2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Duygularımız ve Düşüncelerimiz
YAZI #2421 © Yazan Uzm.Psk.Merve EKŞİ | Yayın Şubat 2015
Düşünün ki, iş görüşmesine gittiniz ve görüşmeye gittiğiniz işe kabul olursanız, maddi açıdan büyük ferahlığa kavuşacaksınız ve uzun zamandır süren iş arayışınız bitmiş olacak. Bir hafta sonra telefon geliyor ve başka bir arkadaşın işe alındığı haberini veriyorlar. Ne yaparsınız, hangi ruh hali içinde olursunuz?

Böyle bir durumda iki kişi düşünelim. Birincisi, bu haberin ardından 3 gün yataktan çıkamıyor ve kimseyle görüşmek istemiyor. Bu işin olmamasından dolayı perişan olduğunu, üzüntüden, umutsuzluktan muzdarip olduğunu anlatıyor. “Bir daha bunun gibi bir iş bulamayacağım”, “ İşi kaybettiğim için değersiz ve başarısızım” ifadelerini kullanıyor.

Diğer bir kişi ise, haberi aldıktan sonra arkadaşlarıyla buluşup, dertleşmek istiyor. Bir yandan özgeçmişini başka nerelere gönderebileceğini düşünüyor ve gelecek günler için iş arama planları yapıyor. “Bu iş olmadı çok üzgünüm ama belki beni bekleyen daha iyi bir iş vardır”, “İş bulmak ve işe kabul olmak zor bir süreç, bundan dolayı kendimi suçlamamalıyım” ifadelerini kullanıyor.

Bu iki kişiden biri, umutsuz ve mutsuz hissederken; diğer kişi üzgün olduğunu ama umutsuz olmaması gerektiğini hissedip kendini motive etmeye çalışıyor. Peki, olumsuz bir yaşam olayı karşısında ne oluyor da insanlar farklı duygulara ve farklı davranışlara sahip olabiliyorlar.

-Umutsuz olduğu için mi, bir daha iş bulamayacağı düşünüp, yataktan çıkmıyor
yoksa
-Bir daha iş bulamayacağı düşüncesi yüzünden mi umutsuz olup, yataktan çıkmıyor

Düşünce ve duygu birbirini takip eden iki süreçtir. Yaşantılarımızı algılama biçimimiz, yorumlama şeklimiz o yaşantı ile ilgili duygularımızı ortaya çıkartmaktadır.

İnsanoğlunu diğer canlılardan ayıran temel fark, bu düşünme kapasitesidir. Kısacası, Düşüncelerimiz duygularımızı meydana getirmektedir.

Düşüncelerimiz, duygu ve davranışlarımıza neden olmaktadır. Duygulardaki çeşitlilik, düşüncelerdeki farklılık nedeniyle olmaktadır.

Psikoterapide esas amaç, işlevselsiz olan düşünceleri işlevsel düşünceler haline getirmek ve hissettiğimiz duyguların dolaylı olarak değişmesini sağlamaktır.

Shakespeare “İyi ya da kötü yoktur, bunu düşünce yapar.”

Uzm. Klinik Psikolog Merve Ekşi
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve EKŞİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Merve EKŞİ
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi58 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Merve EKŞİ'nin Makaleleri
► Olumsuz Otomatik Düşüncelerimiz Psk.Dnş.Evrim Alkış DEMİREL
► Neden Duygularımız Var? Psk.Tamer Numan DUMAN
► Korona Virüs ve Duygularımız Psk.Seda KARACA
► Duygularımız Kaderimizi Etiketler Psk.Dnş.Mehmet POLATOĞLU
► Analitik Hipnoz / Duygularımız Psk.Şahin UÇAR
► Olumsuz Duygularımız da Değerli Midir Bizim İçin? Psk.Dnş.Fatma YÜCEL TEMİZKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Duygularımız ve Düşüncelerimiz' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gevşeme Egzersizi Ağustos 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:09
Top