2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel Sorunlar Terapi ile Çözülüyor
YAZI #2258 © Yazan Dr.Evrim Ebru YILMAZER | Yayın Ekim 2014
“Cinsel terapi ile cinsel sorunların birçoğu artık çözülüyor”

Psikiyatrist ve Psikoterapist Dr Evrim Ebru Yılmazer, cinsel tabuların yoğun olduğu ülkemizde Türkiye geneline benzer şekilde, İzmir’de de kadınların en çok vajinismus ve cinsel isteksizlik, erkeklerin ise erken boşalma rahatsızlıklarını yaşadıklarını söyledi. Cinsel istekleri karşılanmayan veya bastırılan kişilerin mutsuz, agresif ve umutsuz insanlar olduğuna dikkat çeken Yılmazer, “Kişinin altta yatan başka bir hastalığı yoksa, cinsel sorunların büyük bölümü cinsel terapi eğitimi olan psikiyatri uzmanları tarafından tedavi edilebilir” dedi.

“Cinselliği bastırılanlar umutsuz oluyor”

Genel psikiyatri, aile danışmanlığı, cinsel terapi alanlarında çalışmalar yapan Psikiyatri Uzmanı Dr. Evrim Ebru Yılmazer, Sağlık Muhabirleri Derneği (SMD) Ege Temsilciliği üyelerine konuştu. CETAD’ın (Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği) düzenlediği eğitimleri 2004 yılında tamamladığını belirten Yılmazer, Türkiye’nin 13’üncü sertifikalı cinsel terapisti olduğunu söyledi. Öfke ve cinselliğin insanın iki temel dürtüsü olduğunu belirten Yılmazer, bu dürtülerden birinin bastırılması durumunda diğerinin palazlandığını, cinsel istek ve arzuları bastırılan kişilerde öfke, alınganlık ve umutsuzluk gelişebildiğini ifade etti. İzmir’de takip ettiği hastalar üzerinden edindiği tecrübeler hakkında da bilgi veren Yılmazer, “Kadınlarda daha çok vajinusmus, cinsel isteksizlik görülürken, erkeklerde ise en çok erken boşalma rahatsızlığına rastlıyoruz dedi. Vajinismus ve erken boşalma daha çok cinsel terapi teknikleri ile çözülürken, cinsel isteksizlik başvurularında psikanalitik yönelimli psikoterapi yöntemi ile çalışmak gerekebilmektedir. Düzenli terapiler ile hastanın yaşadığı içsel karmaşayı anlamaya ve düzenlemeye çalışıyoruz” diye konuştu.

“Cinsel eğitim okullarda verimeli”

Herkesin sağlıklı ve doyumlu bir cinsel hayatı olması gerektiğinin altını çizen Yılmazer, cinselliğin keyif alınması gereken, doğal bir süreç olduğunu belirterek, “Ergenlik döneminde okullarda cinsellik eğitimi verilmeli. Bir ergen cinselliği internetten veya başkalarından öğrenmemeli. Cinselliğin yaşamın doğal ve keyifli bir parçası olduğu bilgisinin sindirilmesi önemlidir. İlk cinsel birleşme deneyimi için en azından ergenlik döneminin bitmesinde yarar var.


Çiftler neden ve ne zaman boşanıyor?

İzmir’in boşanma sayılarının en fazla olduğu iller arasında geldiğini anlatan Yılmazer, aldatma ve aldatılmanın boşanma nedenleri arasında en başta geldiğini bildirdi. Evliliğin bazı dönemlerinde boşanmanın daha fazla görüldüğünün altını çizen Yılmazer, şunları söyledi: “Aileyi bir sistem olarak değerlendiririz. Aileye yeni bir birey katıldığı zaman , örneğin bebek geldiği zaman, o sistemin dengesi bozulur. Evliliğin ilk yılı, çocuk doğduktan sonraki dönem, emeklilik dönemlerinde ve belirli yıllarda (evliliğin beşinci, onuncu ve onbeşinci yılları) çiftler arasındaki kriz oranları fazladır. Eğer çiftler birbirleriyle sağlıklı iletişim kurmazlarsa, krizler kaçınılmaz olabiliyor. İnsanlar eskisi kadar sadık, tahamüllü değiller ne yazıkki. İletişim kurmak ve konuşmak, sağlıklı ilişkinin ilk şartıdır. Çiftlerin konuşmadığı, birbirlerini dinlemediği ilişkilerde doğal olarak daha fazla sorunlar yaşanıyor. Yoğun çalışma koşullarında çiftler birbirleri ile iletişime geçmeyi unutuyorlar. Her şeyi kendi içlerinde yaşamaya başlıyorlar. Uzun süreli ilişkilerde çiftlerin değişimlerinin aynı yönde olabilmesi çok önemli..Türkiye’de pek yok ama Avrupa’da çiftler evlenmeden önce çift terapistine gidiyor ve evliliklerine bir bakış açısı kazandırıyorlar. Türkiye’de hem oturmuş böyle bir bilinç henüz yok hem de çift/aile ve cinsel terapist sayısı çok az. Sağlıklı bir evlilik ve cinsel yaşam için çiftlerin her şeyden önce birbirini anlaması ve birbirinin isteklerine saygı göstermesi, sorun hissettikleri noktada konusunda uzman bir psikiyatristten yardım almaktan çekinmemesi gerekir.’
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Evrim Ebru YILMAZER Fotoğraf
Dr.Evrim Ebru YILMAZER
İzmir
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Evrim Ebru YILMAZER'in Makaleleri
► Erkeklerde Cinsel Sorunlar Dr.Mehmet Levent SOYLU
► Menopozda Cinsel Sorunlar Dr.Sevilay ZORLU
► Cinsel Terapi Dr.Taner CANATAR
► Cinsel Terapi Nedir? Dr.Zengibar ÖZARSLAN
► Cinsel Terapi Nedir ? Op.Dr.Ali Ata ÖZDEMİR
► Cinsel Terapi Nedir? Dr.Sevilay ZORLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Cinsel Sorunlar Terapi ile Çözülüyor' başlığıyla benzeşen toplam 87 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:08
Top