2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



1-7 Ekim Emzirme Haftası
YAZI #2262 © Yazan Uzm.Dyt.Nazlı ŞİŞİK | Yayın Ekim 2014
Tüm bebeklere anne sütüyle beslenme hakkının tanınması, hiçbir bebeğin bu haktan mahrum edilmemesi, konunun önemi ve gündem oluşturması amacıyla, tüm dünyada 1-7 Ekim haftası "Emzirme Haftası" olarak kutlanmaktadır. Emzirme, bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemidir.
‘Dünya Sağlık Örgütü’ ilk altı ayda sadece anne sütü ile, iki yaşa kadar da tamamlayıcı beslenmeyle beraber anne sütünün alımını önermektedir.
Son 2 yıldır çocuk ölümleri %40 oranında azaldı fakat halen her yıl 5 yaşın altındaki yedi milyon çocuk önlenebilir hastalıklardan dolayı ölüyor. Emzirmeyi teşvik ederek ve destekleyerek bu yüzdeleri düşürmek mümkün. Emzirmenin önlenebilir hastalık riskini azaltmasının yanı sıra birçok faydası vardır.
1. Aşırı yoksunluk ve açlığı ortadan kaldırmak
Çocukları 6 ay boyunca sadece anne sütüyle beslemek ve bunu 2 yıl boyunca devam ettirmek gerekli olan tüm enerji ve besin öğeleri alımını sağlayarak açlık ve malnütrisyonu engelliyor. Emzirmek yapay beslenme ile karşılaştırdığınızda çok daha ekonomik ve aile bütçesini sarsmıyor.

2. Evrensel ilköğretimi sağlamak
Anne sütü ve tamamlayıcı besin alımı beyin gelişimindeki önemli rolü ile öğrenmenin temellerini oluşturuyor.

3. Çocuk ölümlerini azaltmak
Sadece emzirmeyi geliştirmekle bile çocuk ölümlerinde %13, tamamlayıcı besin desteğini doğru kullanmakla %6 azalma görülmüş.5 yaş altı çocuklardaki ölüm oranının %50-60’ını yetersiz anne sütü alımı ve bunu takiben tamamlayıcı besinlerin doğru kullanılmaması alıyor.

4. Anne sağlığını geliştirmek
Emzirmek doğum sonrası kan kaybını, meme kanseri, endometrium kanseri ve osteporoz riskini azaltıyor. Aynı zamanda iki doğum arasındaki sürenin uzaltılmasını sağladığından iyi bir doğum kontrol yöntemidir.

5. Bebeği enfeksiyonlara karşı korumak
Anne sütü içerdiği immunglobulinler nedeniyle çocukluk yaş grubundaki ölümlerin en sık iki nedeni olan diyare ve pnomoniden de korur. Ayrıca bir çok viral hastalık anne sütü ile beslenen bebeklerde formula ile beslenenlere göre daha az oranda görülür.

6. Olası hastalık risklerini azaltmak
Çoğu hastalığın formula hazırlarken kullanılan içme sularında bulaşarak oluştuğu görülmüştür. Ayrıca Formulalara katılan suyun miktarının da fazla olması malnütrisyona az olması sindirim problemlerine neden olabilmektedir. Anne sütü hijyenik olması, osmolitesi ve tüm besin öğelerini içermesiyle her zaman bebek için daha uygundur.
Anne sütü alan bebekler, İnsülin-bağımlı diyabet, Chron hastalığı, Ülseratif kolit,
Lenfoma ve ileri yıllarda oluşabilecek allerjiler açısından daha düşük risk taşırlar.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nazlı ŞİŞİK Fotoğraf
Uzm.Dyt.Nazlı ŞİŞİK
İstanbul
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Nazlı ŞİŞİK'in Makale ve Yazıları
► Ramazan Bayramı Sonrası : Telafi Haftası Dyt.Gizem Selin KEŞLİ
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Berfin Ceren ALIŞIR
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Ayşenur SERVET
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Rüya KURU
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Nilay KEÇECİ
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Her Yönü ile Emzirme ve Anne Sütü Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında '1-7 Ekim Emzirme Haftası' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kinoa: Süper Besin mi ? Mayıs 2016
◊ Sağlık Faydalarıyla Hünnap ÇOK OKUNUYOR Ekim 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:05
Top