2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hoşgörü ve Tahammül
YAZI #2162 © Yazan Psk.Şeyma ATASOY | Yayın Ağustos 2014
Her bireyin kendini ifade etme, değer yargılarına ve inançlarına uygun yaşama hakkı vardır. Fakat dünyanın neredeyse her yerinde bireyler düşüncelerini özgürce ifade etmek, inançlarına uygun yaşamak konusunda sıkıntılar yaşıyor. İnsanların birbirine olan tahammülsüzlüğü ve memnuniyetsizliği, hoşgörü noksanlığından kaynaklanıyor. Peki, neden gün geçtikçe daha bencil hale geliyor ve sağduyudan, saygıdan, empatiden uzaklaşıyoruz?
Sanırım hoşgörü artık acizlik, teslimiyet olarak görülüyor. Ancak hoşgörü teslimiyet demek değildir. Hoşgörünün olmadığı bir toplum karışıklığa ve kavgaya daha müsait bir toplum haline gelir. Komşusunun, arkadaşının, meslektaşının düşüncelerine hoşgörü ile yaklaşamayan bir toplum çeşitlilikten uzak ve tek düze olmaya yüz tutmuş bir toplum olur. Yani aslında hoşgörü her türlü davranışı düşünceyi kabul etmek, teslim olmak değil aksine olgun bir tavırla farklı düşünce ve inançlarında toplumun bir parçası olmasına yardımcı olmaktır. Bir arada yaşamanın getirdiği sorumluluklarımız elbette olacaktır. Sınırlar ve kurallar elbette olacaktır ancak bu sınırlar hiçbir zaman ayrımcılığa yol açmamalıdır. Ayrımcılık başladığında birlik ruhu kaybolur ve insanlık uygar duruşunu kaybeder. Sir Arthur Helps “ Hoşgörü uygarlığın biricik sınavıdır” demiştir. Hoşgörüden yoksun bir toplum birlik olabilmekten yoksun ve ayrılıklara müsait bir hale gelir.
Peki, hoşgörüyü nasıl içselleştirebiliriz?
Hoşgörü sahibi olabilmek, bu davranışı içselleştirebilmek için empati kurmayı öncelik haline getirmeliyiz. Empatiyi, kendini başkalarının yerine koyarak anlamaya çalışmak olarak tanımlayabiliriz. Empati kurabilmenin önemli kuralı yapacak olduğunuz davranışın sonucunu görebilmektir. Bu noktada atalarımızın söylediği “iki düşün bir söyle” sözü kulağımıza küpe olmalıdır. Yani fevri davranıp, duygularınıza ve belki öfkenize yenik düşerseniz, empati kurmaktan uzaklaşırsınız. Bu noktada farklı kültür, çevre ve alışkanlıkları göz önünde tutarak ilişki işinde olduğumuz kişiyi anlamaya çalışarak davranışlarınızı şekillendirebilir ve hoşgörülü olma yolunda önemli bir adım atabilirsiniz.
Başkalarını anlayabilmek yani empati kurabilmek hoşgörünün en önemli basamağıdır. Hoşgörü gönülleri yumuşatır, çözüm bulmak daha kolay hale gelir. Bireyler daha huzurlu ve mutlu olurlar. Huzur ve mutluluk toplum olarak bizlerin daha da ilerlemesine ve uygar duruşunu muhafaza etmesine yardımcı olur.
Huzura ve anlayışa ihtiyacımız olan bu günlerde, hoşgörü güzelliklerin anahtarı olabilir. Her bireyin hoşgörülü ve anlayışlı olması çok ütopik görünse de, bugün kendimizden başlayarak ve çevremize örnek olarak bu güzel hasletin yayılmasını sağlayabiliriz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Şeyma ATASOY
Denizli (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Şeyma ATASOY'un Makale ve Yazıları
► Neden Tahammül Edemiyoruz? Psk.Emine ÖZDEMİR
► Birbirini Anlama,empati ve Hoşgörü Psk.Dnş.Kemal TUNCER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Hoşgörü ve Tahammül' başlığıyla benzeşen toplam 2 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Öfke Yönetimi Ağustos 2014
► Mükemmeliyetçilik Ağustos 2014
► Korkularımız Ağustos 2014
◊ Tırnak Yeme Problemi Ağustos 2014
◊ Sınavı Prova Etmek Ağustos 2014
◊ Sanal Yaşamlar - 2 Ağustos 2014
◊ Sanal Yaşamlar - 1 Ağustos 2014
◊ İyimserlik Ömrü Uzatıyor Ağustos 2014
◊ Depresyon Ağustos 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:54
Top