2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaşlandıkça Unutmak Bir Hastalık Belirtisi Olabilir
YAZI #2405 © Yazan Uzm.Psk.Derya OĞUZ SARIALP | Yayın Ocak 2015
Yaşlandıkça unutuyoruz! Peki bu bir hastalık belirtisi olabilir mi?

Bazen birçok şeyi unutmak ister insan, bazen de hiç unutmamak… fakat maalesef hafızamız bizim isteklerimize her zaman kabullenmez.... Hangisini hatırlayıp, hangisini unutacağımıza ne zaman unutup ne zaman hatırlayacağımızın kararını sanki beynimiz kendi veriyor diye düşündüğümüz zamanlar dahi olabilir.

Bunun nedeni hafıza işleyişinin tek bir faktörden ya da beyindeki tek bir merkezden kaynaklanıyor olmamasıdır. Kısa süreli bellek, çalışma belleği, motor bellek, uzun süreli bellek ya da epizodik bellek gibi farklı bellek çeşitleri vardır. Her birinin, beynimizin farklı bölgelerinde eşzamanlı işlevsellikleri vardır.
Bir nesneyi hatırlamak için, mekanizmamız, beynimizin birçok görevini ve beyin bölgesini ilgilendiren bir fiil işlem yapar. Örneğin; önce bir kutuyu dikkat alanı içine alır, bu arada frontal alan denilen bölge beynimizin ön kısmını kullanır sonra görür, sonra nesneyi iki ayrı bağlamda ‘ne ve nerede’ olarak tanımlar. Bu işlev ise beynin arkasından öne doğru gelen bağlantılarda yapılır. Bunun ardından sağlaklar için beynin sol tarafında yer alan Wernicke ve Broka alanlarında nesnenin adını koyar: “Bu bir kutudur” der. Bir sonraki adım bu nesnenin ne işe yaradığını tanımlanmasıdır. ‘İçine bir şeyler konulabilir’. Bu tanımlama yine ön beyinde ve frontal alanda yapılır. Bahsettiğimiz örnekteki kutuyla ilgili anılar için ise depoya, temporal bölgedeki hipokampal alanlara gidilir. Kabaca bahsedecek olursak kulaklarımızın arka iç tarafı denilebilir. Daha önce kutu ile ilgili diğer anılarımız da çağrışır ya da kutuların hangi dolapta durduğu bilgisi. Beynimiz bütün bu işlemlerden sonra en sonunda motor alana haber gönderir, biz de kutuyu alıp yerine koyar bu yeri tekrar bir sonraki kullanım için beynimizde belleğimizde depolarız.

Yaşlandığımızda, beynimize zarar veren bir kaza yaşadığımızda, vitamin eksikliği olduğu durumlarda, ilaçların yan etkisi olarak ve daha pek çok hastalıkta dikkatimiz ve beyin hafıza/bellek depolarımız etkilenebilir ve biz unutkan oluruz. Yeni bilgileri kayıt edebilmek için eskilerin bir kısmının unutulması doğaldır ama günlük yaşamımızı etkileyecek kadar unutuyorsak mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmekte fayda vardır. Özellikle her yaş ayrı ayrı olarak ele alınmakla beraber, unutkanlıklar için altta yatan sebebi bulmak ve gidermek önemlidir.

Aslına bakarsak unutuyor olmak ya da bir başka deyişle unutabilmek, Yüce Allah’ın insanoğluna verdiği en kıymetli hediyelerden birisidir. Eğer ki unutabilme yetisi bizlere verilmemiş olsaydı, zor, acı, kötü, sıkıntılı, kahredici birçok olumsuz durumu hatırlamaya devam ederdik. Kişinin günlük hayatını devam ettirebilmesi için anlık yaşanan bu tür duyguları unutabiliyor olması gerekmektedir.



Unutkanlık özellikle yaşlılarda bunama hastalığının ilk belirtisi olabileceğinden dolayı mutlaka değerlendirilmeye alınması gereken bir olgudur. Yaşlanma ile kişilerde ılımlı bir unutkanlık olabilir. Ilımlı diye tabir etmeye çalıştığım bu unutma durumu yaşlılığın beraberinde getirmiş olduğu bir durumdur. "Yaşla - ilintili unutkanlık" ismi verilen bu durum daha fazla ilerlemediği sürece herhangi bir hastalığa yol açmaz. Fakat, buna karşın bu gibi hastaların periyodik olarak takip altında izlenmesi gereklidir çünkü bu unutkanlık, eğer ilerleme gösteriyorsa, ciddi hastalıkların habercisi olabilir.

Daha gençlerde görülen unutkanlığın altında ise genellikle psikolojik sorunların yattığını görüyoruz. Günümüz şehir ve çalışma hayatının getirdiği, (kaygı bozukluğu) anksiyete, stres, depresyon, gerginlik negatif durumlar beynimizin dikkati toparlaması ve dikkati yöneltme işlevini bozarak, bizlerde unutkanlığa yol açar. Buna karşın bazı vitamin eksiklikleri, guatr hastalıkları, beyin tümörleri, beyin damarındaki tıkanmalar, beyin kanamaları, MS ve daha birçok hastalık da unutkanlığa yol açabilir. Sonuç olarak devam eden bir unutkanlık hem tıbbi hem de psikolojik olarak araştırılması gerekenbir durumdur.

Demek ki " her yaşta unutkanlık görülebilir, normaldir" gözüyle olaya yaklaşmamakta fayda var. Size düşen zamanında bir uzmana gitmek ve durumun ne olduğunu anlamak.
Bunun dışında psikolojik destek çalışmaları yaparken unutkan vakalarla çok çalışıyorum. Özellikle alzehimer ve demans hastalığından muzdarip, doktorlarının yönlendirmiş olduğu danışanlarıma onlara özel programlar uygulayarak ve unutkanlığın oluşturduğu zorlukları atlatmalarına yardımcı oluyorum.
Önemli olan vakanın doğru olarak tanımlanması ve kişinin entellektüel kapasitesi ve yaşam koşullarına uygun bir programın düzenlenmiş olması, hepsi bu! Olumlu sonuçlar alınca da hem bizler mutlu oluyoruz hem de aileler.


Son olarak siz değerli okuyucularım için bir kaç öneri yazayım ne dersiniz?

Böylece sizde evlerinizde, kendi imkanlarınızla kendinize dikkat etmeye çalışın sevgili okurlar;
…Her şeyden önce sağlıklı bir beyne sahip olmayı canı gönülden isteyin.
…Bol bol kitap okuyun, radyo dinleyin, televizyon izleyin. Bunları yaparken de konu ile ilgili yorumlarda bulunun, kendinizden bir katkı sağlayın, tartışmalara katılın.
…Stresten, kaygı ve üzüntüden uzak kalmaya çalışın. Tabi ki bütün bunlardan uzak kalmak, elimizde olan bir durum değil fakat önemli olan bu gibi olumsuz durumlarla nasıl başa çıkabildiğimizdir
…Aile ve arkadaş ilişkilerinizi güçlü tutabilmek adına, bol bol sohbet edin.
…Yeterli ve dengeli beslenme ile kilo kontrolünüze dikkat edin.
…İyi ve dengeli uyku ve düzeni oluşturun.
…Sigara ve alkolden uzak durun.
…Sürekli olarak yeni ve kompleks bilgiler edinin.
…Bulmaca, sudoku gibi yoğun zihinsel aktivite gerektiren oyunları oynayın.
…Yabancı dilde kelimeler öğrenmeye çalışın.
…Yaşınıza uygun düzenli egzersizler yapın.
…İnsanlarla iletişime geçin, sosyal aktivitelere katılın.
…Aktif olun ve hep bir şeylerle uğraşın.
... ve... İnsanları sevin ve sevgiyle kalın...

Psikolog Derya OĞUZ
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Derya OĞUZ SARIALP Fotoğraf
Uzm.Psk.Derya OĞUZ SARIALP
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Derya OĞUZ SARIALP'ın Makale ve Yazıları
► Unutmak ya da Unutmamak Psk.Enise AKGÜL
► Aşk Bir Hastalık mı? Psk.Nazike MEŞE
► Hastalık Psikolojisi Psk.Serap DUYGULU
► Hastalık Hastalığı Psk.Büşra GÜNEŞ
► Sosyal Fobiniz Olabilir mi? Psk.Gizem HÜNERLİ
► Vajinismus Olabilir miyim? Psk.Füsun BUDAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yaşlandıkça Unutmak Bir Hastalık Belirtisi Olabilir' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:50
Top