2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kedi ve Köpeklerde Diş Problemleri
YAZI #2183 © Yazan Vet.Hek.Gamze ŞEKERCİ | Yayın Eylül 2014
Kedi ve Köpeklerde Diş Problemleri ve Ağız Sağlığı


1- Stomatitis (ağız mukozasının yangısı) :Çoğu zaman enfeksiyoz hastalıkların seyri esnasında açığa çıkar bazen de B vitamini eksikliği ve diş çürüğüne bağlı olarak şekillenebilir. Ağızdan kötü koku gelir ve salya artışı şekillenir. Tedavi olarak diş taşlarının uzaklaştırılması ağız antiseptikleri ve antibiyotikler kullanılır.

2- Gingivitis (diş etlerinin yangısı) : Diş etlerinin şişmesi ve kızarmasıyla kendini belli eden bir lezyondur. Oluşum nedeni sistemik hastalıklar diş taşları diş çürüğü ve yabancı cisimlerdir. Başlangıçta şişkinlik azdır fakat lezyon ilerledikçe şişlik artar ülserli üremeler şekillenir. Tedavisi diş taşlarının temizliği ve antibiyotik.

3- Epulis (diş eti tümörleri) : Epulis diş etlerinden köken alan tümörlerin genel adıdır. Çiğneme güçlüğü salya artışı ağızda koku ve tümör üzerinde yer yer kanamalar gözlenir. Tedavisi tümörün oparatif olarak uzaklaştırılması çoğunlukla tümörlerin kötü huylu olduğu unutulmamalıdır.

4- Diş taşları : Salyada bulunan kalsiyum fosfat , kalsiyum karbonat , magnezyum karbonat gibi maddelerin dişler üzerinde birikmesiyle oluşan lezyonlardır. Ağızdan pis bir koku ve aşırı salya artışı şekillenir diş taşları diş çürüğünün oluşumunu kolaylaştırdığı gibi böbrek ve kalp problemlerinin en önemli sebeplerindendir. Daha cok evde beslenen kedi ve kopeklerde gozlenir. Bunun en buyuk sebebide yumusak olan ev gıdalarıyla beslenmeleridir. Diş taşlarının tedavisi diş taşı temizliğidir, anestezi aktında kavitron ile fakat en önemlisi oluşumunu engellemektir. Bunun için sert hazır kedi- köpek mamaları, dişleriyle kuvvetli çekebilecekleri oyuncaklar ve düzenli olarak her gun dişlerin fırçalanması şarttır.

5- Diş fistülleri : diş kökünden başlangıç alan fistüllere denir. İlgili diş ile bağlantılı olarak gözün yanında ya da çene altında apse, yara şekillenir tırmıklama sonucu yara oluştuğu sanılsada asıl problem çürük diştir. Tedavisi ise hemen lezyonlu dişin çekimidir.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gamze ŞEKERCİ Fotoğraf
Vet.Hek.Gamze ŞEKERCİ
İstanbul
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Gamze ŞEKERCİ'nin Makale ve Yazıları
► Dişi Köpeklerde Üreme Problemleri Vet.Hek.Dr.Serhat TORUN
► Kedi ve Köpeklerde Kan Grupları Vet.Hek.Önder ERGÖRÜN
► Kedi ve Köpeklerde Polisitemi Vet.Hek.Alper BAYRAKAL
► Kedi ve Köpeklerde Zehirlenmeler Vet.Hek.Bora BİLGİN
► Kedi ve Köpeklerde Tüy Dökülmesi Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA
► Kedi ve Köpeklerde Kusma Vet.Hek.Dr.Başak TUNÇER ULUKARTAL
► Kedi ve Köpeklerde Obezite Vet.Hek.Işıl KARATAN
► Kedi ve Köpeklerde Tüy Dökülmesi Vet.Hek.Işıl KARATAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Kedi ve Köpeklerde Diş Problemleri' başlığıyla benzeşen toplam 56 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Altın İmplantasyon Ağustos 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:32
Top