2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diva Dergisi-Uykunun Besinlerle Etkileşimi
YAZI #2375 © Yazan Dyt.Ebru AYTEKİN | Yayın Aralık 2014
UYKUNUN BESİNLERLE ETKİLEŞİMİ(ENDOKRİN DEĞERLENDİRMESİ)

Uyku ve uyku düzeni sağlıklı yaşamın temel taşlarındandır. ‘Melatonin’ bu düzeni sağlayan hormonlardan biri olup biyolojik saatin düzelmesinde ve uykunun normalleşmesinde görev alır. Uyku düzenleyici diğer bir madde olan triptofan da yorgunluğa neden olarak uyumanıza yardımcı olur. Beslenmenize triptofan ve melatonin içeren besinler ekleyerek uyku düzeninizi oluşturabilirsiniz.

Annen sütünden yola çıkarak tam bir tokluk süreci oluşturması ile sütün önemi rahat bir uyku için tartışılamaz. Bilimsel olarak da birçok kez kanıtlanmıştır. Endokrin değerlendirmesinde tek başına süt yeterli olmayıp yani tek bir besinle değerlendirilmeyeceği gibi bazı besin kombinasyonları uykuya geçiş ve uykuda kalma süresinin uzamasına yardımcı olacaktır.

Endokrin değerlendirmesinde uyku bozukluğuna neden olan hastalıklar :

-İnsülin direnci,
-diyabet,
-hipoglisemi,
-reflü, gastrit
-tiroid ve tansiyon

Uyku Süresini Etkileyen Besinler :
*Öğünde çok fazla yemek ya da çok az yemek..
*Çok fazla çiğ grup tüketmek,..
*Bir defada birden fazla meyve yemek ..
*Yatma saatine yakın çok fazla sıvı tüketimek,..
*Gece geç saatlerde yemek yemek.. Fazla kafein alımı..
*Yani her şeyin aşırısı uykunuzu kaçırabilir!

Muz: İçerdiği triptofan, seratonin ve melatonin ile birlikte kaslarınızın gevşemesine yardımcı olacaktır. Muzlu süt iyi bir seçenektir. Şeker hastalarına önerilmez..

Süt: Her koşulda kişide kullanılabilien, iyi bir triptofan kaynağı olan süt; ısıtılarak içildiğinde(ılık) veya tarçınla kombinlendiğinde herhangi bir intölerans durumu yok ise vücut üzerinde rahatlatıcı etkisi olacaktır.

Yulaf : Doğal bir melatonin kaynağıdır. İnsülin salgılanmasını hızlandırarak uykuya dalmanızı kolaylaştırır. 1 çay bardağı süt ile 2 kaşık yulaf ezmesi uykuya dalmanıza yardımcı olabilir.

Ekşi olmayan elma: Uyumadan önce yediğiniz elma rahat uyumanızı sağlayabilir. Reflü, gastrit gibi mide rahatsızlıkları olan kişilerde özellikle kabuğu soyulmuş ve ekşi olmayan bir elma tercih edilmelidir. 1 çay bardağı süt ile kombinlenebilir.

Hindi: Hindi eti bulunan sandviç uykunuzu getiren triptofan içermektedir. Uyumadan 2-3 saat önce yiyebilirisniz.

Kayısı: Kan yapan bir meyve olarak sinirleri yatıştırarak uykusuzluğa iyi gelir.

Badem ile birlikte tüketilebilir. Şeker hastalarının dikkatli yemesi gerekir.

Kavun: İçerdiği B vitamini sayesinde sinirleri yatıştırıp kolay bir uyku sağlar. Şeker hastalarına önerilmez..

Sağlıklı günler
Diyetisyen Ebru Aytekin
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ebru AYTEKİN'in Makale ve Yazıları
► Besin - İlaç Etkileşimi Dyt.Turgay KÖSE
► Besin-İlaç-Beslenme Etkileşimi Dyt.Aziz KILINÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Diva Dergisi-Uykunun Besinlerle Etkileşimi' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Diva Dergisi-Mutlu Diyet Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:02
Top