2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyabette Beslenme
YAZI #2364 © Yazan Dyt.Ayşe DURAN | Yayın Aralık 2014
SAĞLIKLI BESLENEREK
DİYABETTEN KURTULUN

Diyabet Nedir?

Diabetes Mellituz (DM), pankreastan salgılanarak kan şekerinin kullanımını düzenleyen insülin hormonu salgısının tamamen veya kısmen yetersizliği veya eksikliği sonucunda meydana gelen hiperglisemi ile karakterize karbonhidrat, lipit ve protein metabolizmasının bozulduğu bir hastalıktır. Köken olarak endokrin hastalığı olduğu halde metabolik hastalık görünümündedir.

TURDEP çalışmasında diyabet prevelansı %7,2, bozulmuş glikoz toleransı (IGT) %6,3 olarak saptanmıştır. Kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Aynı zamanda kentsel bölgelerde yaşayanların kırsal bölgelerdekilere oranla diyabet hastası olma riski daha fazladır.

Diyabet 4 sınıfta incelenmektedir. Tıp1, Tıp2, Gestasyonel Diyabet ( gebelik şekeri) ve spesifik tiptir.

Tıp1 diyabet, pankreasta bulunan ve insülin üreten beta hücrelerinin otoimmün bir süreç sonunda zedelenmesi ile meydana gelir. Hastalar, mutlak veya göreceli bir insülin yetersizliği olduğundan ömür boyu insülin hormonunu dışarıdan (enjeksiyon yoluyla) almak zorundandırlar. Bu nedenle Tip 1 diyabet, İnsüline Bağımlı Diyabet (Insulin Dependent Diabetes Mellitus=IDDM) olarak da isimlendirilmektedir. Tıp2 diyabet, önceki adıyla insüline bağımlı olmayan diyabet (NIDDM) veya erişkin dönemde ortaya çıkan diyabet, insülin direnci ve buna bağlı insülin eksikliği bağlamında yüksek kan şekeri ile karakterize edilen bir metabolik bozukluktur.

Nasıl Beslenmeliyim?

• Diyabetli hastaların daima yeterli ve dengeli beslenmeleri gerekir. Bunun için doktor ve diyetisyen eşliğinde takibinin yapılması şarttır. Diyetisyeni ile birlikte boy, kilo, BKİ, fiziksel aktivitesi, beslenme öyküsü, psikososyal ve ekonomik durumu da göz önünde bulundurularak, yaşam standartlarına uygun bir diyet oluşturulmalıdır.
• Biyokimyasal testleri eşliğinde kilo takibi düzenli olarak yapılmalıdır.
• Mutlaka 3 ana öğün ve ona yardımcı olacak en az 2 veya daha fazla ara öğünle, günlük beslenme örüntüsü düzenlenmelidir.
• Posa tüketimi günlük beslenme de artırılmalıdır. Yüksek posalı diyetin insülin ve kan glikozu üzerine yararlı etkileri olduğu çalışmalarda gösterilmiştir. Diyabetik hastalar için 20-35 g/gün diyet posası önerilir. Posa kaynağı olarak; hergün sebze, meyve, kepek ( yulaf, buğday), tam buğday ürünleri, kurubaklagiller önerilir.












Diyabetik Fit Tarif: 268 kalori

Malzemeler
3 yemek kaşığı haşlanmış karabuğday
3 yemek kaşığı haşlanmış yeşil mercimek
3 tane doğranmış kuru hurma
2 tam ceviz içi
8 tane çiğ badem
1 silme çay kaşığı toz tarçın

Yapılışı: Tüm malzemeyi karıştırın ve afiyetle ana öğünlerinizde tüketin.


DİYETİSYEN AYŞE DURAN
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşe DURAN Fotoğraf
Dyt.Ayşe DURAN
Antalya
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ayşe DURAN'ın Makale ve Yazıları
► Diyabette Beslenme Dyt.Nuray Damla NOYAN
► Diyabette Beslenme Dyt.Sevde VAROL
► Diyabette Beslenme Tedavisi Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ
► Diyabette Beslenme Tedavisi Dyt.Güneş AKYIL AYNACI
► Diyabette Beslenme Nasıl Olmalıdır? Dyt.Şeyda Sıla BİLGİLİ
► Diyabette (Şeker Hastalığında) Beslenme Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Diyabette Güncel Bilgiler Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Diyabette Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okul Çağında Beslenme Aralık 2014
► Gluten Enteropatisi Aralık 2014
◊ Yaza Fit Girin Aralık 2014
◊ Yaz Detoksu Aralık 2014
◊ Sonbaharda Beslenme Aralık 2014
◊ Sınav Öncesi Beslenme Aralık 2014
◊ Kilo Almak İçin Öneriler Aralık 2014
◊ Anoreksiya Nervoza Aralık 2014
◊ Kış Beslenmesi Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:44
Top