2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kendini Keşfeden Ulu Ağaçlar - Kendini Bulamayan Fidan Kalanlar
YAZI #2156 © Yazan Uzm.Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN | Yayın Ağustos 2014
Hepimiz doğar, büyür ve ölürüz. Yaşam sürecinde kimimiz kendini gerçekleştirir kimimiz ise başkalarının bize yüklediği hayatı sürdürürür. Kendi potansiyeline inanarak, kendisinden korkmadan, kendini gerçekleştirme yolunda ilerleyen kişiler yaşamdan doyum alan kişiler olarak karşımıza çıkar. Bu kişiler ulu bir ağaç olabilmişlerdir. Aksine ayrı bir birey olabilmeyi başaramayan kişiler yani bunu kendi potansiyelini farkedemeyen, kendini gerçekleştiremeyen kişiler olarak ifade edebiliriz. Bu kişiler ise fidan olarak kalmışlardır. Ne yazık ki toplumda kişileri buna sürükleyebiliyor. Bizim kültürümüzün niyeti kişiyi bağımsız kılmaktan ziyade, kişiyi bir başkasına, genellikle bir otoriteye bağımlı kılmaktan yanadır. O nedenle kendini bağımsız kılma çabalarını, kültürümüz anormal davranışlar olarak gösteriyor. Böyle çabalar içine girenler toplum içinde alay konusu oluyorlar. Böyle olunca da, bağımsız olmayı düşünenler yüreklendirilmemiş oluyor. Ne yazık ki hep çocuk olarak kalan yetişkinler gibi. Kendine güvenmeyen, kedine inanmayan başkalarının istediği gibi hayatını devam ettiren kişilikler oluşuyor. Bunun sonucunda hayattan beklentisi olmayan, hayatı anlamlandıramayan ve mutsuz olan bir sürü insan topluluğu görüyoruz. Depresyona girenler, kaygı bozukluğu ve daha nice rahatsızlığı olan nice insanlar. Birey olmak ve ait olmak kavramlarını dengeleyemeyenler... Birey olmak demek hayatta amaçları olan kendini dinleyen, benliğinin bilincinde olan kendine inanan, amaçları uğruna çabalayan yani kendini gerçekleştiren kişi demektir. Ait olma kavramı kötü bir kavram değildir elbette. Hepimizin ait olduğu bir toplum, toplum içinde üstlendiğimiz sosyal roller vardır. Burada önemli olan ait olmaya kendini tamamen kaptırıp, birey olmayı gözardı etmemektir. Bu bağlamda Carl Jung'un çok sevdiğim bir sözünü aktarmak istiyorum. 'KENDİ KALBİNE BAKAMAYANIN YAŞAMI BULANIKTIR; KENDİ YÜREĞİNE BAKABİLME CESARETİ GÖSTERENLER GÖNLÜNÜN MURADINI KEŞFEDENLERDİR. DIŞARIYA BAKAN RÜYA GÖRÜR, HAYAL DÜNYASINDA KAYBOLUR; İÇERİYE BAKAN UYANIR, KENDİNİ KEŞFEDER.'

Kendinizi keşfedebilmeniz dileğimle:)


UZMAN KLİNİK PSİKOLOG İLAYDA ÇEVİRİCİ
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN Fotoğraf
Uzm.Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN'ün Makale ve Yazıları
► Kendini Bilmek Psk.Emine ÖZDEMİR
► Kendini Ezdirme Psk.Fatma ÇAKIR ÇALIŞKAN
► Kendini Kontrol Psk.Hülya MACİT
► Kendini Gerçekleştirme Psk.Bahar ERDEN
► Kendini İfade Et! Psk.Dnş.Perihan SAYIN
► Kendini Bilmek Psk.Dnş.M. Burak OLGUN
► Kendini Gerçekleştirmek Psk.Ayşe Esma VATANSEVER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kendini Keşfeden Ulu Ağaçlar - Kendini Bulamayan Fidan Kalanlar' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aile Danışmanlığı Ekim 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:13
Top