2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlık Faydalarıyla Hünnap
YAZI #2261 © Yazan Uzm.Dyt.Nazlı ŞİŞİK | Yayın Ekim 2014 ÇOK OKUNUYOR
Çok eski çağlardan beri Çinde bitkisel ilaç olarak kullanılarn hünnap (çiğde) ülkemizde son yıllarda popular oldu. C vitamini, fenol, flavonoid, triterpenic asit ve polisakkarit hünnap meyvesinin ana bileşenlerini oluşturuyor.Bu zengin içeriğiyle hünnap birçok hastalığa iyi geliyor;

• Birçok diyabetik hasta özellikle bacaklarda ve ayaklarda inflamasyon ve açık yara oluşumana kadar varan sinir hasarı denilen nöropatiden muzdarip. "Journal of Natural Medicines" tarafından yayınlanan bir çalışma hünnap meyvesinin bu yaraları iyileştirmede anti-inflamatuar olarak kullanılabileceğini söylüyor.

• Uykusuzluk ve anksiyetinin hafifletilmesinde kullanımı meyvenin içeriğindeki jujuboside A maddesinin beyindeki hipokampusu etkileyerek doğal uyku durumuna yardımcı olmasıyla açıklanıyor.

• Hünnabın antioksidan,anti-inflamatuar ve antikanser etkisi hem yaprağında (apigenin) hem meyvesinde(kateşin ve rutin) bolca bulunan fenolik bileşiklerden geliyor.

• Karaciğer koruyucu olarak kullanımında ise antioksidanı yanısıra polisakkarid içerği de etkili. Bu bilgi yaklaşık 40 dakika boyunca kan temininden mahrum bırakılan karaciğerin hünnap meyvesi yardımıyla iyileşme gösterdiği bir hayvan çalışmasında elde edilmiştir.

• Kabızlıkta bağırsak geçiş süresini azaltıyor ve dışkı nemini artırıyor.

• Bunların yanısıra astım ve solunum sistemi rahatsızlıklarında, balgam söktürü, öksürük giderici ve kanı temizleyici olarak da kullanılıyor.


Ham iken kahvrengi kabuklu yeşil renkte olan bu meyve olgunlaştıkça kuru üzüme benzer buruşuk mor ve kahverengine dönük bir renk alır. Ülkemizde meyvenin her iki tüketimi de mevcutken reçel ve çay olarak kullanıkmaktadır.Meyvenin sadece kendisi değil yaprakları da fenolik bileşiklerden zengin olduğu için yapraklarını da demleyip çay olarak kullanılabilirsiniz.

Ham ve kurutulmuş hünnap’ın besin değerleri arasında fark ise göz atmaya değer!

Kurutulmuş hünnap taze olana kıyasla daha yüksek kalori glisemik yük ve potasyum oranına sahipken C vitaminin daha az olduğunu söylemek gerek.

• 1 porsiyon (60g) taze hünnap 44 kalori, 12 gram karbonhidrat, 40mg C vitamini,150mg potasyum ve 6 glisemik yük.

• 1 porsiyon (60g) kurutulmuş hünnap 160 kalori, 40 gram karbonhidrat, 6mg C vitamin, 318 mg potasyum ve 36 glisemik yük.
     9 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nazlı ŞİŞİK Fotoğraf
Uzm.Dyt.Nazlı ŞİŞİK
İstanbul
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Nazlı ŞİŞİK'in Makale ve Yazıları
► Çay ve Sağlık Dyt.Yunus Emre UZUN
► İlk Dileğim Sağlık... Dyt.Ayşe GÜRBİLEK
► Ceviz ve Sağlık Dyt.Serpil TARMAN
► Balık ve Sağlık Dyt.Diğdem AKÇA
► Kolestrol ve Sağlık Dyt.Dilan DALGIÇ
► Damacanalar ve Sağlık Dyt.Nilay KEÇECİ
► Süt, Dondurma ve Sağlık Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
► Beslenme ve Sağlık Dyt.İlkay AKBABA
► Beslenme ve Sağlık Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sağlık Faydalarıyla Hünnap' başlığıyla benzeşen toplam 62 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kinoa: Süper Besin mi ? Mayıs 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:08
Top