2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kış Aylarında Beslenme
YAZI #2420 © Yazan Dyt.Muhammed ŞAHİN | Yayın Şubat 2015
KIŞ AYLARINDA BESLENME
Havaların soğuması ile yaşam şeklimizde gerek beslenme gerek fiziksel aktivite açısından değişiklikler oldu tabi ki bu iki durumun sağlığımız ve kilo yönetimimiz üzerine doğrudan ve dolaylı olarak önemli etkileri bulunmakta. Bu anlamda oluşan değişiklikler ve doğan ihtiyaçlarla ilgili birkaç öneride bulundum keyifle okuyun ve ciddiyetle uygulayın.

Fiziksel aktivite yetersizliği
Her ne kadar konumuz daha çok beslenme olsa da kışın getirdiği en büyük ve olumsuz değişiklik bence hareketsizlik. Son dönemde hareketsizlik ile ilgili obeziteden daha çok ölümcül olduğuna dair tartışmalar varken hiçbir tartışmaya girmeden hareket etmek en iyisi gibi gözüküyor. Üşümeden kaynaklı daha az hareket etme isteği aynı şekilde daha az dışarı çıkmak daha çok araç kullanmak derken fiziksel aktivite düzeyimiz yok denecek kadar azalıyor. Bunun en iyi çözümü soğuğun oluşturduğu ataleti üzerimizden bir an evvel atıp hareket etmektir çünkü ne kadar hareketli olursak o kadar az üşürüz. Haydi bol bol hareket evde işyerinde dışarıda her yerde her zaman.

Kilo alma eğilimi
Yukarıda da bahsettiğim gibi hareket alanımız sınırlandıkça soğuktan dolayı sürekli kapalı mekanlarda geçirdiğimiz vakitte artıyor. Bence kapalı mekanda olmak demek eşittir besinlere daha kolay ulaşmak demek. Evde işyerinde şurada burada derken bi şekilde daha fazla besin tüketiyoruz ve tabi ki hareketsizliğe de bağlı olarak kilomuz artıyor DİKKAT.

Mutsuz hissetmek
Günlerin kısalması güneş ışınlarının daha etkisiz olması depresyona eğilimi artırabilir ki bunun üzerine genelde kapalı mekanlarda olmayı eklersek kişiler genelde kendini mutsuz hisseder. Ayrıca bazı araştırma sonuçları gösteriyor ki kışın depresyon vakaları artmakta. Ayrıca duygusal açlığımıza bağlı besin tüketme isteğimizi de göz önünde bulundurursak durum vahim. Bu sebeple beslenmemizde muhakkak omega-3 yağ asitlerinden zengin besinlere yer vermeliyiz yani bol bol balık, ceviz, keten tohumu gibi besinler. Bunlar sizi depresyona karşı daha güçlü hale getirir.

Bağışıklık sistemimiz
Kışın getirdiği büyük tehlikelerden biride pek tabi soğuk algınlığı ve griptir bunlara karşı doğanın bize bu mevsimde sunmuş olduğu antioksidan antikanserojen etkili nar, elma, portakal, mandalina, lahana, turp gibi meyve ve sebzeleri çiğ halleri ile bol bol tüketmeye çalışın.

Sıvı kaybı
Biz farkına varamasak ta kış aylarında da sıvı kaybederiz bunun üzerine kışın su içme isteğinin azalmasını da eklersek sıkıntı yaşama ihtimalimizin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Bu sebeple yeteri kadar su içemesek bile su içeriği yüksek meyve, çorbalar, açık bitki çayları içerek bu sorunu bertaraf ederiz.


Diyetisyen Muhammed ŞAHİN
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Muhammed ŞAHİN Fotoğraf
Dyt.Muhammed ŞAHİN
Diyarbakır
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi20 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Muhammed ŞAHİN'in Yazıları
► Kış Aylarında Beslenme Dyt.Melike AYKOL ÖZKAN
► Kış Aylarında Beslenme Dyt.İrem BAŞAR
► Kış Aylarında Beslenme Dyt.Gülhan KOCA
► Kış Aylarında Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Yaz Aylarında Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Bahar Aylarında Beslenme Dyt.Kübra YABA
► Kış Aylarında Nasıl Beslenmeliyizi? Dr.Dyt.Feray ÇAĞIRAN
► Yaz Aylarında Gebe Beslenmesi Dyt.Nilay KEÇECİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kış Aylarında Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Obeziteyle Mücadele Şubat 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:58
Top