2007'den Bugüne 92,874 Tavsiye, 28,332 Uzman ve 20,037 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Koah Hastalığında Beslenme
YAZI #2348 © Yazan Dyt.Ayşe DURAN | Yayın Aralık 2014
KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞINDA(KOAH) DİYET TEDAVİSİ

Bu hafta KOAH haftası. Peki, KOAH nedir?
Solunum yetmezliğine yol açan kronik akciğer hastalığıdır. Halk arasında ‘’kronik bronşit’’ olarak da bilinmektedir. Kronik bronşit ve amzifemi kapsayan grupta gelişen KOAH’da, hastalar genellikle öksürük, balgam ve nefes darlığından şikâyet ederler.

BESLENME TEDAVİSİNE DİKKAT EDİN!

KOAH tedavisinin amacı, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak, komplikasyonları önlemek, hasta şikâyetlerinde rahatlığı sağlamaktır. KOAH’ın beslenme tedavisi ile arasında yakından ilişkisi olduğu bilimsel olarak da saptanmıştır.

• KOAH’da sağlıklı beslenerek yaşam kalitesinin yükseltilmesi amaçlanmalıdır. İdeal kilo çok önemlidir bunun için fazla kilo varsa ideal kiloya gelmek için diyetisyen eşliğinde diyet programı hazırlanmalıdır. Çünkü fazla kilo kişinin fazla oksijen harcayarak diyaframda ki fazla yağlar akciğerin genişlemesini güçlendirir.
• İdeal kilonun çok altında olmakta risktir. Çünkü solunum kaslarını yavaşlatır aynı zamanda vücudun enfeksiyonlara karşı direnme gücünü azaltır.
• Öğünlerinizi sıklaştırın. Yemek yerken hızlı yemek yemeyin. Bu sizin nefes alıp vermenizi zorlaştırır. Yemek yerken karnınızı tıka basa doyurmayın.
• Günlük diyet örüntüsünde lifli gıdalara yer açın. Ekmeklerinizi tam buğday, çavdarlı, yulaflı ve ruşeymli ekmeklerden yana tercih edin.
• Kahvaltı öğününü atlamayın. Gün boyu enerjik kalmak istiyorsanız kahvaltı öğününüzü düzenli yapın. Kahvaltıda mutlaka bir dilim (30 gram) beyaz peynire veya 1 adet haşlanmış yumurtaya yer verin.
• Ara öğünlerde minik atıştırmalıklar yapın. D vitamininden zengin olan yoğurtlu ve sütlü ara öğünler harika bir alternatif olur. Hatta içerisine 1 avuç yaban mersini ekleyerek meyveli bir yoğurt elde etmiş olursunuz ve ara öğünlerde 3 yemek kaşığı kadar tercih edebilirsiniz.
• Her öğünde protein tüketin. Yumurta, kırmızı et, tavuk, balık ve kuruyemişler iyi bir alternatif olur. Kuruyemiş miktarına dikkat edin hele ki ideal kilonuzun üzerinizdeyseniz.
• Sıvı tüketimine dikkat edin. Günde mutlaka en az 8-10 bardak öğün aralarında su için.
• Çay, kahve, kola gibi kafein içeriği yüksek olan içecek ve besinlerden uzak durun. Çünkü kafein balgam yoğunluğunu artırır. Balgam yoğunluğunu azaltmak için su tüketin.
• Gazlı içeceklerden ve yiyeceklerden uzak durun. Çünkü gaz midede şişkinlik yaptığı için diyaframa baskı yaparak solunumu güçleştirir. Kurubaklagil, lahana, brokoli tüketiminden uzak durun. çünkü bunlar midenizde gaz problemine neden olur.
• Sindirimi zor besinlerden uzak durun.
• Tuz, salamura, turşu, baharat tüketiminden uzak durun.
• Sakatat, yağda kızartılmış besinler, tereyağı, margarin, şarküteri ürünleri, içeriği bilinmeyen raf ürünlerini hayatınızdan çıkartın.
• En önemlisi SİGARA içiyorsanız sigarayı hayatınızdan mutlaka çıkartın.

DİYETİSYEN AYŞE DURAN
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşe DURAN Fotoğraf
Dyt.Ayşe DURAN
Antalya
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ayşe DURAN'ın Makale ve Yazıları
► Şeker Hastalığında Beslenme Dyt.Arzu AYDEMİR
► Şeker Hastalığında Beslenme Dyt.Seyhan TEMEL
► Diabette (Şeker Hastalığında) Beslenme Dyt.Dilşah KOLAÇ KAÇAR
► Diyabette (Şeker Hastalığında) Beslenme Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Multiple Skleroz Hastalığında Beslenme Dyt.Müge BAŞER BOZOK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,037 uzman makalesi arasında 'Koah Hastalığında Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okul Çağında Beslenme Aralık 2014
► Gluten Enteropatisi Aralık 2014
◊ Diyabette Beslenme Aralık 2014
◊ Yaza Fit Girin Aralık 2014
◊ Yaz Detoksu Aralık 2014
◊ Sonbaharda Beslenme Aralık 2014
◊ Sınav Öncesi Beslenme Aralık 2014
◊ Kilo Almak İçin Öneriler Aralık 2014
◊ Anoreksiya Nervoza Aralık 2014
◊ Kış Beslenmesi Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:30
Top