2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emdr Mucizesi!
YAZI #2495 © Yazan Psk.Burak ASLAN | Yayın Mart 2015
EMDR- Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme-
EMDR Terapisi Nedir?
Savaş stresi, taciz, doğal afetler veya çocukluk döneminde yaşanan üzücü olaylar gibi rahatsız edici yaşam deneyimlerinin neden olduğu duygusal sorunların yanı sıra, fobi, performans kaygısı, panik bozukluk, beden algısının bozukluğu, çocuklarda travma belirtileri, yas, kronik ağrı, taciz, tecavüz ve başka sorunların tedavisinde kullanılan psikolojik bir yöntemdir. EMDR, psikodinamik, bilişsel, davranışsal ve danışan merkezli yaklaşımlar gibi çok iyi bilinen farklı yaklaşımların öğelerini bir araya getiren işlevsel bir yöntemdir.
Beynimiz, genel ifadeyle sağ ve sol lob olarak ikiye ayrılır. Sağ bölüm beynimizin duygusal alanıdır ve duygusal yaşantılar beynin sağ bölümüne kaydedilir. Beynin sol bölümü ise mantık bölümüdür. Mantık yürütme, doğru çıkarım yapma ve strateji vb. özellikler ise beynimizin sol bölümünde bulunmaktadır.
Yetişkin bir insan beynine bir gün içerisinde ortalama 70000 bilgi girmektedir. Bu bilgilerin bir çoğu işlenir, bazıları ise özellikle geçmişte yaşadığımız olumsuz anılar işlenmeden, o anki hali ile beynimizin sağ bölümünde saklı kalır. Örneğin; hemen hemen hepimizin çocukluğu ile ilgili olumsuz yaşantısı vardır. Anne- babamızdan dayak yemek, kaybolmak, aşağılanmak, değersiz hissettirilmek ya da korkmak gibi. Aradan uzun yıllar geçmesine rağmen bu anıları hatırlayabiliriz. Ancak birçoğumuz 12 gün önce akşam yemeğinde ne yediğimizi hatırlamayız. Oysa mantıken yakın geçmişi daha rahat hatırlamamız gerekir. Ancak 12 gün önce yediğiniz yemek, beyin için normal bir bilgiydi. Depolamak zorunda hissetmedi. İşlendi ve bitti. Ancak çocukluğunuzda yaşamış olduğunuz olay hala dün gibi aklınızda. Çünkü beyin onu işleyemedi ve ilk günkü gibi depoladı.
İşte EMDR terapi ile yaşadığınız küçük büyük bütün olumsuz anıları bilateral uyarımlarla işliyor ve bu olumsuz anıları 12 gün önce yediğiniz akşam yemeği gibi sıradan hale getirebiliyoruz. Bir danışanım bu işlemi “psikolojik bir ameliyata” benzetmişti. Sağlıksız olan bölümdeki tüm mikroplu düşüncelerin, anıların temizlendiğini ve beynimizdeki görünmez yara berelerin temizlendiğini hayal edin. Çünkü temizlenmeyen bu olumsuz anılar, aslında size kendinizle ilgili birçok yanlış bilgi veriyor. Maalesef birçok insan kendi ile ilgili bu yanlış kanıyı değiştirmesi gerektiğini düşünmüyor. Bu yüzden de kendisine yabancı bir şekilde hayatını yaşamaya devam ediyor.
EMDR Terapide Neyi Hedefliyoruz?
EMDR terapi geçmişi temizleyen, şu ana odaklı kalarak geleceği yapılandırabilen, kapsamlı bir terapi tekniğidir. Deyim yerindeyse geçmişteki çöpler temizlendikçe, kişi şu anı ve geleceği daha rahat ve sağlıklı yapılandırabiliyor. EMDR terapinin en önemli noktalarından biri de” kişiyi kendisi ile yeniden tanıştırabilmesidir”. Bu tanışma süreci hem şaşırtıcı hem de çok eğlenceli olabiliyor.
Herkesi bu şaşırtıcı ve keyifli yolculuğa bekliyoruz. Bugüne kadar geçmişiniz sizin canınıza okudu, şimdi sıra sizde!
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burak ASLAN Fotoğraf
Psk.Burak ASLAN
İçel (Mersin)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Burak ASLAN'ın Makale ve Yazıları
► Fedakarlık Mucizesi Psk.Elif Sultan DEMİRHAN
► Emdr Terapisi - Emdr Nedir? Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
► Emdr Nedir? Psk.Ezgi SÖNMEZ
► Emdr Nedir Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Emdr Terapisi Psk.Burcu MUŞDAL ÇELEBİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Emdr Mucizesi!' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:13
Top