2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlik Döneminde Beslenme
YAZI #2266 © Yazan Uzm.Dyt.Nazlı ŞİŞİK | Yayın Ekim 2014
Çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemi olarak adlandırılan ergenlik, insan hayatının en önemli süreçlerinden biridir. Çünkü bu dönemde bireyler; bedensel ve ruhsal yönden köklü değişiklikler ve gelişmeler göstermektedir. Vücut şekillenerek ergin halini almaya başlar. Hormonal değişim kızlarda vücuttaki yağ dokusunun artmasına neden olurken, erkeklerde ise kas dokusunu artırmaktadır. Ergenlik dönemindeki hızlı gelişimi doğru beslenme ile desteklemek çok önemlidir. Yetersiz ve tek yönlü beslenme, kansızlık, sık hastalanma ve anemiye sebep olurken; aşırı beslenme ise istenmeyen kilo artışına ve obezite gibi hastalıklara neden olur.
Ergenlikte başta protein ihtiyacı olmak üzere; tüm besin öğesi gereksinimlerinde artış olmaktadır. Her öğünde süt, et, tahıl ve sebze-meyve olmak üzere 4 temel besin grubu bulunmalıdır. Öğün sayısı 3 ara ve 3 ana olacak şekilde planlanmalıdır. Öğün atlama ve dışarda fast-food türü beslenme alışkanlığı ergenler arasında oldukça yaygındır. Bu konuda aile faktörü çok önemli rol oynar. Özellikle kahvaltının atlanmaması ve dışarda yenilecek durumlarda ergenin daha sağlıklı seçimlere yönelmesi için ebeveynlerin de örnek olacak şekilde beslenmesi gerekmektedir. Öncelikle evde hazır besinler yerine ev yemeği bulundurmak, beyaz ekmek yerine tam buğday, kepek, çavdar gibi lif oranı yüksek olan ekmekleri almak, meşrubatlar yerine süt, ayran, kefir tercih etmek, aralarda atıştırmalık olarak cips, bisküvi, çikolata, gofret yerine taze ya da kuru meyveler, kuruyemiş bulundurmak sağlıklı beslenmeye geçişi sağlayacaktır.
Ergenleri sağlıklı beslenmeye yöneltirken sosyal hayatlarını tamamen devre dışı bırakacak baskılardan kaçınılmalıdır. Dışarıda arkadaşları ile birlikte vakit geçirirken fast-food tercih edilse bile küçük değişikliklerle daha sağlıklı bir öğün planlanabilir. Örneğin hamburger tüketilecekse menü olarak değil de tek başına alınıp, içecek olarak da meşrubat yerine ayran tercih edilmesi makul olacaktır.
Kızlar bu dönemde regl olmaya başlar. Kansızlığı önlemek için beslenmede demir yönünden zengin et, yumurta, kuru baklagil, kuru meyve gibi besinlere sıkça yer verilmelidir. Demir emilimini arttırmak için bu besinler C vitamini yönünden zengin besinlerle birlikte tüketilmelidir.
Spor, fiziksel ve ruhsal gelişmeye yardımcı olduğundan ergenlerin sevdikleri bir spor dalına yönlendirilmesi, bu dönemi atlatmada pozitif etki sağlar. Özellikle bu dönemde kemik kitlesinde artış fazla olduğu için kalsiyumdan zengin besinler (süt veya yoğurt, peynir, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller) tüketmek gerekir.
Ergenlik döneminin en sık rastlanan sorunlarından biri de sivilce/akne oluşumudur. Yapılan araştırmalarda yüksek glisemik indeksli karbonhidratların ve omega6 yağ asitlerinin fazla tüketiminin sivilce/akne oluşumunda etkin olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle karbonhidrat tercihlerini tam tahıllı ekmekler, kurubaklagiller, meyve sebzeler gibi düşük glisemik indeksli olanlardan yana kullanmalıyız. Yağ içeriği yüksek olan çikolata, cips, kızartma gibi yiyeceklerin tüketimini sınırlandırmalıyız. Sağlıklı ve düzenli beslenmek ile alkol ve sigaradan uzak, doğal besinlerin ve bol miktarda suyun tüketimi ergenler üzerindeki olumlu etkileri tartışılmazdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nazlı ŞİŞİK Fotoğraf
Uzm.Dyt.Nazlı ŞİŞİK
İstanbul
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Nazlı ŞİŞİK'in Makale ve Yazıları
► Ergenlik Döneminde Beslenme Dyt.Melike ÖZDEN
► Ergenlik Döneminde Beslenme Dyt.Meltem YAMAN
► Ergenlik Döneminde Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Berfin Ceren ALIŞIR
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Ayşenur SERVET
► Sınav Döneminde Beslenme Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Ek Besin Döneminde Beslenme Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Rüya KURU
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Zehra GÖKTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Ergenlik Döneminde Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 63 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kinoa: Süper Besin mi ? Mayıs 2016
◊ Sağlık Faydalarıyla Hünnap ÇOK OKUNUYOR Ekim 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:13
Top