2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okula Merhaba !
YAZI #2289 © Yazan Psk.E.Elif ULUTAŞ | Yayın Kasım 2014
Sonbahar mevsiminin bizleri Eylül ayıyla karşıladığı günlerde çocuklar içinde yeni eğitim öğretim yılı başlıyor. Uzun bir tatilin ardından gelen bu değişiklik çocukların alışmakta zorluk yaşadıkları bir dönem oluyor. Bazı çocuklar okulla ilk kez tanışırken bazıları da bir sonraki sınıfa geçiyor.
Okula başlama süreci hem anne babalar hem çocuklar için heyecanlı bir o kadar da stresli olabilir.
Çocuklar için günlerinin büyük bir kısmını farklı fiziki ve sosyal ortamlarda geçirmek, uyku ve beslenme düzenlerindeki değişiklikler, yeni bir sosyal ortama girmek, kurallara uymak endişeye sebep olabilir.
Anne ve babalar içinse çocuklarından ayrılmak, onların güvende olup olmadıklarını merak etmek stres yaratabilecek düşünceler arasında sayılabilir.
Ebeveynlerinde, çocuklarında karşılaştıkları bu yeni durumla ilgili kaygı duymaları oldukça normaldir. Önemli olan bu kaygının miktarıdır.
Anne ve babalar ilk gün heyecanı yaşayan çocuklarına yardımcı olmak adına nasıl bir davranış sergilemeliler ki çocukların hafızalarında “okulun ilk günü “anlatılacak güzel bir anı olarak kalsın?
Öncelikle, kaygı duymasını anlayışla karşılayıp bunun normal bir duygu olduğunu ona hissettirin. ( kendi yaşadığınız örnekleri paylaşabilirsiniz.)
Karşılaşacağı ortamın fiziki ve sosyal durumunu evde paylaşarak hazır oluşunu sağlayın, sürprizlerle karşılaşmasın.
Okulla ilgili soru sormasına izin verin ve bu soruları sabırla yanıtlayın.
Okulun ilk gününde uykusunu almış, fiziksel ihtiyaçları karşılanmış bir şekilde gitmesine özen gösterin.
Kırtasiye ve kıyafet alışverişlerini çocuğunuzla birlikte yapın ki okulla başlamak için daha istekli olsun.
Okulu sadece kurallarla anlatmak yerine eğlenceli yanlarını da çocuğunuzla paylaşın ve öğretmenle korkutmayın.
Son olarak kaygının bulaşıcı bir duygu olduğunu hatırlatarak ebeveynlerin kendilerini çocuklarından kısa sürelide olsa ayrılmaya hazır hissetmeleri gerektiğini vurgulamak istiyorum. Çocuklar dünyayı anne ve babalarının onlara verdikleri sinyaller yardımıyla değerlendirir. Sizler onlara güvende olacaklarını, bu başlangıcın güzel bir başlangıç olduğunu, öğretmenine güvendiğinizi hissettirirseniz bu deneyim daha az stresli daha çok keyifli geçecektir.
Başlangıçlar önemlidir. Bütün çocuklara okulla başladıkları ilk günü yıllar geçse de güzel duygularla hatırlamalarını sağlayacak başlangıçlar diliyorum.
Sevgiler.
Uzman Psikolog-Aile Danışmanı
E.Elif DURMAZ
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.E.Elif ULUTAŞ'ın Makaleleri
► Okula Başlamak-Okula Merhaba Psk.Serap DUYGULU
► Okula Yeniden Merhaba! Psk.Serap DUYGULU
► Yorgun Sınav Arkadaşım Merhaba Psk.Dnş.Adnan DEMİRCİ
► Okula Başlama ve Okula Uyum Süreci Psk.Dnş.Havva BAYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Okula Merhaba !' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:02
Top