2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anorgazmi/Orgazm Olamama
YAZI #2503 © Yazan Uzm.Psk.Esra Naz ÖZEL | Yayın Nisan 2015
rgazm, kadında cinsel hazzın doruk noktasına ulaşmasıyla vajina ve rahimde oluşan ritmik kasılmaların olması durumudur. Cinsel ilişkide hazzın doruk noktasına çıkılmasını ve cinsel doyumu tanımlar. Doruk noktasına çıktıktan sonra ise vücutta tam bir gevşeme ve rahatlama süreci başlar. Orgazm her kadının ruhsal ve bedensel bütünlüğün sağlıklı devamı için yaşanılması gereken bir süreçtir.
Vücudumuzdaki en büyük cinsel organ beyindir. Beyin sinyal vermedikçe neredeyse hiçbir şey mümkün olmaz. Kadınlarda cinsel ilişki sırasında uyarının artması ile klitorise kan akımı artmakta ve beyin-klitorisi içeren sinir dolaşımının neticesinde orgazm işlevi gerçekleşmektedir. Orgazm da, cinsel uyaranların beyni sürekli ve yoğun bir şekilde uyarması sonucu vücudun bu uyaranlara verdiği eş zamanlı bir yanıttır. Anorgazmi; kadının hiç orgazm olamaması, çok geç orgazm olması veya yeterli uyarıya rağmen orgazma ulaşmanın çok güç olması şeklinde tanımlanabilir.
Orgazm olamama, tıpkı diğer cinsel sorunlar gibi çiftler arasında ilişki problemlerine yol açabildiği gibi, çiftler arasındaki ilişki problemleri de anorgazmiye sebep olabilir. Bu problemi yaşayan pek çok kadın cinsel olarak uyarılır; ancak odaklanma, yoğunluk ve süre yeterli olduğu halde orgazma ulaşma sorunu yaşar. Yapılan araştırmalara göre; kadınların yaklaşık % 5’i hayatının hiçbir döneminde orgazma olmamıştır. Çoğu kadın da ancak klitoris uyarısı ile orgazm olabilmektedir. Kadınların yaklaşık yarısından fazlası da ilişki sırasında "klitoris uyarısı" olmadan orgazma ulaşamamaktadır.
Anorgazminin nedeninin saptanması için, basit bir jinekolojik muayene ve cinsel öykünün alınması anorgazmi tedavisindeki ilk aşamadır. Her türlü cinsel işlev sorununda olduğu gibi orgazm olamama (anorgazmi) sorunu yaşayan her kadının, öncelikle uzman bir jinekolog tarafından jinekolojik muayeneden geçmesinde fayda olacaktır. Jinekolojik muayenenin sonrasında, biyolojik veya fizyolojik bir sorun olmadığından emin olunması durumunda, psikolojik sebebpler üzerinde çalışılmaya başlanmalıdır. Cinsel bilgi eksiklikleri, erkeğin cinsel açıdan tecrübesizliği, daha önceden olan cinsellikle ilgili olumsuz yaşantılar gibi sebepler anorgazmiye sebep olmaktadır.
Travma, problemli bir çocukluk, düzenli ve sağlıklı bir aile yaşantısının olmaması, ergenliğe geçiş döneminde problemli ve travmatik cinsel deneyimlerin yaşanması ile seksüel kimlik çatışmaları da psikolojik sebeplerdendir.
Unutulmamalıdır ki; orgazm olma öğrenilebilir bir olgudur ve uzman bir cinsel terapist eşliğinde uygulanılan bir cinsel terapi sonucunda bir kadına orgazm olma öğretilebilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra Naz ÖZEL Fotoğraf
Uzm.Psk.Esra Naz ÖZEL
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Esra Naz ÖZEL'in Makale ve Yazıları
► Kadınlarda Orgazm Olamama Sorunu ve Tedavisi Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
► Orgazm Bozukluğu Psk.Armağan ADANAR
► Orgazm Bozuklukları Dr.Psk.Dilek AKGÜL
► Kadında Orgazm Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Erkekte Orgazm Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Kadınlarda Orgazm Sorunları Psk.Gökhan GÖKSU
► Kadınlarda Orgazm Bozukluğu Psk.Sema KAHVECİ KAANOĞLU
► Hayalet (Fantom) Orgazm Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Hayalet (Fantom) Orgazm Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Kadınlarda Orgazm Bozukluğu Psk.Eylem AYRANCI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Anorgazmi/Orgazm Olamama' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Erken Boşalma Derken? Nisan 2015
◊ Vajinismus Nedir? Nisan 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:14
Top