2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aile ve Çift Danışmanlığı Nedir?
YAZI #2534 © Yazan Psk.Ilgın ÖZANT | Yayın Mayıs 2015
Aile ve çift terapisi; değişim ve gelişimi sağlamak adına, aileler ve çiftler arasındaki yakın ilişkinin çalışıldığı danışmanlık sürecidir.

Bireylerin diğer insanlarla kurdukları ilişkiler, ruh sağlıkları ve duygusal doyumları açısından çok önemlidir. Özellikle ebeveyn, eş ve çocuklar gibi kişilerle kurulan yakın ilişkilerde, bu rol daha belirgin bir hal alır. Bu yakın ilişkilerden birisi olan evlilik ilişkisinde, eşler zaman zaman çatışmalar, zorlu ve sıkıntılı dönemler yaşayabilirler.

Aile ve çift terapisinde amaç, aile içinde ve çiftler arasında yaşanan zorlu ve sıkıntılı süreçlerin ele alınarak çatışmaların çözülebilmesi ve tüm aile üyelerinin sağlıklı yönde değişiminin ve gelişiminin sağlanmasıdır. Hem aile içi ilişkileri düzenlenmesi hem de diğer insanlar ve durumlar ile ilişkilerin düzenlenmesi hedeflenmektedir.

Ülkemizde aile ve çift terapisi son yıllarda giderek artan bir öneme sahiptir. Bireyler, sıkıntılı ve zor olan döngülerinden kurtulabilmek için tüm sistemde meydana gelebilecek bir değişime ihtiyaç duymaktadırlar. Terapistler, aile üyelerinin birbirlerine yardım edebilmeleri için yapıcı yollar bulmasına yardım ederler. Her bir üyenin sıkıntısı aile sistemi içinde değerlendirilir.

Aile ve çiftlerle olan çalışmaların uzun vadeli etkisi söz konusudur. Terapiye katılan bireyler, kendileri ve diğer aile üyeleri hakkında daha fazla şey öğrenmektedirler. Bireylerin birbirleri ile kurdukları yakın ilişkiler desteklenmektedir. Problemlerle baş etme becerilerinin edinilmesi ile birlikte, sadece o anda yaşanan durumlara çözüm üretilmesi değil, sonrasında da yaşanabilecek bazı zor durumlarla baş edilebilesi sağlanabilmektedir.

AİLE ve ÇİFT TERAPİSİ ALABİLECEĞİNİZ PROBLEM ALANLARI NELERDİR?

Aile içi iletişim sorunları
Yaş dönümleri ile ilgili gelişen sorunlar
Çevre değişikliğinden doğan uyum sorunları
Evden ayrılan çocuklarla ilgili sorunlar
Tek ebeveynli ailelerin yaşadıkları sorunlar
Boşanma ve çocuklar
Evliliğe hazır hissetmeme
Aile üyelerinin karşılaştığı zorlayıcı yaşam olayları karşısında sorun çözme becerilerini geliştirmek
Çiftler arası güven sorunları
Evlilik dışı ilişkiler-Aldatma-Aldatılma
İletişim sorunları
Ev işlerinin paylaşılması ile ilgili sorunlar
Çocuğun yönlendirilmesi ile ilgili sorunlar
Ailenin sorun çözmede kullanabileceği kaynak ve güçlerini belirlemek
Anne-baba-çocuk çatışmaları
Farklı sosyo-kültürel düzeyler
Akraba ve üçüncü kişilerin evliliğe müdahalesi
Alkol ve madde bağımlılığı
Evin geçimi ile ilgili sorunlar
Çocuk bakımı ile ilgili sorunlar
Beklentilerin karşılanmaması
Aile içi şiddet
Cinsel sorunlar
İş-özel yaşam dengesinin sağlanamaması
İkinci evliliklerde yaşanan sorunlar
Aile olamama
Çiftlerden birinin vefatı, hastalığı sonucu yaşanan sorunlar
Aile ve evlilik içi çatışmalar ile ailenin daha geniş çevresi ve toplumla çatışmalarını çözümlemek
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ilgın ÖZANT Fotoğraf
Psk.Ilgın ÖZANT
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ilgın ÖZANT'ın Makale ve Yazıları
► Çift ve Aile Terapisi Nedir? Psk.Şengül DEMİRSOY BÖCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Aile ve Çift Danışmanlığı Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Mevsim Depresyonu Haziran 2015
◊ Sanat Terapisi Mayıs 2015
◊ İletişim Ekim 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:57
Top