker ile ekmek arası küçük bir sandviç tüketimi yaparak bulantı kusmalarıma çare buldum. Kahvaltılarınızda poğaçai açma, susamlı simit, aşırı yağlı ve baharatlı besinler tercih etmeyin.Kahvaltınızı evin serin bölümünde yapmayı tercih edin ve gebe olduğunuz için illa da yüksek kalorili beslenmeye çalışmayın. Ben gebeliğimin ilk 12 haftası boyunca her sabah 1 adet haşlanmış yumurta 1 yumurta kadar peynir 1 dilim tam buğday ekmeği ile bol miktarda kabuklu iyi yıkanmış halde domates salatalık tükettim. Şu an yaklaşık 24. hafta içerisindeyim ve kahvaltılarım ile ilgili değişen tek şey, ekmek dilimlerimin artması artık ceviz fındık badem gibi yağlı tohumların diyetime girmesi ve bağırsak düzenim için 1 porsiyon taze meyve tüketimi olmasıdır. Gebeliğinizin durumuna göre bu kahvaltıya her sabah 1 bardak süt eklemesi de yapabilirsiniz.
Eğer kahvaltı benim gibi çok erken ise ( 07.30) mutlaka öğle yemeğine kadar kan şekeri düzeyiniz düşecek demektir. Düşmesine engel olmak için ya 15 adet çubuk kraker veya 3 tam ceviz içi veya sabah içmediğiniz 1 bardak sütü saat 10 civarında rahatlıkla tüketebilirsiniz. Bu dönemde hijyen ve saklama koşulları çok önemli olduğu için, ben kendi odamda küçük bir buzdolabı kullanmayı tercih ediyorum. Çalışan bir bayan ve iş yerinde böyle bir imkanınız yoksa eğer, anında civardaki yerlerden alabileceğiniz 1 paket ayran veya 1 paket süt de tercihiniz olabilir.
Öğle yemeği kesinlikle atlayabileceğimiz bir öğün olmadığı gibi, kesinlikle günün en önemli öğünlerinden biri olarak sayılabilir. Günlerin uzamaya başladığı şu dönemde öğle yemeği tam bir dengeyi oluşturmakta ve karbonhidrat protein ve yağ düzeninin tam dengeli alınması gerekmektedir. Tek besin grubu beslenme tarzınız olmasın. Mutlaka zihin gelişimi ve nörotransmitter madde salınımı için tahıl grubuna ihtiyacımız varken, uzun süre tokluğu sağlayacak ve enerji kaynağı olacak protein ve yağ tüketimine ihtiyacımız olacaktır. Örnek bir beslenme listemden bahsedecek olursam, 1 tabak kadar etli nohutlu bamya ile 2 dilim kadar tam buğday ekmeği 1 kase kadar yoğurt tüketimi bir beslenme örneğim olabilir. Eğer daha hazır bir beslenme tarzınız olması gerekiyorsa, evinizde mutlaka 2 dilim tam buğdaylı ekmek arası 4 adet et köftesi bol marullu domatesli bir sandviç ile 1 paket ayran tercihiniz olabilir.
Günün ilerleyen saatlerinde yine vucudunuzun enerji deposu düşmeye ve sizde uyku halinin gelmesine sebep olurken, performansınızın azalmasını gözle görülür bir şekilde hissedebilirsiniz. Bu olay, artık içinizde yaşayan CENİN'in sizden yavaş yavaş besin tüketmeye başladığı anlamına gelir ki , bu da kan şekerinizin sürekli düşmesine sebep olabilir. Böyle durumlarla sık karşılaşmamak için her 3-4 saatte bir hafif ve küçük ara öğünler tüketmeniz gerekir. Ben iş yerimde mutlaka cevizve kuru meyve bulunduruyor ve sıklıkla bunlardan tüketmeyi tercih ediyorum. Bunu mide bulantılarınız gün içerisinde hala devam ediyorsa yine ekmek arası peynirli bir sandviç olarak da tüketebilirsiniz.
Akşam öğünleriniz, günün yorgunluğunu attığınız ve daha çok rahatladığınız öğünler olabilir. Fakat bu doğru bir öğün seçimi olmayacaktır. Çünkü artık gün sonlanmaya ve harcağınız veya harcayacağınız enerji düşmeye başlar ve aldığınız enerjiye denk gelebilecek bir tüketim yapmadığınız halde vucudunuza aldığınız her besin depolanmaya başlayacaktır. Fakat yine de protein karbonhidrat ve yağ dengesini sağlamakta büyük bir fayda olacaktır ve öğle yemeğinde etli bir sebze yemeği tercih ettiğim için ben 1 dilim somon ızgara ile yanında büyük bir tabak salata ve 1 dilim tam tahıllı ekmek veya ekmek yerine 1 küçük fırında patates tercih edebilirim. Balık tüketimini haftada 1 veya 2 kez mutlaka tüketmeye özen gösterin. Ben gebeliğimiz ilk 15 haftası kesinlikle tüketemediğim için artık düzenli olarak haftada 1-2 kez tüketmeye özen gösteriyorum VE akşam öğünü sonrası mutlaka 1-2 porsiyon meyve ile her akşam mutlaka 1 bardak süt tüketmek gece boyunca kan şekeri düzeyimin daha normal ilerlemesini ve bebeğimin kalsiyum desteğini dışarıdan daha kaliteli almasını sağlıyor.
Düzenli bir beslenme ile beraber gebeliğe zayıf başladıysanız; 12-15 kg, normal kiloda başladıysanız; 9-12 kg ve eğer gebeliğinize hafif kilolu veya şişman başladıysanız; 6-9 kg ile tamamlamanız çok kolay olacaktır. Ben gebeliğime normal kilomda başladığım için şu an 5 kg almış durumdayım. Bu durum gebeliğimin ilerleyen zamanlarında hızlanacağı düşüncesiyle ilk aylarda düzenli bir beslenme listesi ile hareket ettim ve ilk üç ay boyunca hiç kilo almadan ilerledim. Gebeliğimi herhangi bir aksilik olmadığı halde, ilerleyen zamanlarımda 9-10 kg ile tamalamayı planlıyorum. Düzenli ve planlı bir gebeliğe sağlıklı bir beslenme ve hafif egzersizlerle beraber ulaşmanız mümkün olduğu gibi, bu durum, sizi ve bebeğinizi ileride daha rahat bir emzirme döneminin beklediğinin habercisi olacaktır.
Gebeliğimin ilerleyen döneminde görüşmek üzere...

Beslenme ve Diyet Uzmanı
Dyt. Işıl TURGAY CANBOLAT
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Işıl TURGAY Fotoğraf
Dyt.Işıl TURGAY
Gaziantep
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Işıl TURGAY'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Gebeliğiniz mi Var' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
◊ Ramazan Bayramı Temmuz 2013
◊ Ramazan Ayında Beslenme Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:50
Top