2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bağlanma Stilleri
YAZI #2302 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL | Yayın Kasım 2014
BEBEKLİK VE ÇOCUKLUKTA BAĞLANMA STİLLERİ

Bağlanma, bebeklik ve çocukluk yıllarında çocuğun bakım veren kişi (anne) ile kurduğu ilk bağ, ilk ilişkidir. Bu dönemde kurulan bağlanmanın türü o kadar önemlidir ki, kişinin yetişkinlikteki yakın ilişkilerinde, sevgili, eş, aile iletişinde, mesleki kararlarında, bireysel seçimlerinde, hayat felsefesinde, kendisine yönelik algı ve özbenliğinde, özsaygıda, kuracağı evlilikte ve alınacak kararlarda çok önemli bir role sahiptir. Bu sebeple erken çocukluk döneminde kurulacak anne-çocuk ilişkisinin kaliteli olması son derece önemlidir.

Psikolojide bağlanma fiziksel ve duygusal olarak diğer insanlar ile duygusal bağ ve yakınlık kurma eğilimi olarak tanımlanmaktadır. Bağlanma stilleri 4 çeşittir.


Güvenli Bağlanma:

Çocuğun ihtiyaçlarının karşılandığı, annesinin yanında olduğunu hissettiği ve anneyle kurulan olumlu ilişki sonucu kurulan bağlanmadır. Bu bağlanma stilinde çocuk ne zaman ihtiyacı olsa annesinin yanında olacağını bilir, sevildiğini hisseder ve güvenmeyi öğrenir. Anne ortamdan uzaklaştığında huzursuzluk gösterir fakat anne geldiğinde hemen rahatlar ve olumlu davranışlar gösterir, kendini güvende hisseder. Çocuk, korktuğunda, üzüldüğünde, kaygılandığında annesinin yanında olacağını bilir ve anneye güvenir. Olumlu benlik geliştirir. Huzurlu ve sakindir. Güvenli bağlanma kurabilen çocuk yetişkinlikte de güvenli, uzun ve kaliteli ilişkiler kurabilir. Özerk benliğe sahiptir. Sosyal iletişimleri iyi ve özgüvenleri yerindedir.


Kaygılı Bağlanma:

Çocuğun ihtiyaçlarının düzensiz ve dengesiz şekilde karşılandığı bağlanmadır. Anne çocuğun ihtiyacı olduğu bazı zamanlar vardır bazı zamanlar yoktur ya da çocukla ilgilenmez. Çocuk da bu duruma tepki olarak anneyle yakın ilişki kurmak istemesine rağmen uzak durur. Çocuk anneden uzaklaştığında huzursuzlaşır ve hırçınlaşır. Anne döndüğü zaman da annenin varlığı çocuğu sakinleştirmez, olumsuz davranışları değişmez, hırçınlığı devam eder.


Kaçınmalı Bağlanma:

Çocuğun ihtiyaçlarını karşılamaya karşı duyarsız bir yaklaşım söz konudur. Çocuk annenin varlığına ya da yokluğunu herhangi bir tepki vermez, anne ya da bir yabancı arasında bir farklılık yoktur. Anne ortamda yokken huzursuzdur fakat anne geri döndüğünde de anneye karşı ilgisizdir ve kaçınma davranışı gösterir.


Dağınık Bağlanma:

Çocuk anneye karşı hem direnç gösterir hem de kaçınır. Çocuk anneyle belli bir bağlanma kuramamıştır. Anne çocuğa hem iyi duygular hem de kötü duygular yansıtmıştır. Çocuk çok istekli şekilde anneyi isterken birden başka yöne yönelebilir ve sakınma davranışı gösterebilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seval Ulviye AKYOL Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
Bursa
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'un Makaleleri
► Bağlanma Stilleri Psk.Yağmur Erişen YALDIZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Bağlanma Stilleri' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ne Kadar Harçlık? Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:48
Top