2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Depresyon
YAZI #2161 © Yazan Psk.Şeyma ATASOY | Yayın Ağustos 2014
Robin Williams… Oynadığı her filmi izlediğimde bende bıraktığı etki hep gülümseme olmuştu. İnsana dair hep güzel mesajlar veren, sadece filmlerinde değil kendi yaşantısında da bunu alışkanlık haline getirmiş, herkes tarafından sevilen enerjik, samimi ve gülümsemeyi hayatının bir parçası haline getirmiş o adam, Robin Williams, artık aramızda değil. Ve açıkçası, onun ölüm sebebini duyduğumda çok şaşırdım. Bu denli enerjik ve mutlu görünen bir insanın böyle bir sonu “seçmesi” depresyonun ne kadar ciddi bir rahatsızlık olduğunu ve depresyon belirtileri gösteren bir bireyin tedavi olmasının ne denli önemli olduğunu gösteriyor bize.
Günümüzde artık sık sık duyduğumuz hastalığı, depresyonu biraz daha yakından tanıyalım ki, kendimizi ve yakınlarımızı bu hastalığın ortaya çıkaracağı sonuçlardan uzak tutabilelim.
Depresyon; duygusal, zihinsel, bedensel ve davranışsal olarak bireyi birçok açıdan olumsuz etkiler. Kişi duygusal olarak bıkkınlık, mutsuzluk, hayattan zevk alamama ve karamsarlık duygularını yaşarken, zihinsel olarak unutkanlık ve dikkatini toplayamama gibi durumları da yaşar. Davranışsal olarak, günlük işlerini yaparken isteksizlik, enerji eksikliği ve halsizlik hissederken, bireyler arası iletişimden kaçınma, yalnız kalma isteği ve cinsellik konusunda azalma olabilir. Depresyonun bedensel etkilerine bakacak olursak, uykusuzluk ya da uyku hali, iştahsızlık ya da tam tersi aşırı yeme gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca ağrılar da kişinin günlük yaşamını olumsuz etkiler.
Saydığımız bu belirtilerin hepsi birden bir kişide olmayabilir. Kişinin depresyon yaşamasına sebep olan birçok sorun yaşanmış olabilir. Ancak, kişi hiçbir şey yaşamadan da depresyona girebilir ki, bu kişiler genetik olarak bu rahatsızlığa yatkın kişilerdir. Yapılan araştırmalara bakıldığında, yakın akrabalarında depresyon tanısı konan kişilerin depresyona yatkınlıkları ve depresyona girme olasılıkları daha yüksektir.
Kişinin aile ve sosyal hayatını ciddi ölçüde olumsuz etkileyen ve günümüzde pek çok kişinin hafif ya da şiddetli derecede yaşadığı bu rahatsızlığın tedavisi oldukça önemli. Depresyon yaşayan bir yakınınıza yardımcı olmak istiyorsanız, onu öncelikle bir psikiyatriste götürmeye ikna etmelisiniz. Çünkü depresyon ciddi bir rahatsızlıktır ve ilaç kullanması onun günlük yaşamını devam ettirmesine çok büyük katkısı olacaktır. İlaç tedavisi ile birlikte terapi desteği de kişiye bu rahatsızlığı atlamasına yardımcı olacaktır.
Yaşam elbette bir gün son bulacak. Hayatımızı oluşturan bu süre zarfını sağlıklı ve mutlu geçirebilmemiz için, içinde bulunduğumuz durum hakkında farkındalık sahibi olmalı ve iyileşmek için tedavi yollarını aramalıyız.
Güzel bir hafta geçirmeniz temennisiyle…
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Şeyma ATASOY
Denizli (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Şeyma ATASOY'un Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Depresyon' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Öfke Yönetimi Ağustos 2014
► Mükemmeliyetçilik Ağustos 2014
► Korkularımız Ağustos 2014
◊ Tırnak Yeme Problemi Ağustos 2014
◊ Sınavı Prova Etmek Ağustos 2014
◊ Sanal Yaşamlar - 2 Ağustos 2014
◊ Sanal Yaşamlar - 1 Ağustos 2014
◊ İyimserlik Ömrü Uzatıyor Ağustos 2014
◊ Hoşgörü ve Tahammül Ağustos 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:39
Top