2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İyimserlik Ömrü Uzatıyor
YAZI #2164 © Yazan Psk.Şeyma ATASOY | Yayın Ağustos 2014
Genel olarak bir çoğumuzun isteği sağlıklı ve uzun bir yaşama sahip olmak. Buna sahip olmak için genetik yatkınlığın, iyi beslenmenin, düzenli spor yapmanın ve uyku düzenimize dikkat etmenin dışında duygularımızı pozitif yönde şekillendirmenin yani iyimser olmanın da çok büyük etkisi var. Yaşadığımız en temel duyguların, mutluluk, üzüntü, korku ve kızgınlık gibi, fiziksel sağlıklı ilişkili olduğunu Levenson ve çalışma arkadaşlarının yaptıkları araştırma sonuçlarında görülüyor. Duygularımızı ifade ediş biçimimiz yani aktarımımız elbet mizacımızla ilişkili. Araştırmalar gösteriyor ki, sıklıkla yaşanan negatif duygusal uyarılmaların ve bunun yanında daha az sakin tavırların benimsenmesi bedenimizin damar sertleşmesi gibi kalp ve damarlara ilişkin hastalıklara davetiye çıkarabilir. Bununla birlikte görüyoruz ki, negatif duyguları daha az açığa çıkarmanın ve sakin bir tavrı benimsemenin sağlığımız için olumlu etkileri olduğunu görebiliyoruz. Araştırmalara baktığımızda görebiliyoruz ki, duyguları ifade ediş biçimimiz, diğerlerine aktarımımız bizim sağlığımızı olumlu ya da olumsuz şekilde destekleyebiliyor. Bu konuyu en iyi şekilde ortaya koyan ve beni çok etkileyen yaklaşık 58 yıl süren ve 180 katılımcıyla yapılan bir araştırmadır. Bu araştırmada 180 tane yaşları ortalama 22 olan aynı ortamda yaşayan, aynı aktivitelere katılan, sigara kullanmayan ve nadiren alkol alan katolik rahibelere otobiyografilerini yazmaları istenmiştir. Bu veriler toplandıktan yaklaşık 58 yıl sonra çalışmaya katılan rahibelerin durumları araştırılmış ve birçok sonuç elde edilmiştir. Yazmaları istenen otobiyografilere bakıldığında kimi rahibelerin duygusal kelimelere yer vermeden yazılarını yazıkları, kimi rahibelerin ise duygularını yansıtarak hayatlarından bahsettikleri görülmüş ve bu biyografiler pozitif içerikli ya da negatif içerikli olarak ayrılmıştır. 58 yıl sonra bakıldığında, negatif içerikli yazıların sahiplerine oranla, pozitif içerikli yazıların sahiplerinin daha sağlıklı ve yaşam oranlarının daha uzun olduğu sonucu bulunmuştur.
Yapılan bu araştırmalara bakıldığında görüyoruz ki, olaylara pozitif açıdan bakabilen iyimser kişiler daha sağlıklı ve uzun ömürlü oluyor. Pozitif ve iyimser bakışa sahip olan insanlar daha mutlu ve huzurlu olurlar, böylece zararlı alışkanlıklardan daha uzak olup, spor yaparlar ve bedenleri daha sağlıklı olur.
Sağlıklı yaşlanmak için, iyimser olmalı, insanlarla iletişim içinde olmalı ve dostlukları devam ettirmeli, günde 30 dakika yürüyüş yapmalı, sağlıklı beslenmeli ve iyi uyumalıyız. Kişi ilk saydığım maddeleri yani iyimserliği ve iyi insani ilişkiler kurmayı benimser ise, spor yapmak ya da sağlığını olumsuz etkileyecek maddelerden uzak durarak kendi sağlığı için çaba göstermekten geri durmayacaktır. Sağlık için iyimserlik ve mutluluk en büyük adım. Pozitif duygular insanı besleyen besin gibi bireye enerji ve güç verir. Bu güçte, sağlığımız için yapmamız gerekenleri yapmamıza imkân sağlayan enerjidir. Ne kadar yaşayacağımızı Allah fakat bu beden de bizlere emanettir. Onun için sebeplere yapışıp bedenimize iyi bakarak sağlıklı bir hayat sürmek elimizde; hem bedensel hem ruhsal.
Yaşlanmak ne güzel bir şey! Hepinize mutlu sağlıklı ve uzun yaşlar diliyorum…
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Şeyma ATASOY
Denizli (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Şeyma ATASOY'un Makale ve Yazıları
► Öğrenilmiş İyimserlik Psk.Gözde EMİK AKSOY
► Evliliğin Ömrü Psk.Şahika AKKUŞ SERT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İyimserlik Ömrü Uzatıyor' başlığıyla benzeşen toplam 4 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Öfke Yönetimi Ağustos 2014
► Mükemmeliyetçilik Ağustos 2014
► Korkularımız Ağustos 2014
◊ Tırnak Yeme Problemi Ağustos 2014
◊ Sınavı Prova Etmek Ağustos 2014
◊ Sanal Yaşamlar - 2 Ağustos 2014
◊ Sanal Yaşamlar - 1 Ağustos 2014
◊ Hoşgörü ve Tahammül Ağustos 2014
◊ Depresyon Ağustos 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:48
Top