2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Loğusa Depresyonu
YAZI #2198 © Yazan Psk.Özlem CAN | Yayın Eylül 2014
Doğumdan hemen sonra başlayan ve hamile kadının normal durumuna geri döndüğü 6 – 8 haftalık dönemdir. Kadınlar için çok özel, önemli ve hassas bir dönemdir. Loğusalık döneminin psikolojik ve biyolojik özellikleri gebelik döneminden daha farklıdır. Gebelik dönemindeki hormonal denge annenin anneliği yapmasını sağlayan bir dengedir. Doğumdan sonra vücut ani bir şekilde normal düzenine geçer. Bu ani hormon değişiklikleri annenin duygularındaki çalkalanmayı karamsarlığı, hassaslığı, yorgunluk hissini arttırır. Bu geçiş dönemimde hormonlar daha dalgalı salgılanır. Ve stres hormonları yükselir. Annelerin psikolojik kırılganlığının arttığı bir dönemdir.

Genç anneler bu dönemde acaba annelik yapabilecek miyim ,çocuğuma iyi bakabilecek miyim, ya hata yaparsam gibi duygulara kapılırlar. Bir de yaygın olan ‘doğum yaptığı için mutlu olması gerektiği’ kanısının sebep olduğu baskıyla ve gerçekte bunun tam aksine doğumdan sonra kendisini negatif duyguların içinde bulması kendisini suçlamasına ve endişelerinin artmasına sebep olur. Özelliklede aile büyüklerinin yakınlarının da olmadığı, sorumluluğun fazla olan genç annelerde kaygı düzeyi oldukça yüksektir. Gecesi gündüzü birbirine karışır. Bu da sinir sistemini büyük ölçüde etkiler. İlk defa anne olanlarda bu dönem daha ağır geçebilir. Ama 2. ve ya 3. doğumda anne daha tecrübeli olur. Ne yapabileceğini hesaplayabilir. Bu sayede bu dönemi daha rahat atlatabilir. Hormonsal denge de kendini düzeltebilir.

Eğer anne doğum öncesinde psikolojik rahatsızlıklar geçirmişse, istenmeyen bir gebelik yapmışsa, ekonomik şartları iyi değilse, bebeği özürlü doğmuşsa, eşiyle problemleri varsa, aşırı stres altındaysa, çocuklukta istismara uğramışsa, sosyal desteği yeterli değilse. Loğusalık dönemimde depresyon geçirme riski vardır.

Loğusalık depresyonu tedavi edilen bir rahatsızlıktır. Tavsiye edilen tedavi Depresyonun düzeyine göredir. Hafif ve orta düzeydeki depresyonda psikoterapi etkili olabilmektedir. Loğusalık dönemimde genç bir annenin yalnız bırakılmaması ve çevresinden yardım görmesi çok önemlidir. Annenin bebek bakımı ile ilgili bilgi edinmesi, bilenlere sorması, kendini geliştirmesi önemlidir. Bebeğin bakımıyla daha kolay başa çıkmasını sağlar. Annenin kendine bu dönemde zaman ayırabilmesi, çevreden bebeğin bakımı için yardım alarak kendi beslenmesine ,dinlenmesine ve uykusuna düzgün zaman ayırmalıdır. Loğusa döneminde annenin korkularını kaygılarını ifade etmesine teşvik edilmesi önemlidir, çünkü bu dönemde anne doğumdan sonra mutlu olmak gerekirken hassas bir dönemde olduğu için duygularını ifade etmekten çekinebilir. Doğum sonrası depresyona giren annelerin kendini kötü hissetmesi depresyonda olmasını bastırmaya veya inkâr etmeye çalışması kendi içinde suçluluk duyguları hissetmesi, bebek açsından daha zararlı olur. Bunun için bu depresyonu sıradan kabul edip yardım almak daha faydalıdır ve çaresine bakılmalıdır ertelenmemelidir. Doğum ertesinde ki iki hafta içinde bu depresif durum kendiliğinden azalarak kaybolmazsa profesyonel yardım almak şarttır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özlem CAN Fotoğraf
Psk.Özlem CAN
Gaziantep
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi23 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Özlem CAN'ın Makale ve Yazıları
► Kış Depresyonu Psk.Günce TOROSLU
► Kış Depresyonu Psk.Huriye ÇEVİK
► Kış Depresyonu Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Kış Depresyonu Psk.Saadet YAVUZBİLGE
► Depresyonu Anlamak Dr.Mehmet TEKNECİ
► Terk Depresyonu Psk.Erol AKDAĞ
► Depresyonu Anlamak Psk.Orhan TARUK
► Evlilik Depresyonu Psk.Serap DUYGULU
► Mevsim Depresyonu Psk.Ilgın ÖZANT
► İnstagram Depresyonu Psk.Selen SARIOĞLU AKTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Loğusa Depresyonu' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aile İçi Şiddet Eylül 2014
► Kardeş Kıskançlığı Eylül 2014
◊ Panik Atak Eylül 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:50
Top