2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocukların Ailelerine İpuçları
YAZI #2519 © Yazan Psk.Fulya ÖZBİLEN | Yayın Nisan 2015
Çocuklarda görülen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun temel nedeni çevresel faktörler değildir. Ancak çevresel faktörler bu bozuklukla başa çıkmayı anlamlı ölçüde etkiler.

Günlük hayatınızı kolaylaştıracak öneriler…

Kurallarınız kısa, öz ve anlaşılır olmalıdır. Çocuğunuza yapabileceği düzeyde görevler verin. Bu ona sorumluluk bilinci verecek ve özgüvenini artıracaktır. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda rutin oluşturmak oldukça önemlidir. Yemek saatleri, ödev zamanı, tv izleme zamanı, yatağa gitme ve uyanma zamanı belirlenmelidir. Çocuğunuzun hangi konuda yetenekli olduğunu belirleyin ve onu bu yönde destekleyin. (örn: resim, matematik vb.) Çocuğunuza sık sık onu koşulsuz sevdiğinizi ve desteklediğinizi söyleyin.

Ödevlerini yapmak istemiyor ya da yapmıyorsa…

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar ödevlerine başlamayı erteleyebilir ya da odaklanma süresi kısa olduğu için çok çabuk sıkılarak ödevlerini tamamlamadan bırakabilirler. Çocuklarınızın 45 dk ders/ 15 dk mola düzenine uyması zorsa düzenlemeleri onun dikkat süresine göre yapmakta fayda vardır. 30 dk ders ve 10 dk mola yöntemi uygulamanız dikkatinin dağılmasını önleyecektir. Çocuğunuzun ev ödevlerini yapacağı saatte dış uyaranları elinizden geldiği kadarıyla kontrol altında tutmaya çalışın. Yüksek sesler, telefon aramaları, görüş alanında bulunan bilgisayar çocukların dikkatini dağıtan faktörler arasındadır. Çocuğunuzun televizyon ya da bilgisayar bulunmayan bir ortamda olması dikkatini odaklamasını kolaylaştıracaktır. Yapması gerekenler üzerinde efor sarfettiğinde ya da işi tamamladığında çocuğunuzu ödüllendirin.

Kurallara Uymuyorsa…

İstikrarlı olun. Kurallar belirleyin ve belirlediğiniz kurallara siz de uyun. Çocuğunuzun kuralları anladığından emin olun. Tutarlı davranın. Çocukların istenmeyen davranışlarını değişimleme döneminde anne ve babanın gösterdiği farklı tutumlar çocuğun aklını karıştırabilir. Örneğin annenin evet, babanın hayır dediği bir davranış sonucunda çocuk ne yapması gerektiğini bilemeyebilir ya da genellikle evet yanıtı aldığı ebeveynine başvurabilir. Çocuğunuzu istenen davranışları sonucunda ödüllendirin.Eğer çocuğunuz uygunsuz davranışlar gösteriyorsa tepkinizi davranıştan hemen sonra vermeye özen gösterin. Davranışa geç verilen tepki çocuğun neden tepki verildiğini anlamamasına yol açabilir.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğuyla mücadele eden pek çok aile olduğunu unutmayın ve sorunların çözümüne yönelik atılan adımlarda aceleci olmayın.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Fulya ÖZBİLEN'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocukların Ailelerine İpuçları' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Çocuğum Arkadaş Edinemiyor ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2016
◊ Aldatılmanın Ardından Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:00
Top