2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sinir Mobilizasyonu (Nöro Mobilizasyon)
YAZI #2291 © Yazan Dr.Fzt.İsmail SARAÇOĞLU | Yayın Kasım 2014
SİNİR MOBİLİZASYONU (NÖRO MOBİLİZASYON) NEDİR ?
Hepimiz kas ve eklemlerimizin, hareket ettiğini ve esnediğini biliriz. Ancak pek çoğumuz omuriliğimizden çıkan sinirlerin de aynı şekilde bu hareket ve esneme özelliğine sahip olduğundan haberdar değiliz.
Omurgamızdan çıkan sinirler, kas ve eklemlerimize hareket kabiliyeti sağlayarak, ilgili bölgelerin duyusal innervasyonunu da sağlarlar (dokunma,ısı,basınç vb gibi duyular). Herhangi bir sebeple bu yapıların (sinirler) hareket kabiliyetindeki bozukluklar, vücutta bir takım ağrı uyuşukluk, karıncalanma, yanma gibi arızalar ile duysal ve kas kuvvetinde azalmalara neden olabilir. Örneğin boyun ya da bel fıtığıklarında el ve parmaklardaki uyuşukluk, keçelenme gibi rahatsızlıklar ile sinir sıkışması diye tabir ettiğimiz Carpal tunnel sendromunda yaşadığımız tüm rahatsızlıklar bu gruba dahil edilebilir.
Bu yüzden omurgadan ve bu omurgadan çıkan sinirlerden kaynaklanan rahatsızlıklarda sadece kas ve iskelet sisteminin değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi, tedaviden alınan neticede başarısızlıklarla sonuçlanabilir. İşte bu durumda özellikle Avrupa ve Amerika'da uzun yıllardır nöromobilizasyon ya da Neurodynamic diye adlandırılan sinir mobilizasyonları teknikleri uygulanmaktadır. Tıpkı kas ve iskelet sistemindeki gibi benzer manevra ve hareketlere dayanan bu teknikler, sinirleri kaydırma ya da germe teknikleriyle hareket ettirme prensibine dayanmaktadır. Ayrıca hastalara evde kendileri yapabilecekleri bazı özel egzersizler ve teknikler gösterilir. İşte sinirdeki bu hareket ve germeler, sinir iletimini ve dolaşımdan kaynaklanan problemleri çok kısa sürede ve etkin bir şekilde tedavi eder.

SİNİR MOBİLİSAZYONU (NÖRO MOBİLİZASYON) HANGİ HASTALIKLARDA ETKİLİDİR ?
-Bel ve boyun fıtıkları
-Omurilikteki dar kanal ve kök basıları
-Sinir sıkışma sendromları ( Carpal Tunnel, Ulnar Tunel, Femoral sinir sendromları)
-Tenisçi ve golfçü dirseği (Medial Epikondilit)
-Siyatalji
-Torasik Outlet sendromu
-Sinir arazları ve yaralanmaları
-Kas spazmına bağlı sinir basıları


Uzm. Fzt. İsmail SARAÇOĞLU


KAYNAKÇA:
Shacklock M (1995) Neurodynamics. Physiotherapy 81: 9-16. 2.

Shacklock M (2005) Clinical Neurodynamics: a new system of musculoskeletal treatment, Elsevier, Oxford, UK.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İsmail SARAÇOĞLU Fotoğraf
Dr.Fzt.İsmail SARAÇOĞLU
Kütahya
Doktor Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Fzt.İsmail SARAÇOĞLU'nun Makale ve Yazıları
► Dirsekte Sinir Sıkışması Fzt.Vedat ÜLKER
► Dördüncü (Troklear) Sinir Felci Op.Dr.Süleyman Mesut KARAATLI
► Fasiyal Sinir Reanimasyon Teknikleri Prof.Dr.Oğuz BASUT
► Tuzak Nöropatiler-Sinir Sıkışması Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Diyabet ve Sinir Hasarı (Nöropati) Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Dıabet ve Sinir Hasarı (Nöropati) Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Sinir Mobilizasyonu (Nöro Mobilizasyon)' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Düzgün Duruş: Postür Nisan 2012
► Klinik Pilates Nisan 2012
◊ Klinik Bantlama Nisan 2012
◊ Manuel Terapi Nisan 2012
◊ Kuru İğneleme Nisan 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:05
Top