2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Lider Olmak Mı, Patron Olmak mı?
YAZI #2286 © Yazan Psk.Şeyma ATASOY | Yayın Kasım 2014
Karaman’da meydana gelen maden kazasından sonra birçok farklı yorum ortaya atıldı. Bunlardan biri de faciaların önüne geçmek için oluşturulan torba yasaya maden sahiplerinin kendi yararına göre yorum getirmesiydi. Neydi efendim, 8 saatten 6 saate düşürülen çalışma süresini maden sahibinin kendi çıkarı için madencilerin yemeklerini madende yemelerini istemesi. Çünkü yemeklerini yukarıda yemeleri demek boşa vakit kaybı demek idi… Hatta maden işçilerden birinin ailesi tuvalet ihtiyaçlarını da yemek yedikleri yerde giderdiklerini açıkladı. Böyle bir ortamda kendimizi çalışan bir maden işçisinin yerine koyup empati yaptığımızda durumun ne denli can sıkıcı olduğunu anlayabiliriz. Haberleri izlerken bu konuya ilişkin bir maden işçisinin açıklaması da oldukça etkileyiciydi. Maden işçisi, ilgili mühendise su sızıntısı olduğunu ve tedbir alınması gerektiğini bildirmiş ancak mühendis böyle bir baskının mümkün olmayacağını söyleyerek çalışanı dikkate almamış ve sonuç olarak bu çalışan olaylar vuku bulmadan önce can güvenliği olmadığı gerekçesi ile işinden istifa etmiş. Bu tabloya bakıldığında bir ihmalin olduğu açık. Ama bu nasıl bir ihmal ve eksiklik nerede? Buradaki eksiklik bence dinleme, anlama ve çözüm üretme konusundaki eksiklik. Patronluk anlayışının kişileri yönetme tarzının çalışanı sömürme anlayışı içinde olması. Bir ürünün ortaya koyulduğu, ortak bir sonuç için çaba gösteren bir grup insanın bulunduğu bir ortamda, sadece tek kafa bir zihniyetle yönetimin olması takdir edersiniz ki verimsizliğin anahtarıdır. Mesela bu durumu en küçük yapıda inceleyecek olursak, aile kurumuna baktığımızda anne-baba evin lideri konumundadır. Şimdi iki aile örneği çizelim; biri anne babanın çocuklarıyla iletişim ve paylaşım içinde olmadığı sadece söz hakkının anne babada olduğu bir aile… Bu ailenin çocukları nasıl bir ruhsal durum içinde olabilir? Çok düşünmeye gerek yok elbette… Öz güveni düşük, kendini değersiz hisseden ve duygularını ve isteklerini ifade edemeyen bireyler. İş hayatında, kendi kurdukları ailede eksik ve kapanık… Ya tam tersi olsa, alınacak kararlarda çocukları da söz sahibi yapmak, düşüncelerini almak ve ortak bir karar almak. Böyle bir aile daha sağlıklı görünüyor öyle değil mi? Ve bu ailelerin ürünü de ya huzur ve mutluluk oluyor ya da huzursuzluk, üzüntü ve başarısızlık oluyor.
Günümüzde eğitim sistemine baktığımızda ise, artık değişiklikleri görebiliyorsunuz, her ne kadar bu değişikliklere uymayan eski mantıkta eğitimciler olsa da, sınıfı oluşturan öğrenciler ve eğitimcinin ilişkileri, iletişimleri ve paylaşımları gelişti. Sınıfta öğrenciyi azarlayan, sınıfın diğer üyelerinin karşısında rezil etme ve “ders verme” mantığı yerini daha yapıcı bir eğitimcilik anlayışına bırakmaya başladı.
İş hayatına baktığımızda aynı tutumları “patronlar” da görüyoruz ama ne yazık ki olumsuz anlamda… “Lider” olmak ile “patron” olmak arasındaki fark burada ortaya çıkıyor işte. Lider dediğimiz yönetici tipi çalışanı dinleyen, isteklerini anlamaya çalışan, verimliliği artırmak için araştırmalar yapan ve kişisel ego tatminlerini çalışanları üzerinden çıkarmayan kişidir. Grup içinde eksiklikler yanlışlıklar, yanlış tutumlar ve başarısızlıklar olabilir. Ama mükemmeli yakalamak isteyen bir yönetici, isteklerini ve arzularını eski usul öğretmenlerin öğrencilerine uyguladığı gibi çalışanı azarlayarak, küçük düşürerek verim almayı hedefleyemez. Problem çözme becerilerine sahip olan, sorunu araştıran ve uygun yollar ve yöntemlerle çözüm arayan bir yönetici liderdir. Patronluk taslamak diye bir deyiş vardır halk arasında ki bu kişiler sevilmez ve hoş görülmez. Çalışana gülümsemek, ihtiyaçlarını dinlemek ve onu anlayarak ortak bir çözüm üretmek başarılı bir lider yapar iş sahibin. Ve böyle bir liderin başarısız olması mümkün değildir. Çünkü böyle bir ortamda çalışan huzurlu ve üretici olur.
Belki bu yazdıklarımı okuyan yöneticilerin kafasında şu soru belirebilir ve belki mümkündür de; peki ya bu durumu suiistimal eden çalışanlar olursa? O da ayrı bir yazı konusu ama tek kelimeyle özetleyecek olursak çalışan ve yöneticinin ihtiyacı olan en önemli şey “anlayış” herhalde. Anlayışlı olmak birçok güzel hasleti de kendisiyle birlikte getirecektir diye düşünüyorum.
Hepinize anlayışlı, gülümsemesi bol huzurlu bir hafta diliyorum…
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Şeyma ATASOY
Denizli (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Şeyma ATASOY'un Makale ve Yazıları
► Olmak, Sahip Olmak ve Anlam Sistemi Psk.Emir Emre DOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Lider Olmak Mı, Patron Olmak mı?' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Öfke Yönetimi Ağustos 2014
► Mükemmeliyetçilik Ağustos 2014
► Korkularımız Ağustos 2014
◊ Tırnak Yeme Problemi Ağustos 2014
◊ Sınavı Prova Etmek Ağustos 2014
◊ Sanal Yaşamlar - 2 Ağustos 2014
◊ Sanal Yaşamlar - 1 Ağustos 2014
◊ İyimserlik Ömrü Uzatıyor Ağustos 2014
◊ Hoşgörü ve Tahammül Ağustos 2014
◊ Depresyon Ağustos 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:59
Top