2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Zamanında Beslenme
YAZI #2467 © Yazan Dyt.Gözde ALP | Yayın Mart 2015
Kronik hastalıklar yetişkinlik döneminden itibaren yaşantımızı olumsuz etkilemeye başlamasına rağmen aslında temelleri çocukluk dönemine dayanmaktadır. Bundan dolayı okul çağındaki çocukların yeterli ve dengeli beslenmesi, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazanması çok önemlidir. Çocukların yemek yeme alışkanlığı kazanmasında ailedeki büyüklerin özellikle de annenin tutumu önemlidir.

Öğrenmenin anahtarı: Kahvaltı yapmak Yapılan çalışmalar kahvaltı yapmadan okula giden çocukların kahvaltı yapan çocuklara göre daha başarısız olduğunu göstermektedir. Çocuğunuza kahvaltı alışkanlığı kazandırmak için öncelikle sizlerin ona iyi bir rol model olmanız gerekmektedir. Çocuğunuzun sabah kahvaltı yapması için;
• Çok tok kalkmasını engellemelisiniz. Bunun için yatmadan bir buçuk iki saat önce yemek yeme işlemini bitirmesini sağlayın.
• Siz ve çocuğunuz 10 dk daha erken kalkın.
• Kalktığında ilk olarak kahvaltıya oturmasın. Önce kıyafetlerini değiştirsin.
• Kahvaltı yapmayan çocuğa asla baskı kurulmamalıdır. Ona bu alışkanlığı kazanması için zaman tanıyın, anlayışlı olun, küçük porsiyonlarla başlayın. Bir su bardağı süt içmek iyi bir başlangıç olabilir.

Okula kahvaltı yaparak giden bir çocuğun kantine gitme eğilimi de azalacaktır. Böylelikle daha sağlıklı beslenmiş olur.

Bu nedenle çocuklarınız öğlen eve gelene kadarki süreçte zinde kalabilmek için bir şeyler yemelidir. Bunun için çocuğunuzun beslenme çantasına 1- 2 porsiyon meyve, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar koyabilirsiniz. Çocuklarda yetişkinler gibi zaman zaman farklı şeyler yemek isterler. Bu nedenle haftada 1- 2 defa meyve ve yağlı tohum yerine çikolata, dondurma, sütlü tatlı gibi besinleri tüketmelerine izin verilmeli.

Bütün çocukların kemik gelişimini sağlamak için yeterli miktarda kalsiyuma, kas yapımı ve hücrelerin onarımı için proteine, enerji için karbonhidrat ve yağa, metabolik faaliyetlerini yürütebilmeleri için vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Bu amaçla çocukların gün içerisinde bütün besin gruplarını tüketmelerine dikkat edilmelidir.
1.Grup: Et, tavuk, hindi, balık, yumurta, peynir Bu grupta dana, koyun, sığır, tavuk, hindi, balık, yumurta, peynir yer almaktadır. Bu grupta yer alan besinler; protein, B grubu vitaminlerden nisain, tiamin, riboflavin ve B6 vitamini, E vitamini, demir, çinko ve magnezyum açısından zengindirler.
2.Grup: Ekmek, tahıllar, kurubaklagiller Bu gruptaki besinler günlük beslenme alışkanlıklarının önemli bir paçasını oluştururlar. Tam tahıl ürünleri; kalp-damar hastalıkları, kanser türleri, şeker hastalığı ve hipertansiyon oluşum riskini azaltır. Bu grupta yer alan besinler Tiamin, riboflavin, niasin ve folat gibi B grubu vitaminleri bakımından zengindirler, bu vitaminler metabolizmada anahtar rol oynarlar. Ayrıca vücutta karbonhidrat, protein ve yağlardan enerji oluşmasında görev alırlar. Ayrıca B vitaminleri sağlıklı sinir sistemi için de gereklidir.
3.Grup: Süt ve süt ürünleri Süt ve süt ürünlerinin tüketimi, sağlıklı kemik ve diş sağlığı için önemlidir. Bu grupda yer alan besinler; kalsiyum, fosfor, B12 vitamini, riboflavin ve protein açısından zengindir.
4.Grup: Meyveler ve Sebzeler Meyveler ve sebzeler vücut için gerekli olan birçok vitamin ve mineral için en önemli kaynaklardır. Bu grup besinlerde bulunan maddeler birçok kronik hastalığın önlenmesinde hayati önem taşırlar.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gözde ALP'ın Makale ve Yazıları
► Okul Çağında Beslenme Dyt.Ayşe DURAN
► Okul Çağında Beslenme Dyt.P. Seda CENGİZ
► Okul Öncesi Çocuklarda Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
► Okul Dönüşü İdeal Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Okul Sonrası İdeal Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Okul Zamanında Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 78 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Ramazan Ayında Beslenme Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:57
Top