2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dikkat Eksikliğini Önlemek
YAZI #2243 © Yazan Psk.Göksu GÖKTAŞ TELMAÇ | Yayın Eylül 2014
Dikkat, doğumdan itibaren geliştirilebilen bir beceridir. Çocuğun uyaranları takip edebilmesi, odaklanma gücü ve süresi, nesneler arasındaki ilişkileri kavraması oldukça önemli süreçlerdir.

Bir çocuk ne kadar zeki olursa olsun başarı için dikkat çok önemli bir katkıdır. Çok zeki ama okuma-işlem hataları yapan bir çocuk günümüzdeki sınav sistemlerinde maalesef binlerce kişinin gerisinde kalabilmektedir.

Klinik anlamda tanı konulan dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu oldukça ayrı bir durumdur. Özel klinik destekler gerektirmektedir. Burada yer verdiğim önerilerim genel çocuk gelişimine katkı sağlayacak dikkat tüyolarıdır.

Dikkat gelişimini desteklemek ve küçük detayları daha iyi takip etmesi için;

* Çocuğunuzla bebekliğinden itibaren sakin ve net biçimde konuşun. Çok hızlı, karmaşık, dağınık konuşmanız, telaşlı olmanız onun size odaklanmasını engelleyecektir.

* Ayına ve yaşına uygun dikkat oyuncaklarını artık her oyuncak mağazasında bulabilirsiniz. Bunları bol bol kullanın.

* Top oyunları, saklama ve bulma oyunları nesne takibini geliştirecektir.

* Parmak kasları dikkat için çok önemlidir. Kendi kaşığını tutması, kalemle boyamalar, düğme ilikleme, şişe açma-kapama, düğme ilikleme, ayakkabı bağlama becerilerini kendisine bırakın. Aşırı korumacı olmanız onun gelişimini engeller.

* Ayakkabı ipine boncuk dizme, fasülye-nohut dolu bir kaptan nohutları ayıklama, boncuk ve pulları kartonlara yapıştırma, makasla kağıt kesme gibi el işi aktiviteleri ilerideki kalem tutma ve güzel yazma becerisini bile geliştirir.

* Arabada yolculuk ederken yol kenarındaki hayvanları, sarı arabaları vb sayma, hem yolculuğunuzu kolaylaştırır hem de görsel dikkati arttırır.

* Gözü kapalı nesne tahmin etme, sesleri taklit etme, görsel ve işitsel dikkat için önemlidir.

* Bol bol dışarı aktivitesi, hareketli oyunlar da iç enerjisini deşarj etmesini sağlayarak agresif ve aşırı hareketli bir çocuk olmasını engeller. Spor kursları, oyun grupları tercih edilebilir.

* Dikkat geliştirici dergi ve yayınlar da her gün birer sayfa anne-baba ile çalışılabilir. Kitap mağazalarında bulunabilen bu dergiler 4 yaşından itibaren dikkat gelişiminde büyük önem taşımaktadır.

Çocuğunuzun dikkat gelişimini sürekli takip etmek, öğretmenlerden gelen uyarıları ertelememek, gerektiğinde psikolog ve psikiyatrist desteği almak ise en önemli noktalardan biridir. Yoğun dikkat eksikliği ve aşırı hareketlilik belirtilerini “Büyüyünce geçer” diye düşünmek hata olacaktır. Aksine bu belirtiler giderilmediğinde ileride çok daha büyük problemler olarak karşınıza çıkabilir.

Önerilerimi oyun tadında çocuklarınızla uyguladığınızda hem geliştiklerini hem de eğlendiklerini göreceksiniz. Nitelikli vakit geçirmek adına da sizlere büyük faydası dokunacağını umuyorum…
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Göksu GÖKTAŞ TELMAÇ'ın Makale ve Yazıları
► İntiharı Önlemek Psk.Ali BIÇAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Dikkat Eksikliğini Önlemek' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Otizmde Tanı Eylül 2014
◊ Boşanma ve Çocuk Eylül 2014
◊ Mutsuz Evliliğin Sırrı Eylül 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:45
Top