2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Sosyalleşme
YAZI #2442 © Yazan Psk.Nihal UYAR | Yayın Şubat 2015
ÇOCUKLARDA SOSYALLEŞME

Sosyalleşme doğduğumuzdan itibaren başlayan bir süreci ifade eder. Doğduğumuzda annemizle bir olduğumuzu düşünürken, 1 yaşında diğerlerini fark etmeye başlar ve kendimizi ifade ederiz; 2 yaşlarında ise diğer çocuklarla ilişki kurmaya çalışırız. Bu süreç yaşam boyu devam eder. Başından itibaren bu gelişim süreci aileler tarafından beslenip desteklenirse çocuğun sosyalleşme yönündeki davranışları pekişir ve çocuk diğerleri arasında kendini daha rahat ifade eder.

Bu sürecin en gözlemlenebilir dönemi okul yıllarında karşımıza çıkar. Çocuk aile ve yakın çevresinden başka ilk kez tanımadığı, farklı otorite ve kurallara sahip olan bir çevreye ilk kez girer. Buraya uyum sağlamaya ve burada kendini var etmeye çalışır. Bu beceriler yeterince gelişmediğinde bu çocuklar kendilerini ifade etmekten ve sorulan sorulara cevap vermekten kaçınırlar. Oyunlara katılmak istediklerini ifade edemezler. Bu durum, sosyal beceri eğitimleriyle desteklenmediğinde, bu çocukların okulda yalnız kalmalarına ve daha çok içlerine kapanmalarına neden olabilir.

Bu durumu yaşayan çocuklar dikkatle gözlemlenmeli ve çocuğu zorlayan durum ya da öğrenilmesi gereken eksik beceriler fark edilmelidir. Bunun yanında aşağıda çocukların sosyalleşmesine yönelik birkaç ipucu bulunmaktadır:

● Çocuğunuzu, kendini ifade edebileceği, kendi yaşıtlarıyla paylaşımda bulunabileceği ortamlara dahil etmeye çalışın. Başlarda zorlanabilir, fakat siz onu neler yapabileceği konusunda eğitebilirsiniz.

●Başkaları ile kıyaslamak yerine çocuğun iyi olduğu yanlarını vurgulayın. Bu şekilde davranmanız, kendine olan güvenini güçlendirecektir.

●İlgisi olan ve keyif alabileceği grup sporları bu çocuklar için uygundur. Takımla çalışmayı ve iletişim kurmayı öğrenmelerini sağlar.

●Toplumsal alanlarda ona daha fazla sorumluluk vererek “yapabilirim” duygusunu destekleyin. Bunu yapmadan önce neyi nasıl yapacağını sabırla ve ayrıntısıyla anlatın ve sözel olarak destekleyin. Örneğin ekmek almasına izin verin.

●Okulda arkadaşlarıyla problem yaşıyorsa, kendi sosyal becerilerinize yeterince güveniyorsanız, ona durumu çözmeye yönelik tüyolar verebilirsiniz. Ancak çocukların sosyal ilişkileri yetişkinlerden farklıdır, bunu unutmayın.

●Gerekirse okulda öğretmeninden destek istemekten çekinmeyin. Bu çocukların arkadaşlarının yanında desteklenmesi kendini daha rahat ve güvende hissetmesine neden olacaktır.

Unutmayın ki sosyalleşmeyi, ilişki kurmayı öğrenmek yaşamın pek çok alanında kendini huzurlu, güvende ve mutlu hissetmeyi getirir. Ve bu beceriler öğrenilebilir. Siz ya da çocuğunuz bu konuda destek alabilirsiniz

Psk. NİHAL UYAR ÖZER
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nihal UYAR'ın Makale ve Yazıları
► Çocuklarda Sosyalleşme Süreci Psk.Elif DEMİRCİ
► Çocuk ve Sosyalleşme Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
► Çocuk ve Sosyalleşme Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
► Özgüven, Sosyalleşme ve Çocuk Psk.Elif GÜNERİ
► 2 Yaş Çocuğu: Keşif, Sosyalleşme ve Oyun Psk.Duygu KARAKULAK TAKVİM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Sosyalleşme' başlığıyla benzeşen toplam 9 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Babalar ve Çocukları Şubat 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:20
Top