2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sanal Yaşamlar - 1
YAZI #2168 © Yazan Psk.Şeyma ATASOY | Yayın Ağustos 2014
Her geçen yıl ile birlikte yaşamlarımız, alışkanlıklarımız ve ihtiyaçlarımız değişiyor. Gelişen teknoloji hayatlarımızı kolaylaştırdığı gibi aynı zamanda yaşamımızı olumsuz etkiliyor. Gelişen iletişim teknolojisi hayatlarımızı kolaylaştırıyor ancak bir yandan da günümüz insanının hayata bakışını olumsuz yönde etkileyerek zorlaştırıyor. Artık hayat hem çok kolay hem de zor. İnternet ve medya hayatımızın ayrılmaz bir parçası halini aldı. Yaşamlarımıza kattığı olumlu etkiler ise yadsınamaz bir gerçek.
Fakat beni düşündüren kısmı, insanları nasıl yorduğu, mutsuzlaştırdığı ve yalnızlaştırdığı…
Gelişen ve değişen yaşantımız, bizleri daha tahammülsüz, tatminsiz ve daha çok kendini düşünen bireyler haline dönüştürmüyor mu sizce de?
Artan boşanma oranlarına ve boşanmaya sebep olan durumlara baktığımızda, bu duruma ortam hazırlayan gelişen ve değişen ihtiyaçlarımızı tek sebep olarak göremesek de, çok büyük bir etkisinin olduğunu da görmezden gelemeyiz.
Toplumun yapı taşı ailedir. Aile birliğinin bozulması ise toplumu olumsuz etkiler. Yavaş yavaş ve derinden bir tahribata yol açar…
Değerlerimiz değişiyor ya da 'değiştiriliyor', alışkanlıklarımız ve güzel huylarımız da cabası. Evet değişiyor fakat daha güzele değil, mutsuzluluğa kapı açıyor, doyumsuz hale geliyoruz.
Bu değişimi ortaya çıkaran, egolarımızı güçlendiren, bizi tatminsiz hale getiren şey ise, iletişim teknolojisinin parçası olan sosyal paylaşım siteleri olarak görüyorum. Bu başlı başına tek sebep değil elbette. Zamanın Ruhu'nun bir götürüsü! Paylaşılan diğer yaşamlar, sahip olduğumuz hayatı sorgulamamıza ve yetersiz görmemize sebep oluyor. Özenti yaşamlar kimi zaman hem maddi hem manevi zorluklara yol açıyor. Sahip olduklarımız yetersiz hale geliyor. Yani "sahip olduklarımız gün geliyor bize sahip oluyor." Her anlamda bu böyle…
Dolayısıyla boşanmalar artıyor, arkadaş ilişkileri içten olmaktan çıkıyor; menfaat odaklı hale geliyor, evlatlarımız daha kendisi olamadan başkalaşıyor ve maalesef yanlış insanlarla karşılaşıyorlar. Sonuç olarak, mutsuz oluyor, öfke duyuyor ve yalnızlaşıyoruz.
Fakat çağın getirisi olarak bu tarz iletişim araçlarını hayatımızdan çıkarmak çok zor. Zaten bu bir çözüm olmayacaktır. Elbet zararları yanında birçok faydaları da var. Bu yüzden en önemlisi farkındalık sahibi olmak. Kendimizden emin olabilmek. Yani, kendimize güvenmek… İhtiyaç kadarıyla zaruret miktarınca bu nimetlerden faydalanmalıyız.
Bir birey olarak hayatımızı şekillendirirken, sanal yaşamların hayranı olmadan yaşayabilmek. İşte en önemlisi bu. Var olduğun yerin ve çevrendekilerin kıymetini bilebilmek. Zaten bu farkındalığa sahip olduğumuzda doyumsuz ve bu yüzden mutsuz hayatlarımız olur mu?
Olmaz diye düşünürken, aklıma bir başka soru geliyor.
Acaba günümüz çağının hayatta kalma mekanizması, medyanın dayattığı “örnek” yaşamlara sahip olabilme çabasına dönüşmüş olabilir mi? Bunun cevabını ve dolayısıyla yazımın devamını da bir sonraki yazımda, haftaya ele alacağım. Güzel bir hafta geçirmenizi diliyorum...
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Şeyma ATASOY
Denizli (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Şeyma ATASOY'un Makale ve Yazıları
► Klonlanmış Yaşamlar Psk.Dnş.Müjgan SONUÇ
► Yaşamlar Organik İlişkiler Sentetik Psk.Ayşe Burcu DURAK
► Sanal Zorbalık Psk.Serap DUYGULU
► Sanal İlişkilere Dikkat Psk.Handan ERGÜN HOŞRİK
► Sanal Ortamda Aldatma Psikolojisi Psk.Fatma ÇAKIR ÇALIŞKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sanal Yaşamlar - 1' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Öfke Yönetimi Ağustos 2014
► Mükemmeliyetçilik Ağustos 2014
► Korkularımız Ağustos 2014
◊ Tırnak Yeme Problemi Ağustos 2014
◊ Sınavı Prova Etmek Ağustos 2014
◊ Sanal Yaşamlar - 2 Ağustos 2014
◊ İyimserlik Ömrü Uzatıyor Ağustos 2014
◊ Hoşgörü ve Tahammül Ağustos 2014
◊ Depresyon Ağustos 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:56
Top