2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hpv ve Siğiller
YAZI #2257 © Yazan Op.Dr.Yeşim GÜREL | Yayın Ekim 2014
HPV (Human Papilloma Virüs)

HPV (Human Papilloma Virüs) insanlarda çeşitli tiplerde enfeksiyona yol açan bir virüstür. Bu virüsün 100 de fazla tipi bulunmuştur. Bu virüslerden bazıları ellerde, ayaklarda siğile neden olurken bazıları da genital bölgede siğillere neden olabilir. Bazı türleri ise rahim ağzında yerleşerek rahim ağzında kansere yol açabilecek değişimlere sebep olabilirler. Yapılan testlerle HPV nin tipleri tespit edilebilir. Rahim ağzı kanseri bakımından tiplerin gruplandırılması şöyledir:
Yüksek riskliler:16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,68,73,82
Olası yüksek riskliler:26,53,66
Genital HPV enfeksiyonu cinsel yolla ve yakın temasla bulaşır. Bulaşma için tam bir ilişki olması gerekmez. Siğil olan cilt bölgelerinin birbirine teması ile de bulaşabilir. Aktif lezyon varlığında (siğil varken) bulaştırıcılık en yüksektir. Bulaşma olduktan sonra bazen birkaç ay içinde bulgular çıkar ancak virüs bazen yıllar boyunca bulgu vermeden sessiz kalabilir. Akılda kalması gereken; bu sessiz dönemde kişi bu virüsü başkalarına bulaştırabilir! HPV nin en sık sebep olduğu genital siğillerdir. Deriden kabarık, üstü sert karnabahar gibi olan siğiller cinsel bölgede, vajina ile makat arasında, makat etrafında, bazen bacakların iç kısmında, bazen vajinanın içinde ve rahim ağzında, penisin ucunda ve çevresinde görülebilir.
HPV den korunmanın en etkili yolu aşı yapmaktır. Piyasada bulunan aşıların 9-26 yaş aralığındaki kadınlara uygulanması önerilmektedir. Bu aşı koruyucu bir aşıdır, tedavi edici özelliği yoktur. HPV nin kesin bir tedavisi yoktur. Genital siğil varlığında bunlar yakılarak ya da dondurularak tedavi edilebilir. Çok büyük boyuttaki siğiller ise cerrahi olarak çıkarılabilir. Siğillerin tedavi olması bir daha çıkmayacağı anlamına gelmez. Bazı kişilerde ömür boyu bir daha tekrarlamazken, bazı kişilerde de aralıklarla tekrar tekrar çıkabilir.
Kişide HPV olması o kişinin gebe kalmasını engelleyen bir durum değildir. Gebelik öncesi aşı yapılabilir ancak gebe kalındıysa aşı takvimini bitirmek için doğumun beklenmesi önerilmektedir. Gebelik sırasında siğiller plasenta yoluyla bebeğe geçmemektedir. Bulaşma doğum sırasındaki direk doğum kanalından temasla olur. Aktif genital siğil varlığında normal doğum önerilmez. Çünkü bebek vajinal kanaldan geçerken siğiller bebeğe bulaşabilir. Virüsün bulaşması sonucunda bebeğin ses tellerinin olduğu bölgede papillomlar yani küçük kitlelerin oluşmasına sebep olabilir. Bu nedenle aktif siğil varlığında veya hamilelikten hemen önce genital siğil geçiren kadınlara sezaryen ile doğum önerilmelidir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yeşim GÜREL Fotoğraf
Op.Dr.Yeşim GÜREL
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Yeşim GÜREL'in Makale ve Yazıları
► Genital Kondilom(Siğiller) Dr.Hasan YILDIZ
► Siğiller ve Mantar Tedavisi Dr.Füsun TÖRE
► Anal Siğiller (Kondiloma Aküminata) Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
► Genital Siğiller (Kondiloma Akuminata) Dr.Hüseyin ŞENYURT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hpv ve Siğiller' başlığıyla benzeşen toplam 9 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Gebelik ve Grip Eylül 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:38
Top