2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Empatik İletişim
YAZI #2293 © Yazan Uzm.Psk.Şeyma KAMA | Yayın Kasım 2014
Empatinin sözlük anlamı;
• Kişinin kendi içsel duygularını bir nesneye ya da faaliyete yansıtması ve
• Kişinin kendisini başka bir kişinin yerine koyarak, söz konusu kişinin duygularını, isteklerini ve düşüncelerini, bunları tecrübe etmeden anlayabilmesi yeteneğidir.

Empati (eşduyum) terimi son zamanlarda hiçbir yararlılığı kalmayacak derecede çok kullanılmış ve farklı anlamlar yüklenmiştir. Ancak ‘bir duyguyu biri için hissediyor olmak’ değil, daha çok ‘bir duyguyu biriyle birlikte hissediyor olmak ‘anlamına gelmektedir. Bu ikisi arasında ki ayrım ‘sempati’ ve ‘empatiyi’ ayırmamız adına önemlidir. Başka birini anladığımızı düşündüğümüzde her zaman aklımızın köşesinde şu sorular olmalıdır: Bunun ne kadarı aslında kendimizin bir yansımasıdır ya da aslında yaptığımız ona yansıttığımız parçalarımızı anlamaktan ibaret olabilir mi?

Psikoterapide empati, danışan duygusal olarak ne iletiyor olursa olsun hastaya sıcakkanlı, anlayışlı, cana yakın olmak demek değildir. Duyguyu danışan ile birlikte hissetmek ve bu duyguyu gözlemlemek terapistin öncelikli görevidir. İşbirliği ve üretkenlik, terapinin temel yapıtaşlarındandır ve empati bu kapıların açılmasını sağlamaktadır.

Empati ile başlayan duygusal anlayış duyguların, düşünsel anlayış düşüncelerin çözümlenmesini, böylelikle yeni aşamalara geçilmesini ve iyileşmeyi getirir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şeyma KAMA Fotoğraf
Uzm.Psk.Şeyma KAMA
Bursa
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Şeyma KAMA'nın Makaleleri
► İletişimde Empati - Empatik İletişim Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Empatik Yaklaşım Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Empatik İletişim' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Romantic Conflict Kasım 2015
► Acaba Aşık Mısınız? Aralık 2014
► İdeal Partner Arayışı Kasım 2014
► Ayrılık Ekim 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:38
Top